G4Media.ro

Digi24.ro: Cum a pierdut statul miliarde din cauza Agenției conduse de prietenul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Digi24.ro: Cum a pierdut statul miliarde din cauza Agenției conduse de prietenul baronului PSD Arsene. Guvernul a sesizat Parchetul

Un val de ilegalități, conflicte de interese și lipsă de interes din partea funcționarilor în a gestiona eficient resursele naturale ale României, lucru care a dus la pierderea de către stat a miliarde de lei care ar fi trebuit să fie încasate din taxe și redevențe, scrie Digi24.ro

Asta a găsit Corpul de control al prim-ministrului la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, la verificarea documentelor și activității instituției din perioada 2017-2019, când aceasta era condusă Aurel Gheorghe și de Gigi Dumitru, despre care presa a relatat că este un apropiat al baronului PSD Ionel Arsene.

Raportul, finalizat în 24 iunie, a fost transmis procurorilor, anunță Guvernul într-un comunicat dat publicității vineri.

Guvernul arată că obiectivele controlului au constat în verificarea respectării prevederilor legale privitoare la organizarea şi funcţionarea ANRM, la activitatea de emitere a avizelor, a licenţelor de concesiune minieră şi a permiselor de exploatare, la modul privind stabilirea şi încasarea redevenţelor, taxelor şi tarifelor, precum şi la cel aferent atribuirii şi derulării contractelor la nivelul entităţii.

În urma desfăşurării acţiunii de control au fost identificate o serie de deficienţe/nereguli, în ceea ce priveşte:

 • activitatea de emitere/retragere a avizelor, licenţelor de concesiune minieră şi a permiselor de exploatare;
 • evidenţa redevenţelor şi taxelor miniere datorate şi achitate de către titularii de licenţe petroliere, respectiv de titularii de licenţe/permise miniere;
 • determinarea şi încasarea unei redevenţe, reprezentând o cotă procentuală din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport prin sisteme de transport, altele decât Sistemul naţional de transport al petrolului, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminale petroliere, altele decât cele aflate în proprietate publică a statului, având consecinţe în ceea ce priveşte prejudicierea bugetului de stat;
 • o evidentă incoerenţă la nivelul actelor decizionale ale Agenţiei, coroborate cu posibile conflicte de interese, cu consecinţe privind gestionarea resurselor umane şi financiare;
 • organizarea şi funcţionarea Compartimentelor de Inspecţie Teritorială, cu consecinţe directe în ceea ce priveşte controlul activităţii titularilor de licenţe petroliere şi de licenţe/permise miniere.

”La data de 09.01.2018, a fost finalizată o altă acţiune de control efectuată la ANRM, ce a vizat perioada 2013 – 2017, ocazie cu care s-au reliefat o serie de deficienţe, cu privire la care reprezentanţii Agenţiei nu au întreprins demersuri în vederea remedierii, astfel că acestea s-au perpetuat, fiind constatate şi pe parcursul verificărilor finalizate în anul 2020”, precizează Guvernul.

Citește integral aici raportul Corpului de Control

Context

G4Media.ro a dezvăluit în septembrie 2019 că afacerea cu materiale de construcții pentru drumuri și infrastructură civilă este controlată de o grupare din regiunea Moldovei apropiată de baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, și de șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Gigi Dragomir, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Agenției.

Din informațiile puse la dispoziție de sursele citate, o serie de firme controlate sau apropiate de Ginel Vlasie (foto dreapta), considerat săgeata lui Arsene, au câștigat mai multe licențe pentru exploatarea balstierelor în zona Moldovei.

Publicitate electorală

Agenția pentru Resurse Minerale gestionează acordarea acestor licențe. Șeful agenției minerale ne-a transmis că nu este nimic adevărat și că fiecare licență se acordă în baza unui dosar solid.

Cel mai fidel baron local al lui Liviu Dragnea, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, ar fi ajuns să controleze o bună parte din activitatea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, așa cum au precizat surse din agenție pentru G4media. Asta pentru că Baronul de Neamț l-a impus în fruntea instituției pe Gigi Dragomir.

Contactat de G4Media.ro, Dragomir nu e negat că l-ar cunoaște pe Ionel Arsene, dar a adăugat: ”multă lume îl cunoaște pe domnul Arsene, asta nu înseamnă nimic altceva”.

Pe lângă licențele de explorare și exploatare a zacămintelor petroliere și de metale prețioase, instituția este decisivă pentru companiile de construcții. Asta pentru că Agenției Naționale pentru Resurse Minerale acordă licențele de exploatare a balastierelor, a carierelor de piatră și nisip, materiale fără de care stațiile de betoane nu pot funcționa.

Așa se facă că în ultimii ani, firme de construcție din Neamț au obținut tot mai multe licențe pentru a exploata cariere pe râurile din Moldova. ”Nu s-a acordat nicio licență fără să existe un dosar puternic. Toate licențele acordate de Agenție au fost acordate corect, vă asigur de asta. Este Corpul de Control în verificări și nu s-au descoperit probleme. Totul este în regulă”, ne-a declarat Gigi Dragomir. Acesta a ținută să mai adauge că informațiile care susțin că ar favoriza anumite firme sunt doar ”răutăți”.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește integral

Afacerea Balastiera. Cum a ajuns rețeaua lui Arsene, omul lui Dragnea din Piatra Neamț, să controleze afacerile cu materiale de construcții în Moldova

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Baronul CIORAPEL este la fel de HOȚ ca și pușcăriașul de la Rahova ! Urmează să devină coleg de celulă cu muskaka-m-aș în ea!Cât de repede!

 2. Ai perfecta dreptate

 3. Totul pentru infractori ! Totul pentru infractori ! Totul pentru infractori !
  Pentru infractorii din castele Partidului! II apara CCR, avocatul „poporului” !

 4. Trebuie sa intelegem ca aceasta hidra Pzd parca e o trupa de spioni infiltrati care la un semnal se apucz sa saboteze Romania, doar de aia i au pus peste tot si cozi la matura.
  Bafta Romania ca altceva nu vad .

 5. S-a dat ANRM si nu numai ,pe mana ciorditorilor . Daca am fi avut si am avea o justitie puternica si corecta nu se ajungea la devalizarea Tarii.

 6. Ei si?!
  O sa apara un Dosar care va fi lalait ani de zuile si in final INCHIS, ca mai toate dosarele, dupa plecarea dnei Kovesi!
  „După plecarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), instituția și-a pierdut din aura pe care o căpătase în timp și nu prea mai dă senzația de teamă nimănui din sfera politicului și din lumea afacerilor.
  E haos în justiție, acolo unde cea mai mare vulnerabilitate a sistemului nu mai poate fi ascunsă sub ”preșul” propagandei. Astfel că la nivelul Direcției Naționale Anticorupție cel puțin se recurge deja la o măsură ”internă” pe cât de halucinantă, pe atât de periculosă pentru întregul sistem judiciar. Și chiar securitatea economică a României.
  Întrucât DNA nu doar că nu se mai ”înghesuie” să preia informări privind infracțiuni economice complexe și mai ales transfrontaliere, dar este la un singur pas să închidă și dosarele aflate în lucru de ani de zile. Și care oricum sunt suspendate de facto, pe o perioadă nelimitată. Și toate astea dintr-un motiv cât se poate de simplu : nu mai există nici măcar la nivelul structurii centrale a DNA destui procurori cu adevărat specializați în infracțiuni economice.”
  https://www.bugetul.ro/situatie-dezastruoasa-in-interiorul-dna-este-pe-cale-de-a-se-prabusi-bastionul-impotriva-coruptiei-din-romania/