G4Media.ro

DNA a clasat dosarele lui Gigi Becali și Mihai Rotaru, finanțatorul echipei…

DNA a clasat dosarele lui Gigi Becali și Mihai Rotaru, finanțatorul echipei Universitatea Craiova, acuzați de retrocedări ilegale / Posibil prejudiciu de 16 milioane de euro, rămas nerecuperat

DNA a clasat dosarele lui Gigi Becali, patronul FCSB, și pe cel al lui Mihai Rotaru, finanțator al Universității Craiova, privind presupuse retrocedări ilegale de terenuri de la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților, se arată într-un răspuns al DNA către G4media.ro.

Prin urmare, Gigi Becali și nepotul lui, Vasile Geambazi, scapă de acuzația de spălare de bani cu prejudiciu de aproape 185 de milioane de lei, adică peste 37 de milioane de euro. Procurorii încearcă totuși să recupereze uriașul prejudiciu prin trimiterea în judecată a evaluatorului terenului de aproape 22 de hectare din Voluntari, restituit lui Becali și Geambazi și despre care susțin că ar fi fost supraevaluat de 3 ori.

De ce a fost clasat dosarul lui Becali

La data de 24 iunie 2021, cu privire la infracțiunile reținute în sarcina oamenilor de afaceri menționați în comunicatul (procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza a II-a (“fapta (…) nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) din Codul de Procedură Penală.

Din analiza aspectelor cercetate cu privire la infracțiunile pentru care s-a efectuat urmărirea penală, nu au rezultat probe suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că cei doi oameni de afaceri ar fi dobândit sau folosit despăgubirea supraevaluată fraudulos din dosarul A.N.R.P. cu vinovăția prevăzută de lege.

Anterior, la data de 04 noiembrie 2020, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a evaluatorului desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10100 – comunicat nr. 15)”, este răspunsul DNA pentru G4media.ro.

Becali şi Geambazi au fost acuzaţi că au obţinut 60 de milioane de euro despăgubiri de la ANRP în baza unei expertize supraevaluate, după ce, în 2006, au cumpărat cu numai 1 milion de euro drepturile litigioase asupra unui teren de 22 de hectare din Voluntari. Practic, cei doi ar fi obţinut un profit de 6000 %.

Procurorii DNA susţin că raportul de evaluare a fost umflat de 3 ori şi că, în realitate, Becali şi Geambazi ar fi trebuit să obţină despăgubiri de numai 20 de milioane de euro. DNA l-a trimis însă în judecată doar pe expertul evaluator pentru participație improprie la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

În apărarea lor, Becali şi Geambazi au susținut că, iniţial, ANRP a refuzat să le acorde despăgubirile, însă două instanţe, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte, le-au dat dreptate şi au obligat ANRP să le acorde cele 60 de milioane de euro. Procurorii susțin că magistraţii au fost induşi în eroare de raportul umflat al expertului evaluator.

În urmă decembrie 2019, Becali şi Geambazi au fost puşi sub acuzare de DNA pentru presupusa spălare de bani a peste 37 de milioane de euro. „Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, arata DNA într-un comunicat de presă.

Gigi Becali era în situație de recidivă post-condamnatorie. Latifundiarul din Pipera a fost eliberat din penitenciar în aprilie 2015 după ce şi-a ispăşit 1 an şi 10 luni din condamnarea de 3 ani de închisoare cu executare primită în dosarul schimburilor de terenuri cu Armata.

Practic, în dosarul clasat în acest an, Becali era acuzat că a comis o nouă faptă de spălare de bani în recidivă post-condamnatorie, adică după ce a fost condamnat definitiv la închisoare şi în vreme ce era liberat condiţionat din penitenciar pentru bună purtare. Aceasta i-ar fi putut atrage executarea restului de pedeapsă rămas neexecutat şi un spor, în eventualitatea în care ar fi condamnat şi în noul dosar. Becali şi Geambazi riscau între 3 şi 12 ani de puşcărie pentru spălare de bani.

Și dosarul lui Mihai Rotaru de la Universitatea Craiova a fost clasat

Într-un răspuns pentru G4media.ro, procurorii explică și faptul că au clasat dosarul lui Rotaru cu prejudiciu de aproape 16 de milioane de euro ca urmare a deciziei CCR privind dezincriminarea abuzului în serviciu cu încălcarea de legislație secundară (adică nu legi sau ordonanțe, ci ordine de ministru, hotărări locale sau fișe de post).

