G4Media.ro

Afacerea Balastiera. Cum a ajuns rețeaua lui Arsene, omul lui Dragnea din…

Afacerea Balastiera. Cum a ajuns rețeaua lui Arsene, omul lui Dragnea din Piatra Neamț, să controleze afacerile cu materiale de construcții în Moldova

Afacerea cu materiale de construcții pentru drumuri și infrastructură civilă este controlată de o grupare din regiunea Moldovei apropiată de baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene (foto stânga) și de șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Gigi Dragomir, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Agenției.

Din informațiile puse la dispoziție de sursele citate, o serie de firme controlate sau apropiate de Ginel Vlăsie (foto dreapta), considerat săgeata lui Arsene, au câștigat mai multe licențe pentru exploatarea balstierelor în zona Moldovei.

Agenția pentru Resurse Minerale gestionează acordarea acestor licențe. Șeful agenției minerale ne-a transmis că nu este nimic adevărat și că fiecare licență se acordă în baza unui dosar solid.

Cel mai fidel baron local al lui Liviu Dragnea, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, ar fi ajuns să controleze o bună parte din activitatea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, așa cum au precizat surse din agenție pentru G4media. Asta pentru că Baronul de Neamț l-a impus în fruntea instituției pe Gigi Dragomir.

Contactat de G4Media.ro, Dragomir nu e negat că l-ar cunoaște pe Ionel Arsene, dar a adăugat: ”multă lume îl cunoaște pe domnul Arsene, asta nu înseamnă nimic altceva”.

Pe lângă licențele de explorare și exploatare a zacămintelor petroliere și de metale prețioase, instituția este decisivă pentru companiile de construcții. Asta pentru că Agenției Naționale pentru Resurse Minerale acordă licențele de exploatare a balastierelor, a carierelor de piatră și nisip, materiale fără de care stațiile de betoane nu pot funcționa.

Așa se facă că în ultimii ani, firme de construcție din Neamț au obținut tot mai multe licențe pentru a exploata cariere pe râurile din Moldova. ”Nu s-a acordat nicio licență fără să existe un dosar puternic. Toate licențele acordate de Agenție au fost acordate corect, vă asigur de asta. Este Corpul de Control în verificări și nu s-au descoperit probleme. Totul este în regulă”, ne-a declarat Gigi Dragomir. Acesta a ținută să mai adauge că informațiile care susțin că ar favoriza anumite firme sunt doar ”răutăți”.

Personajul Arsene

Liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, aflat în cercul intim de putere al fostului lider PSD, Liviu Dragnea, l-a impus în guvern pe Dănuț Andrușcă la Ministerul Economiei, între timp schimbat din funcție, și pe Gigi Dragomir la Agenția pentru Resurse Minerale.

Sursa Foto: Facebook/ Ionel Arsene

 

Controlul asupra Agenției și l-a extins, potrivit surselor G4Media.ro, prin promovarea unor oameni din Piatra Neamț în poziții-cheie din Agenție. Directoarea economică, Carmen Tănase, Doinița Isache, la biroul juridic, provin din județul Neamț, Nicoleta Husaru, fost purtător de cuvânt al CJ Neamț a fost pentru câteva luni consilier.

După plecarea lui Andrușcă din Guvern, o serie de consilieri ai fostului ministru au fost preluați la Agenție

Firmele. Mai multe firme controlate direct sau având legături cu Ginel Vlăsie și gruparea Arsene câștigă licențe importante de exploatare a balastierelor. Acestea sunt: Aqua Park din satul Slobozia, județul Neamț, Mavgo Holding, Astral Trading SRL din Piatra Neamț, Danlin XXL din comuna Secuieni, Neamț și Pro Invest din Piatra Neamț.

Aqua Park din satul Slobozia, județul Neamț

Gheorghe Vlasie, cunoscut sub apelativul de Ginel, este acționarul unic al societății specializate în lucrări de construcție. Firma a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 84 milioane de lei și un profit net de peste 15 milioane de lei.

Ginel Vlasie ar fi cumătru cu Ionel Arsene, așa cum ne-au precizat surse care i-ar cunoaște pe cei doi.

Afacerile companiei lui Gheorghe Vasile s-au multiplicat rapid în ultimii trei ani. Administratorul firmei este Roxana Alexe.

Firma extrage pietriș din balastiere situate în:

– albia minoră a râului Bistrița, comuna Săvineşti din județul Neamț
– albia minoră a râului Bistricioara, localitatea Ceahlău din județul Neamț
– albia minoră râului Siret din judeţul Bacău, mai precis din comuna Radomireşti
– extragerea argilei și a caolinului în comuna Buhoci, județul Bacău

Societatea are o stație de betoane în comuna Taşca.

