G4Media.ro

Diversiunea Springtime. Cum explică adjunctul şefului Poliţiei Capitalei decizia de a cere…

Incidente la protestul diasporei, in Bucuresti, Vineri, 10 August 2018. Inquam Photos / Florin Liviu Albei

Diversiunea Springtime. Cum explică adjunctul şefului Poliţiei Capitalei decizia de a cere sprijinul Jandarmeriei în mijlocul mulţimii. Momentul a condus la violenţele împotriva jandarmeriţei şi la ordinul de evacuare a pieţei

Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, chestorul Nicu Dragoş, a declarat pentru G4media.ro că el este cel care a luat decizia de a solicita sprijinul Jandarmeriei în zona restaurantului Springtime, în mijlocul mulţimii care scanda, dar nu era violentă. Decizia a condus la intervenţia jandarmilor, printre care şi jandarmeriţa Ştefania. Apariţia jandarmilor a iritat mulţimea, astfel încât s-au declanşat violenţele cărora jandarmerița le-a căzut victimă.

Atacul asupra ei a condus la ordinul de evacuare a Pieţei Victoriei, pus în practică la ora 23:11, pe 10 august, după ce jandarmii au primit informaţii că ”sunt atacaţi” şi ”doi oameni sunt omorâţi”. Scutierii au evacuat în câteva minute, cu gaze şi tunuri cu apă, toată piaţa, plină inclusiv cu manifestanţi non-violenţi, grupaţi mai cu seamă în zona Muzeului Antipa, la „Girafă”. Aşa s-a ajuns la sute de răniţi, gazaţi şi bătuţi de Jandarmerie.

Chestorul Nicu Dragoş a explicat că oamenii săi fuseseră trimişi de jandarmi către Springtime după ce, printr-un apel la 112 de la ora 22:47, o persoană a reclamat faptul că se încearcă vandalizarea restaurantului. Informaţia s-a dovedit a fi falsă, potrivit ministrului de Interne Carmen Dan. Poliţiştii nici măcar nu au mai ajuns până la restaurant, ci în apropiere, moment în care au fost încercuiţi de o mulţime care scanda, dar nu era violentă. Vezi aici şi aici cum era situaţia la Springtime.

Ce spune chestorul Nicu Dragoş. Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei îşi justifică decizia prin faptul că oamenii lui erau încercuiţi şi trebuiau să iasă cumva din mulţime. El spune că nu era de competenţa oamenilor săi să intervină în mulţime, aşa că a solicitat sprijinul jandarmilor. Ce nu a explicat chestorul Nicu Dragoş este faptul că, potrivit celor spuse de poliţiştii din maşinile SIAS, aceştia ar fi reuşit să iasă singuri din încercuire cu „vorba bună”.

„Sprijinul a fost solicitat corect ca sa putem să ieşim din acea încercuire. În prima fază, când au ajuns la faţa locului, nu erau persoane decât răzleţ, ulterior au venit mulţi, i-au înconjurat pe colegi şi nu i-au lăsat sa plece.

Nu am greşit sub nicio formă pentru că nu aveam dreptul eu să intervin în acel moment, singurii care puteau sa intervină erau jandarmii. Greşeam dacă interveneam cu acele forţe care erau încercuite la acel moment, atunci da, puteam vorbi de greşeală. Jandarmii erau cei competenţi să intervină în acea mulţime, în sprijinul poliţiei.

Noi, la momentul respectiv, am procedat conform legii. Dacă am fi acţionat noi să coborâm din maşină, aţi văzut, colegii mei au rămas în maşini… Dacă am fi acţionat atunci, am fi greşit, având în vedere numărul mare de cetăţeni care erau în jurul acelor maşini de intervenţie ale noastre. În acele momente, această decizie sau acele decizii luate au fost corecte pentru că, dacă ai mei ar fi coborât din maşini, atunci, în momentul respectiv, aş fi încălcat legea pentru că nu discutăm de acel grup violent pentru care m-am dus la acel apel de la 112. Grupul violent înseamnă un număr redus de persoane în care am dreptul să intervin. Deja acolo discutăm de o mulţime care a venit spre noi şi ne-au înconjurat maşinile. În mulţime, doar Jandarmeria e competentă, potrivit legii, să intervină.