La data de 07 mai 2021, față de infracțiunile reținute în sarcina persoanelor menționate în comunicatul, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16 lit. b) teza I („fapta nu este prevăzută de legea penală…”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate s-a constatat că – prin conduita pretins adoptată – funcționarii publici menționați nu au încălcat norme de reglementare primară, nefiind astfel întrunite exigențele Deciziei nr. 405 din 15.06.2016 a Curţii Constituționale a României respectiv premisele legale pentru atragerea răspunderii penale în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de „abuz în serviciu” și, implicit, cea de „complicitate la abuz în serviciu”, se arată în răspunsul DNA pentru G4media.ro.

Mihai Rotaru, sora lui, Diana Le Bomin, dar și fostul șef al ANI, Horia Georgescu, erau anchetați încă din 2017 în acest dosar privind retrocedarea presupus ilegală a 3 terenuri de aproape 11 hectare în Bistrița. Roatru a primit despăgubiri de aproape 20 de milioane de euro, deși terenurile ar fi valorat doar 4 milioane. Practic, susțineau procurorii, valoarea despăbugirilor ar fi fost umflată ilegal cu aproape 16 milioane de euro, presupusul prejudiciu din dosar rămas acum nerecuperat.

În iulie și decembrie anul trecut, DNA a mai clasat un dosar în care omul de afaceri Mihai Rotaru , fosta șefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, și fostul deputat PDL, Ioan Oltean, erau acuzați de acordarea unor despăgubiri umflate de 20 de milioane de lei. În dosar au fost lansate și acuzații de trafic de influență de 600.000 de euro, clasate și acestea.

Omul de afaceri Mihai Rotaru este unul dintre acționarii echipei de fotbal Universitatea Craiova, poreclită ”Craiolguța”, după numele primarului Craiovei, Olguța Vasilescu. Este unul dintre samsarii de drepturi litigioase aflat în top 10, pe locul 5, cu o despăgubire de 44 de milioane de euro, primită între 2008 și 2011. 500.000 de lei în bani, în 2009, restul în acțiuni a Fondul Proprietatea.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR / Foto: Mihai Rotaru (GSP) și Gigi Becali (InquamPhotos)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Mihai Rotaru ajunsese să fie judecat într-un dosar la ICCJ de un judecător care făcea afaceri cu el. Adică lua BANI de la cel pe care îl judeca.

  https://www.cotidianul.ro/scandal-urias-la-iccj-buda-marian-il-judeca-pe-mihai-rotaru-cu-care-are-vechi-relatii-comerciale/

  Să nu cumva să fie nişte procurori din Caracal sau Craiova pe acolo. Sau unii cu interese prin Pipera.

 2. Bravo DNA, felicitări!

  • ai incercat sa citesti mai mult decat titlul?
   Într-un răspuns pentru G4media.ro, procurorii explică și faptul că au clasat dosarul lui Rotaru cu prejudiciu de aproape 16 de milioane de euro ca urmare a deciziei CCR privind dezincriminarea abuzului în serviciu cu încălcarea de legislație secundară (adică nu legi sau ordonanțe, ci ordine de ministru, hotărări locale sau fișe de post).

   deci….mai sapa. CCR e vinovatul, nu DNA. DNA trebuie sa respecte deciziile CCR vor nu vor, altfel e haos si mai mare.

 3. TOTUL PENTRU INFRACTORI !
  ACEASTA ESTE POLITICA PARTIDULUI !

 4. Politicienii au schimbat legile justitiei ca sa scape ei, dar profita de schimbari si alti mafioti.
  Golanii astia doi, dar si altii care „beneficiaza” de aceste reglementari, le rad in nas romanilor cinstiti.
  Dar nu e vina lor, ci a romanilor care au votat dupa 1989 mafioti deghizati in politicieni.
  Asta-i Romania creata de cei care au distrus justitia de 32 de ani: PSD, PNL, PDL, UDMR etc.

 5. BRAVO, BRAVO, BRAVO!
  Bravo DNA, bravo CCR! Totul pentru justitie!

 6. După ani întregi de Preşoi, Dorneni şi Tudorei, justiția românească a ajuns un fel de emisiune de Măruță…

 7. Trebuia. Maine poimaine ii vin mintile-n cap lui Iohanis si numeste impins de la spate de USR un procuror sef ok la DNA si s-ar pune aia pe treaba. Mai bine claseaza acum dosarele importante sa stea mafiotii si marionetele politice linistite.

 8. Din cauza ca nu ii legati pe acei citiva pierdem generatii intregi de copii. Ce “stat” diabolic.

 9. Reduceri de White Weekday!!!

  Glumă de mestecat DNA cu Surprize

  Preţ vechi: 2 lei
  Preţ nou: 2 bani