G4Media.ro

Diplomații ruși, mesaje contradictorii despre statutul obținut de Ucraina și Republica Moldova…

Sursa foto: Kremlin.ru

Diplomații ruși, mesaje contradictorii despre statutul obținut de Ucraina și Republica Moldova de state candidate la UE

Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar, purtătoarea de cuvânt a MAE rus afirmând că aceasta ilustrează o strategie occidentală de izolare a Rusiei şi ea va avea ”consecinţe negative”, în timp ce ministrul de externe Serghei Lavrov a apreciat că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă ”niciun risc” pentru Rusia, potrivit declaraţiilor redate de agenţiile Reuters şi AFP.

Această decizie ”confirmă că o acaparare geopolitică a spaţiului CSI (Comunitatea Statelor Independente – ce reuneşte mai multe dintre fostele republici sovietice n.red) continuă activ pentru a izola Rusia”, a menţionat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

”Ei nu se gândesc la consecinţele negative ale unui asemenea pas”, a adăugat Zaharova. Potrivit acesteia, UE are ca obiectiv ”să stabilească cu regiunile din vecinătatea sa relaţii bazate pe principiul stăpân-sclav”.

Mai mult, Bruxellesul apelează la ”metode de şantaj politic şi economic” şi exercită presiuni asupra statelor candidate să adopte ”sancţiuni ilegitime” împotriva Moscovei, mai remarcă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

”Această abordare agresivă a UE are potenţialul de a crea noi diviziuni şi noi crize mult mai profunde în Europa”, conchide Maria Zaharova.

Mai devreme în aceeaşi zi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că acordarea statutul de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova este ”o afacere internă a Europei”, el acuzând însă în acelaşi timp Occidentul că doreşte război cu Rusia, notează AFP.

Pentru Moscova este ”important” ca ”toate aceste procese să nu creeze şi mai multe probleme Rusiei”, a explicat Peskov, la patru luni după declanşarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, în urma căreia ţările occidentale au impus sancţiuni Rusiei şi au oferit armament Ucrainei.

La rândul său, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a estimat că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE nu prezintă ”niciun risc” pentru Rusia, întrucât UE nu este o alianţă militară, şi a amintit că nici preşedintele Putin nu se împotriveşte acestei aderări.

O astfel de declaraţie a liderului de la Kremlin, cu referire la Ucraina, a fost făcută vinerea trecută. ”Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană să adere sau nu la uniuni economice (…) Este treaba lor, a poporului ucrainean”, a declarat preşedintele rus în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

”Spre deosebire de NATO, UE nu este o alianţă militară”, aşadar ”în ce priveşte integrarea lor economică, alegerea le aparţine” ucrainenilor, a clarificat Putin poziţia Rusiei pe acest subiect.

Totuşi, preşedintele rus a estimat că ”Ucraina se va transforma într-o semi-colonie” a ţărilor occidentale dacă aderă la UE. ”Este părerea mea”, a adăugat el, relatează Agerpres

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Ăștia măcar se contrazic între ei, bideu se contrazice singur, are pe foaie și pe ce scaun să se așeze? Cine conduce lumea asta ? ursia mică se bate cu ursia mare în timp ce ,,șeful” suprem al lumii se poticnește și e derutat pentru că ține foaia invers? Are și una că când se duce la bideu? Doamne, în ce lume trăim!

  • Aștept trolii, cacandrei, vaccinatul invers și aaaaaaalți ,,deștepti” să o digere p-asta !

  • #întreb și eu…..ma întreb dacă Traian în Rusia sau în China aveai curaj sa te întrebi? Ca de citit nu cred ca prea ai citit!

  • ….dacă traiai în Rusia….

  • Mamăăă ce replică, tu te înțelegi pe tine ,singur, așa când te uiți în oglindă? Sau ai nevoie de translator? ,, ca de citit”-încerc să te citesc dar e un efort prea mare să și pricep……

  • Traian în ursia? Sau în chichina? Ce zici de Decebal în Congo?

  • Păi așa sunteți voi hăuriștii patrihoțo-daco-libero-sugacio-suverani, vă întrebați des și vă răspundeți rar. Mai încet că vă intră cerebelu’ în roșu !

 2. DEMISIA!

 3. Sugatorii de copeiciiiii mars la Vladivostock

 4. Moldova și Ucraina fac pași mari spre integrarea în UE, Finlanda și Suedia sunt pe drumul spre integrarea în NATO. Acestea n-ar fi fost posibile dacă Putin n-ar fi invadat Ucraina, thanks Putin!