G4Media.ro

Directorul Memorialului Yad Vashem din Ierusalim: “Denazificarea” Ucrainei invocată de Putin ca…

foto: Yad Vashem

Directorul Memorialului Yad Vashem din Ierusalim: “Denazificarea” Ucrainei invocată de Putin ca motiv al invaziei “denaturează și trivializează Holocaustul”

După un început inițial, oarecum timid, directorul Yad Vashem, Dani Dayan, a devenit un critic acerb al invaziei în curs de către Rusia a Ucrainei vecine, numind atacurile sale „revoltătoare și îngrozitoare” și respingând în totalitate afirmațiile Moscovei că a lansat ofensivă pentru „denazificarea” țării. „Nu se bazează pe fapte, denaturează și trivializează Holocaustul și o deplângem”, a spus Dayan, într-un interviu pentru The Times of Israel.

Reflectând la contextul istoric al invaziei Ucrainei de către Rusia, care este cel mai mare conflict militar convențional din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, Dayan a deplâns că Europa și lumea revin la perspectivele unor războaie masive dintre state naționale.

„Ne-am întors într-o eră în care, în Europa, ei încearcă să rezolve conflictele prin invazie în loc de discuții diplomatice. Aceasta este o lecție pe care am sperat că Europa ar fi trebuit să o învețe din al Doilea Război Mondial. Și, din păcate, vedem că unele țări nu au făcut-o”, a mai spus Dayan

Cu un zâmbet ironic, el a adăugat că lansarea invaziilor în țările vecine în cele din urmă nu a funcționat bine pentru Germania. „De asemenea, aș dori să reamintesc [Rusiei] că, uneori, cel care începe agresiunea plătește un preț mare, așa cum am învățat în al Doilea Război Mondial”, a spus el.

„Suntem îngroziți de pierderea de vieți ale civililor nevinovați. Iar fluxul imens, imens, gigant de refugiați ne amintește de faptul că războiul provoacă suferințe uriașe pentru civili”, a spus el.

Yad Vashem a emis relativ lent o declarație cu privire la invazia rusă a Ucrainei joia trecută. Spre deosebire de omologii săi, Memorialul și Muzeul Auschwitz și Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, care au emis denunțuri în 24 de ore, Yad Vashem a intervenit doar patru zile mai târziu, iar criticile sale au fost relativ blânde. De atunci, însă, Dayan a fost fără echivoc și mai strident în denunțarea Rusiei, deși respinge ferm încercările de a compara președintele Putin cu liderul nazist Adolf Hitler, așa cum a făcut Ucraina.

Pentru comentariile sale împotriva invaziei ruse, Dayan a spus că a primit critici semnificative din partea oficialilor ruși, o scrisoare de protest din partea ambasadorului țării în Israel și un răspuns public din partea lui Putin, care l-a invitat să vadă „presupusele atrocități. ” comise de Ucraina împotriva etnicilor ruși, despre care el susține că justifică remarcile de „denazificare”.

„Asta înseamnă că declarațiile noastre au fost eficiente. Că până și Kremlinul a luat în seamă, asta se datorează statutului moral de care se bucură Yad Vashem pe bună dreptate”, a spus Dayan.

Dar, de asemenea, președintele Yad Vashem nu reține criticile din partea Ucrainei pentru referințele sale repetate la Holocaust, dintre care unele a spus că echivalează cu o „denaturare a faptului istoric”. Cel mai important, acesta a inclus un comentariu recent al ambasadorului ucrainean în Israel, Yevgen Korniychuk, care a susținut că Israelul ar trebui să facă mai mult pentru a primi refugiații ucraineni în lumina evreilor salvați de ucraineni în timpul Holocaustului.

„Am salvat viețile evreilor la acel moment, vă cerem să îi ajutați pe ucraineni… Aceasta este o catastrofă umanitară și vreau să luați în considerare acest lucru în serios”, a spus el.

Dayan reamintește faptul că un număr deosebit de mare de ucraineni au colaborat cu naziștii pentru a ucide evrei – cu mult, mult mai mulți decât au încercat să-i salveze pe evrei – în special prin intermediul Einsatzgruppen, care a efectuat masacrul de la Babyn Yar, unde au fost masacrat 33.771 de evrei în septembrie 1941.

„Această declarație a ambasadorului ucrainean în Israel, care spune că ucrainenii i-au salvat pe evrei — nu comentez politica Israelului cu privire la refugiații ucraineni, ci doar retorica ambasadorului, argumentul prezentat de ambasador — da, într-adevăr, Yad Vashem a acordat premiul „Drepți printre Națiuni” acordat multor ucraineni, chiar și recent. Dar au fost mulți, mulți, mult mai mulți colaboratori decât ucraineni neprihăniți”, a spus Dayan.

„Regretăm faptul că se folosește o echivalență falsă. Denigrează memoria Holocaustului, care a fost un eveniment unic în istoria omenirii și că este folosită în acest discurs propagandistic”, a spus el, folosind termenul ebraic pentru Holocaust.

În ceea ce privește politica israeliană cu privire la refugiații ucraineni, Dayan a spus că Israelul ar trebui să joace un rol în a ajuta la atenuarea „crizei umanitare care este creată de invazia rusă a Ucrainei”. În parte, a spus el, Israelul ar trebui să accepte să primească pe oricine este recunoscut drept „Drepți printre Națiuni” și descendenții acestora care se află în Ucraina.

„Am vorbit ieri cu ambii miniștri — [ministrul de Externe] Yair Lapid și [ministrul de Interne] Ayelet Shaked — și le-am cerut în mod special să ajute la salvarea și adăpostirea descendenților ucrainenilor declarați „Drepți printre Națiuni” Cred că este de datoria noastră, iar regulile birocratice nu ar trebui să se aplice în acest caz. Trebuie să răspundem descendenților celor care și-au pus viața în pericol pentru a salva evreii și a le oferi adăpost aici în Israel, refugiu în Israel”, a spus Dayan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Probabil ca e cazul sa ia atitudine si Israelul? Sau antisemitismul nu ii atinge decat cand vine vorba de Palestina

  2. Mama mea obișnuia sa spuna: ” râsul te râde și batjocura te batjocorește!”