G4Media.ro

Dmitro Kuleba: Ucraina va accepta opinia poporului american şi vom lucra în…

sursa foto: Twitter/ President Biden

Dmitro Kuleba: Ucraina va accepta opinia poporului american şi vom lucra în conformitate cu toate realităţile care vor apărea după alegerile din SUA

Ucraina va lucra cu oricine va câştiga alegerile din SUA, a declarat joi la Davos, pentru AFP, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, relatează Agerpres.

„Vom accepta opinia poporului american şi vom lucra în conformitate cu toate realităţile care vor apărea după alegeri”, a afirmat el în marja reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial.

Umbra lui Donald Trump, care nu s-a deplasat la forumul din Elveţia, a planat asupra reuniunii de la Davos, unde perspectiva eventualei sale realegeri la preşedinţia SUA a fost mult dezbătută, atât în public, cât şi în privat.

Principala schimbare ar putea viza politica americană faţă de Ucraina – deja incertă în prezent din cauza diviziunilor puternice în Congres: Donald Trump ar putea fi tentat să reducă drastic ajutorul militar acordat acestei ţări aflate în război.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Donald Trump se cunosc şi „se respectă”, a adăugat Kuleba la finalul unuia dintre numeroasele evenimente de la Davos dedicate problemei ucrainene, la care au participat numeroşi responsabili europeni, între care preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi ministrul de externe britanic David Cameron.

Şeful diplomaţiei ucrainene a făcut apel la ţările occidentale „să-şi sporească” ajutorul pentru Ucraina şi să-i „asigure sustenabilitatea”.

Ucraina a declarat miercuri că intenţionează în 2024 să preia controlul asupra spaţiului aerian, dominat în prezent de Rusia, ceea ce necesită mai multe sisteme de apărare antiaeriană.

De asemenea, ţara are nevoie de capacităţi de „război electronic pentru a contracara rachetele ruseşti” şi de „avioane, F-16 sau alte avioane occidentale, cu suficiente rachete pentru a trage”, a detaliat Kuleba.

Premierul croat Andrej Plenkovic a explicat pentru AFP că un „element esenţial al unei victorii ucrainene este ca Occidentul să rămână unit în sprijinul său”, declarându-se convins că „SUA vor rămâne angajate în sprijinul lor” indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Reprezentantul special al SUA pentru reconstrucţia economică a Ucrainei, Penny Pritzker, a insistat asupra existenţei unui consens bipartizan în favoarea Ucrainei la Washington.

„Statele Unite trebuie să se ridice la înălţimea angajamentului lor faţă de Ucraina şi cred că aşa va fi”, a spus Penny Pritzker.

Volodimir Zelenski, care a venit pentru prima dată la Davos în persoană, a insistat pe lângă decidenţii internaţionali, pe scenă şi în culise, pentru a asigura continuarea ajutorului occidental. Pentru că la aproape doi ani de la invazia rusă, şi cu o linie de front în general neschimbată de câteva luni, riscul de oboseală creşte.

Kuleba a salutat „ambianţa optimistă” din staţiunea de schi elveţiană şi a spus că reprezentanţii ucraineni au avut reuniuni „productive” cu responsabili politici şi cu investitori, ceea ce ar putea duce la finanţări suplimentare.

„Lumea este pregătită să investească mai mult într-o victorie ucraineană”, a asigurat el. „Oamenii au încredere în Ucraina”, a mai spus Kuleba.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru o cursă lungă pentru a avea grijă de securitatea cetăţenilor noştri şi pentru a sprijini Ucraina”, a declarat Duda, adăugând că „nu există nicio îndoială că Putin a decis să dea foc lumii”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...