G4Media.ro

Dilema crudă a Academiei Regale din Marea Britanie: Să vândă o operă…

Dilema crudă a Academiei Regale din Marea Britanie: Să vândă o operă a lui Michelangelo aflată în patrimoniu de două secole sau să concedieze 150 de oameni

Academia Regală de Artă, o prestigioasă instituţie culturală a Marii Britanii, se află în dificultăţi financiare accentuate de pandemia de coronavirus şi este pusă acum să aleagă între a salva 150 de locuri de muncă şi a vinde o operă a lui Michelangelo din anul 1504, aflată în patrimoniul galeriei de două secole, scrie The Guardian.

Taddei Tondo, cunoscută şi sub numele Fecioara și Pruncul cu Pruncul Sf. Ioan se află în patrimoniul Academiei Regale din 1829. A fost oferită instituţiei la decesul fostului proprietar, care a dorit ca opera să fie o inspiraţie pentru elevii şcolii de artă.

Este o sculptură în marmură realizată acum 515 ani. Artistul britanic John Constable a numit-o „una dintre cele mai frumoase opere” din lume.

Academia, ca multe instituţii de artă din Marea Britanie şi din lume, avea deja probleme financiare de dinainte de criza sanitară, însă ultimele luni le-au accentauat.

Un grup de academicieni ai instituţiei urmează să ceară ca, în loc să fie făcute concedieri, Academia ar trebui să vândă opera.

„Vânzarea tondoului a fost deja discutată. Valorează atât de mult încât ar putea salva locuri de muncă şi să scoată Academia din dezastrul financiar în care a intrat”, a spus o sursă din rândul academicienilor pentru Observer, citată de The Guardian.

Valorea exactă a sculpturii nu este cunoscută, dar în 2017 Art Newspaper a evaluat-o la peste 100 de milioane de lire.

Este în acest moment singura opera a lui Michelangelo aflată în Marea Britanie.

Sculptura a fost comandată de un bogat comerciant de stofe, Taddeo Taddei, şi se crede că a fost realizată la începutul secolului XVI, când artistul se afla la Florenţa. Opera este neterminată.

Academicienii care vor vânzarea operei au cerut o şedinţă specială pentru a discuta situaţia, dar preşedintele instituţiei s-a opus până în acest moment. Poziţia oficială a Academiei este că nu ia în calcul vânzarea. „Este datoria noastră să apărăm colecţia noastră permanentă, pentru generaţiile actuale şi cele viitoare”, a spus un purtător de cuvânt al instituţiei.

sursa foto: Facebook / Royal Academy of Arts

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. România are bani să cumpere Tondoul Taddei şi ar ieşi din anonimatul creat de inexistenţa unui Minister al Propagandei ca în România Regală.

    • Clar, din cele multe miliarde de la Europa. Sa faca repede un proiect pe fonduri si cumparam pentu fiecare intersectie de-a lu Firica cate una.

  2. Smecheria tipica a vinzatorului de cai umflati cu aer, dar care se vaicareste ca de fapt nu vrea sa vinda. Totusi se gasesc fraieri, are balta peste.

  3. Mai bine ar elimina bandele de hoti si corupti intrati cu viza UE .

  4. sa doneze superimunii de la ccr salariile si pensiile pe o luna. capata un an de ragaz

  5. am cautat pe net sa vad despre ce e vorba. nu este o sculptura, cum gresit scrieti in articol, ci un basorelief.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.