G4Media.ro

Diplomații lituanieni părăsesc China, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Vilnius și Beijing…

Sursa foto: Pixabay / jorono

Diplomații lituanieni părăsesc China, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Vilnius și Beijing , după ce Taiwanul a deschis o reprezentanță diplomatică în capitala statului baltic

Delegația diplomatică a Lituaniei în China a părăsit țara miercuri într-o ieșire aranjată în grabă, au spus surse diplomatice, pe măsură ce relațiile s-au înrăutățit și mai mult în legătură cu recunoașterea Taiwanului, care a deschis luna trecută o ambasadă de facto la Vilnius, relatează Reuters.

Beijingul, care a intensificat presiunea asupra țărilor pentru a rupe relațiile cu statul insular, a deterioarat relațiile diplomatice cu Lituania în noiembrie, după ce Taiwanul a deschis o reprezentanță diplomatică în capitala statului baltic.

Autoritățile lituaniene au declarat miercuri că și-au chemat ambasadorul înapoi din China pentru „consultări” și că ambasada va funcționa de la distanță pentru moment.

O sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că un grup de 19 persoane format din personalul ambasadei și persoane aflate în întreținere a părăsit Beijingul într-un avion spre Paris. O altă sursă diplomatică a numit plecarea lor drept un răspuns la „intimidări”.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

La fel ca majoritatea țărilor, Lituania – un stat membru al Uniunii Europene – are relații formale cu China, dar nu și cu Taiwanul guvernat democratic, pe care Beijingul îl consideră teritoriul său.

Adresându-se reporterilor la Vilnius, ministrul de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că există incertitudine cu privire la statutul legal al diplomaților lituanieni din China înainte de plecarea lor.

El a declarat anterior că Beijingul a cerut Lituaniei să schimbe statutul ambasadei sale de la Beijing într-un birou mai mic însărcinat cu afaceri. Acest lucru ar fi reflectat schimbarea pe care China a făcut-o propriei sale legații din Vilnius ca răspuns la deschiderea biroului Lituaniei în Taipei.

Ministerul de Externe al Taiwanului și-a exprimat miercuri „cel mai mare respect față de guvernul lituanian și de luarea deciziilor diplomatice” și a cerut companiilor taiwaneze să sprijine relații economice mai strânse cu mica republică baltică.

Coaliția de guvernământ a Lituaniei a convenit în urmă cu un an să susțină ceea ce a descris drept „cei care luptă pentru libertate” în Taiwan.

Miercuri, clădirea ambasadei Lituaniei dintr-un complex din Beijing a părut goală, notează Reuters. Nimeni nu a răspuns la uşă sau la apelurile telefonice. O fotografie făcută cu o zi în urmă arăta două buchete de flori la ușa din față.

Lituania și-a rechemat ambasadorul în septembrie, la câteva săptămâni după ce China a cerut retragerea diplomatului și a declarat că își va rechema trimisul de la Vilnius.

Statele Unite s-au declarat în sprijinul Lituaniei în timpul conflictului cu China, alimentând tensiunile dintre SUA și China.

Ministerul de Externe al Lituaniei a declarat că este pregătit să continue dialogul cu China și să restabilească funcțiile ambasadei odată ce s-a ajuns la un acord reciproc avantajos.

Sursa foto: Pixabay / jorono

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bravo Lituania !!!