Dacă vă uitați pe imagini, când au venit colegii de la jandarmi către noi, nu a fost niciun fel de problemă, în sensul ca ei să lovească pe cineva sau să irite pe cineva. Ei au venit pur şi simplu pe lângă mașinile noastre de poliție pentru a ne facilita ieșirea din acea mulțime. Colegii noştri jandarmi ne-au ajutat sa ieșim din acea mulțime. Eu nu ştiu când s-a produs atacul asupra jandarmeriţei, e treaba Parchetului militar să afle”, a explicat chestorul Nicu Dragoş.

Cine a sunat la 112. STS a comunicat răspunzând unei solicitări de presă că persoana care a sunat la 112 şi a livrat informaţia falsă potrivit căreia se încearcă vandalizarea restaurantului Springtime este identificată.

„Apelul la numărul de urgenţă 112 (…) a fost efectuat la ora 22:47 de către o persoană care a fost identificată în conformitate cu dispoziţiile OUG nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (…) şi cele ale Manualului de operare publicat pe site-ul www.112.ro.

În conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, numele reprezintă o dată cu caracter personal. Potrivit dispoziţiilor art. 18 şi art. 19 din OUG nr. 34/2008 (…) , Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în calitate de administrator al SNUAU, are obligaţia să asigure confidenţialitatea şi securitatea datelor cu caracter personal colectate şi stocate de la apelanţi pe timpul efectuării apelurilor de urgenţă. Având în vedere cele precizate, nu vă putem comunica numele persoanei care a efectuat apelul de urgenţă în cauză”, a precizat STS.

Cine e chestorul Nicu Dragoş. Este adjunctul şefului Poliţiei Capitalei cu atribuţii de ordine şi siguranţă publică. Potrivit CV-ului său, a fost împuternicit pe acest post în noiembrie 2015, apoi pe 1 decembrie 2016 a fost numit „plin”. Înainte, a fost adjunct la Direcţia Operaţiuni Speciale (DOS) a IGP şi şef la Brigada de poliţie rutieră Bucureşti. În 2015, a absolvit studii postuniversitare la Academia Naţionala de Informaţii a SRI, Facultatea de Studii de Intelligence, Colegiul Naţional de Informaţii. Este din Bragadiru, Ilfov.

Context. Imaginile transmise G4Media.ro de către cititori arată că patru dube de poliţie au încercat să traverseze mulţimea de protestatari cu girofarurile pornite, moment în care oamenii au început să scandeze ”fără violenţă” şi ”înapoi”, iar maşinile, nemaiputând înainta, au început să se retragă. Când au văzut că poliţia dă înapoi, manifestanţii au început să aplaude şi să scandeze ”PSD, m..e PSD” şi ”bravo!”. În imaginile filmate, mulţimea este paşnică şi nu este surprins niciun act de violenţă la adresa forţelor de ordine.

Abia după ce poliţiştii au solicitat întăriri şi au venit jandarmii, au izbucnit violenţele. O înregistrare difuzată de Realitatea tv dintr-o maşină a Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliţiei (SIAS) trimisă în zona Springtime în noaptea de 10 august arată, de asemenea, că dubele poliţiei nu erau atacate de protestatari, însă în momentul în care au venit jandarmii, mulţimea a fost provocată şi situaţia a degenerat. Vezi aici.