Cele mai importante contracte publice obține de Mavgo Holding în 2018 au fost pentru lucrări de drumuri în:

 • comuna Hangu (județul Neamț) – de 6,6 milioane de lei, comuna Negrești (județul Neamț) – de 3,7 de milioane de lei, comuna Borca (județul Neamț) – de aproape 5 milioane de lei, comuna Letea Veche (județul Bacău) – de 4,3 milioane de lei, comuna Tămași (județul Bacău) – de 4 milioane de lei, comuna Borlești (județul Neamț) – de 3,4 milioane de lei, comuna Dobreni (județul Neamț) – 6,1 milioane de lei, comuna Drăgănești (județul Neamț) – 5,7 milioane de lei, comuna Rediu (județul Neamț ) – 8,5 milioane de lei, comuna Cândești (județul Neamț) – 4,5 milioane de lei.

Mavgo Holding SRL din Piatra Neamț

Societatea are un singur acționar, este vorba de Dumitru Florin Pavel, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul platformei termene.ro (termene.ro link). Mavgo a fost înființată în anul 2015 de Valentin Gheorghe Tănase (50% părți sociale), cumnatului fiului ex – deputatului Ioan Munteanu, și Dumitru Florin Pavel (50% părți sociale).

Mavgo Holding are autorizații pentru a deschide o carieră/balastieră de pietriș și nisip în perimetrul Săvinești amonte 1, pe albia minoră a râului Bistrița, între comunele Dumbrava Roșie și Piatra Șoimului, extravilan

25 de milioane de lei a fost cifra de afaceri raportată de această societate în ultimul an.

Legătura între Aqua Park și Mavgo Holding

Publicația atacul.ro a descoperit un contract care ar face legătura între cele două compani. Este vorba de contractul pentru „amenajare râuului Cracău în satul Slobozia, oraș Roznov”, înțelegere contractuală în valoare de 42 de milioane de lei, fără TVA, încheiat în 2018. ”O parte dintre lucrări au fost subcontractante de Aqua Parc SRL unor societăți comerciale apropiate.

În cazul celui de-al doilea contract, în valoare de 7 milioane de lei, se spune clar că nu este posibilă subcontractarea. În aceste condiții, punem prezența muncitorilor îmbrăcați în salopete de la Mavgo Holding SRL pe șantierul de la Bacău pe seama bunelor relații de pe care patronul de la Aqua Parc le are cu cel de la Mavgo Holding. De fapt, Mavgo Holding este controlată tot de Ginel, cumătrul lui Arsene”, scria publicația Atacul.ro în aprilie 2019.

Pro Invest din Piatra Neamț

Are o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei pe ultimul an fiscal și este în insolvență. Gheorghe Valentin Tănase este acționarul unic al societății care este în insolvență. El a fost și cel care a înființa Mavgo Holding.

Firma are dept de exploatare / minerit în localitatea Girov, județul Neamț, în albia minoră a râului Cracău, în perimetrul denumit ”Doina”, situat în extravilanul comunei Girov.

Astral Trading srl din Piatra Neamț

Firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei, societatea fiind specializată în extracția pietrișului. Acționar unic al srl-ului este Valer Apintei.

Compania are autorizații de exploatare agregatelor minerale în perimetrul Soci, curs de apă râu Moldova, în comuna Miroslovești, județul Iași, așa cum reiese din datele obținute de G4Media.ro de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Societatea deține cel mai mare perimetru de exploatare de pe Râul Moldova, aproape 12,8 hectare.

Din firmă a mai făcut parte și Gheorghe Asmarandei, un afacerist controversat din Piatra Neamț implicat în mai multe dosare penale. Asmarandei ar fi un cunoscut al lui Ionel Arsene, baronul de Neamț.

Danlin XXL din comuna Secuieni, Neamț

112 milioane de lei cifra de afaceri a societății din județul controlat de Arsene, cu obiect de activitate principal în lucrări de construcție. Dan Amurăriței este acționarul și administratorul societății.

 • Societatea are următoarele puncte de exploatare a produselor minerale:
  în localitatea Ion Creangă din județul Neamț, în albia minoră a râului Siret: în suprafaţă de 55.216 mp – perimetrul denumit “Hârlești amonte 2”, aflat în extravilanul comunelor Icușești şi Ion Creangă pe ,malul drept râu al Siretului
 • în comuna Tupilaţi din județul Neamț, în albia minoră a râului Moldova: pe o suprafaţă de 52.071 mp în perimetrul denumit “Tupilați aval pod”, aflat în extravilanul comunei Tupilaţi
 • în localitatea Horia din județul Neamț, în albie minoră a răului Siret: pe o suprafaţă de 36000 mp în perimetrul denumit Basta amonte, situat între comunele Horia și Ion Creangă
 • în localitatea Icuşeşti din județul Neamț, în albia minoră a răului Siret: în suprafaţă de 85.000 mp
  în localitatea Horia din județul Neamț, în albia minoră a râului Moldova, în perimetrul denumit Cordun – Horia

Afacerea de la Iași. Tot prin intermediul lui Ginel Vlăsie, gruparea controlată de Ionel Arsene ar fi încercat preluarea licenței de exploatare a balastierei Cristești Drăgușeni, din Iași. Licența era deținută de firma Ami Turing SRL.

Ziarul de Iași a dezvăluit pe 21 august că omul de afaceri Marian Iacomi (Ami Turing SRL) a împrumutat peste un milion de euro pentru a pune pe picioare balastiera Cristeşti, făcând inclusiv zeci de angajări, de un an el nu-şi poate porni afacerea, care ar aduce bani frumoşi şi la bugetul de stat, din cauză că, din zecile de semnături necesare, s-a poticnit la cea mai importantă.

Potrivit sursei citate, șeful Agenției pentru Resurse Minerale, Gigi Dragomir, susținut de Ionel Arsene, ar refuza să semneze de mai bine de un an.

Ziarul de Iași mai notează că ”balastiera se află în scripte în judeţul Neamţ, la graniţa cu Iaşul, şi toţi din această branşă sunt la curent cu faptul că Neamţul este fieful lui Ionel Arsene, şef al Consiliului Judeţean de aici, fost vicepreşe­dinte al partidului şi un apropiat al lui Liviu Dragnea.

De altfel, prin mâinile lui Arsene, ca şef al CJ Neamţ, trec toate deciziile instituţiilor din judeţ, şi, indirect, tot acesta aprobă ce se în­tâmplă în curtea ANRM, unde şef este unul din „locotenenţii“ săi: şeful ANRM, Gigi Drago­mir, un fost comerciant de carne fără nicio experienţă în domeniul în care a devenit important director.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Mie nu mi-e clar daca balastierele astea, utilajele de exploatare… chiar si tractate, duse, puse… se înmatriculeaza la RAR si au ITP sau nu?

 2. Ce intrebare lipsita de sens. Raspunsul e simplu. Pentru ca nu s-a gasit niciun procuror sa-l intrebe de sanatate.

  Pai voi n-ati vazut ca procurorul ala din Caracal se invecina cu casa cu tot clanul Oaca, ba avea casa si pe pamantul la alde Oaca aia? Probabil ca ii asigurau aia si paza locuintei, poate ii faceau si rost de curve, vorba aia, mancam, bem si tragem pe cosor. Pai voi credeti ca daca asa stau lucrurile in Olt, la Moldova stau mai bine? Eu nu cred

 3. Iar MIn Mediului se face ca ploua cand balastierele sunt la sapat gropi pe albiile cam la toate raurile din ROmania.
  Pamantul; asta nu ne ami suporata mult pe noi romanii, prea suntem fara Dumnezeu, niste prefacuti fara c…e

 4. A început Marian să guițe? Dar de ce nu îl verificați și pe el să vedeți cât e de corect!?

 5. Jos, foarte jos ne duc indivizii ăștia.
  Niște hotomani de 2 lei, înfipți politic in fruntea bugetelor.
  Va dati seama? Un vânzător de cârnați in fruntea agenției care răspunde de resursele de minerit?
  Un vagabond ca Arsene distruge sistematic un județ cu resurse naturale incredibile!

 6. Asta, Arsene, o buleste pe Oana Bulai.

 7. Activitățile de balastieră pe râuri trebuiesc interzise de urgență, nicăieri în Vest nu mai există un astfel de proces. In fapt la noi, pretextul oficial este regularizarea și decolmatarea râului, de fapt se extrage balast într-o cantitate minim triplă față de permisele de exploatare. Două treimi merg la negru !
  Tipic românesc, ipocrizie!
  Dacă se face o analiza onestă, o să se constate că nivelul albiei minore pe râuri a fost coborât prin astfel de exploatări, cu minim 4 / 5 metri în ultimii 15 ani. Este crimă! Râurile nu pot asigura necesarul de consum pentru acest material de proximitate, acest material care nu poate fi adus de la distanță față de consumatori, asta pentru că este prea ieftin per tonă.
  Trebuiesc autorizate simplificat cariere și extracții de suprafață !
  Instituțional avem prea multă incompetență coroborată cu indolență și rea credință , rețeta sigură pentru autodistrugere națională !

 8. În Olt este mizeria și mai mare. SA veniți sa vedeți balastiera de la Margheni au decapat islazul intr-o noapte, mai au puțin și scufunda satul. Nimeni nu face nimic , este a lui Oprescu ca și Panadria. Nu îi întreabă nimeni de nimic, ca și pe primarul din Brincoveni , au plătit prin Pldr sume exorbitante.