Pe înregistrare se aude: „Uite ne lasă să plecăm, mă, vorba bună mult aduce”, spune unul dintre poliţişti. În acel moment prin staţie se aude „Retrage-te!”. „Băga-ţi-ai … în retragerea mă-tii”, comentează unul dintre luptători, întrebând „Cine a dat, mă ordinul ăsta?”. „Dragoş, mă”, îi răspunde un coleg. „Să-mi dai staţia să-i trag eu…. în staţie”, vine replica. În staţie se aude „Aţi reuşit?”, Răspunsul este: „Ne retragem uşor”. În acel moment pe imagini se vede cum lumea începe să alerge. „Ce-a făcut, mă?”, întreabă un luptător. „Intervin jandarmii, vin jandarmii, aoleo”. Din nou pe staţie se aude: „Intervin jandarmii, să dăm înainte”. Un luptător SIAS din maşină spune: „să stea jandarmii liniştiţi”. Maşina înaintează. Unul dintre poliţişti îi spune colegului său: „Nu te duce, mă!”. Altul comentează: „au început pietrele” „Vă rugăm să ne lăsaţi, vrem să părăsim Piaţa”, spune altul. În imagini se văd jandarmii care au apărut în zonă. „Nu se face, frate, aşa!”, comentează un luptător SIAS.

Foto: InquamPhotos / Liviu Florin Albei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. In cel mai bun caz e vorba de lipsa crasa de profesionalism daca lasi sa se ajunga de la un apel fals la o interventie in forta contra a mii de oameni. Si cu legea in mana, tot motiv de demisie e.

  • Make no mistake, vom afla cine a sunat la 112. Facem pariu că e aceeași persoană care în 2017 reclama proiecțiile laser de pe blocurile din piața Victoriei?
   Muie PSD!

  • Da un apel fals,dar dat cu in scop anume! Politistii erau inarmati cu arme letale (arme cu gloante),jandarmii la fel .
   Politicienii psd-alde ar fi vrut ca cetatenii sa atace duble politiei si sa declanseze genocidul in multime,doar tot politicienii psd-alde declarau ca vin sa-i calce pe cap,ca jandarmii trebuiau sa- i masacreze etc.Asta era scopul.

  • Atacurile teroriste ale jandarmeriei erau premeditate. Au fost planificate de Dragnea impreuna cu diversi securisti, sefia Jandarmilitiei si Carmen Dan. Speranta Cliseru a semnat ordinul fara sa-l citeasca si fara sa-l inteleaga.

   Astea sunt crime contra umanitatii.

 2. Dragos…..o altă unealtă folosită de Carmen Dan și Dragnea.
  Polițiștii se descurcau mult mai bine singuri decât sub protecția ordinelor date de șefi.
  Dacă șefii subordonati politic nu ar exista, societatea ar funcționa mult mai bine!!!!!

 3. Dar cel care a efectuat apelul la 112 a fost amendat ?

 4. alt lingau de cacat PSDist…pai daca suna unul la 112 si spunea ca a vazut niste bombe pe care scria MUIE PSD ce facea?…trimitea detasamente de genisti si antitero sau arunca cu napalm peste tradatorii de tara si neam din piata?

  MUIE PSD!

  • Da, asta am zis si eu. La un caz din asta, daca sun la 112, pot sa misc trupele de jandarmi cum vreau eu — asta zic stupizii astia. Ii sun si le zic: „La Springtime au pus foc!”. Dupa 10 minute: „geamurile de la Antipa au fost sparte, incearca unii sa fure dinozaurul”. Si tot asa. Cu un simplu telefon la 112.
   Nu stiu ce e mai de c*cat: faptul ca dupa 25 de ani nu au invatat nici macar sa manipuleze mai profesionist, faptul ca inca incearca sa manipuleze (si vorbim de institutii ale statului care incearca sa ma prosteasca in fata) sau ca ma cred atit de prost incit sa pun botul la vrajeala lor.

 5. Si asta minte, cica”Dacă vă uitați pe imagini, când au venit colegii de la jandarmi către noi, nu a fost niciun fel de problemă, în sensul ca ei să lovească pe cineva sau să irite pe cineva. ”

  Dar pe filmulet se vede clar ca jandarmii gazeaza in prosteala iar politistii din masina ii critica si spun „Uite cum dau cu gaze …BEEP BEEP astia”!