 9. DE EXPLOATAREA DE LA DUMBRAVA 1 COM TIMISESTI NU SE SPUNE NIMIC .
  TRECEREA CU MASINILE DE MARE TONAJ PE PROPRETATEA CETATENILOR CINE O PLATESTE SAU TOT CETATEANUL TREBUIE SA SUPORTE .
  CINE SE FACE VINOVAT DE INCALCAREA OUG 34-/- 2013
  CINE A EMIS AUTORIZATIA DE TRANSPORT PE ACESTE TERENURI ? SI CINE TREBUIE SA PLATEASCA PTR ACESTE NEREGULI .

 10. Interesant articol aveti dreptate in cele de mai mentionate.Vreau doar sa precizez ca acesti oameni sunt inrudite(evident prin alianta)si nu sunt toti psd-isti ba din contra au oameni sus pusi in toate partidele politice .Afacerea cu balastiera este un nimic pe langa ce sume de bani invart preadistinsii(fonduri europene, spalare de bani , evaziuni fiscale etc).As putea sa dau detalii precise insa eu sunt prea mic sa ma pot confruta cu o mafie de genul lor.Sa nu uitam ca dansii cu bune si cu rele au creat si locuri de munca pentru oameni ,multi dintre ei le sunt foarte recunoscatori ceea ce inseamna ca trebuie sa fii atent la ce spui si pe unde mergi , evident daca tii la viata ta.In fine trecand peste asta ceea ce prezenta-ti in art de mai sus se intampla acum vreo 3,4 ani in urma…e bun si mai tarziu decat deloc.Nu pot sa subsemnez dar daca as putea sa va ajut cu „ceva” va stau la dispozitie fara nici un interes de orice natura pentru ca eu consider ca acesti oameni trebuiesc extirpati ‘ca pe o tumora maligna’ din societate.Cum zic francezii:” I mean they’re lovely guys ….but…such thick cunts”

 11. La iesirea din oras spre Tg. Neamt este o statie de betonare, toti locuitorii cartierului Darmanesti se plang din cauza prafului si a poluarii dar Primaria si Consiliul Judetean si mai ales Garda de mediu nu fac nimic, acum am inteles de ce, o sa vina DNA si o sa-i bage la intuneric pe toti.

  Sa nu mai zic ca balastierele circula noaptea si zguduie toate cladirile din zona, de cand s-a infiintat balastiera sunt frecvent probleme cu tevile de apa care se sparg din cauza trepidatiilor. Balastierele nu ar trebui sa circule prin oras, este interzis.

 12. Peste tot numai hoti si profitori. Nemultumire , haos si un sistem de stat intrat in coma functionala.

 13. TOT RAUL MOLDOVA E NUMAI BALASTIERE DE LA HUMOR PANA LA ROMAN SI EXCAVEAZA DIN RAU DIN APA SI O MUTA CAND PE O PARTE CAND PE CEALALTA DISTRUG TOT FLORA FAUNA PESTI NICI NU MAI SUNT. CONTROALE DE LA APELE ROMANE NU SE MAI FAC??? LEGEA CE SPUNE?????!!! DE EXPLOATOAREA RESURSELOR MINERALE DE PE CURSURI NUUU DIN ALBIA RAULUI. MIN. MEDIULUI NU VEDE NISTE INDIVIZI CARE DISTRUG TOT PENTRU A SE IMBOGATI. VA ROG FACETI CONTROALE RESPECTATI LEGEA.

  apa

 14. Toți sunt o Apă si un Pământ. Acolo vor ajunge cu toții la sub 2 m în Pământ.Ce vor lua cu ei ????? —– Nimic !!!!!! Cine suferă cât trăiesc ei??? —-Noi oamenii de rând, noi care am acordat votul și încrederea pentru o viață mai bună, ptr. o Scoală cu condiții civilizate cu caldura, apă curentă si tualetă în interior pentru copii noștri, oferindu-le dreptul la educație și formare într-un climat sanatos.Dar aceste persoane care PRĂDUESC totul ce le pică în mână, se mai găndesc si la semenii lor?? RUȘINE pentru a cei demnitari care au forțat și insistat sa le acorde votul și la Prezidențiale ,manipulând până la firul ierbii pe bieții oameni să poată scoată ceva de la ei un VOT FAVORABILl să nu treacă în ,,NEANT” fără nimic. Deci tot de la oameni au luat și de data aceasta ,,Roua si sudoarea a celor frunți îmbătrânite”, batute de vânt și ploi care asteaptă cu sufletul la gură să primească ,, AMĂRÂTA DE PENSIE”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.