G4Media.ro

Diferenţe mari între veniturile medicilor de familie, de la 2.000 la 8.000…

Sursa: Aradon

Diferenţe mari între veniturile medicilor de familie, de la 2.000 la 8.000 lei pe lună / Medic din Arad: În zonele rurale sunt medici care au doar câteva sute de pacienţi pe liste, în oraș există medici care au peste 2.000 de pacienţi

Veniturile nete lunare ale medicilor de familie din judeţul Arad diferă foarte mult între mediul rural şi mediul urban, pornind de la aproximativ 2.000 de lei la sate şi ajungând la 7.000 – 8.000 de lei în cazul medicilor din oraşe care au peste 2.000 de pacienţi înscrişi, transmite Agerpres.

Preşedintele filialei Arad a Asociaţiei Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală, Adrian Dărăbanţiu, a declarat joi, pentru Agerpres, că orice scădere a veniturilor îi va aduce pe unii medici în situaţia de a nu mai putea profesa.

El a explicat că în judeţ sunt aproximativ 250 de medici de familie, la o populaţie de 410.143 de locuitori, conform ultimului recensământ, ceea ce înseamnă o medie de 1.600 de pacienţi la fiecare medic de familie.

Conform lui Dărăbanţiu, în timp ce în zonele rurale sunt medici care au doar câteva sute de pacienţi pe liste, în municipiul Arad există medici care au peste 2.000 de pacienţi.

„Eu personal am peste 2.000 de pacienţi, dar ştiu o doamnă doctor care are aproximativ 3.000 de pacienţi înscrişi pe listă. Veniturile nete, adică ce câştigă efectiv în mână un medic de familie, sunt foarte mici şi pleacă de la aproximativ 2.000 de lei şi ajung la cel mult 7.000 – 8.000 de lei. Eu rămân în mână cu mai puţin de 5.000 de lei pe lună, la 2.000 de pacienţi pe care îi am, iar asta pot demonstra în orice clipă cu documente. La nivel naţional, există puţine excepţii de venituri nete mult mai mari, dar e vorba de zone izolate, unde se acordă sporuri. De exemplu, în Delta Dunării se acordă un spor de 200%”, a declarat reprezentantul medicilor de familie din judeţ.

Dărăbanţiu a mai spus că cea mai mare parte a banilor încasaţi de cabinete pleacă către facturi.

„Plătim asistenta sau angajaţii, după caz, curăţenia, utilităţile şi avem numeroase alte facturi. Până şi formularele pe care le luăm de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt plătite de noi, asta pentru că în secolul XXI încă nu se aplică digitalizarea şi mai depindem de imprimanta matriceală nelipsită din birou”, a mai declarat medicul Adrian Dărăbanţiu.

Aproximativ 200 de medici de familie şi din ambulatoriile de specialitate au protestat, miercuri, pichetând timp de două ore Prefectura Arad. Ei au acuzat că veniturile ar urma să le scadă din acest an.

„Avem două mari nemulţumiri: nemulţumirea care ne afectează actul medical – şi acest lucru duce la prejudicii inclusiv pentru pacienţi, adică ne limitează, ne obligă, ne controlează – şi în al doilea rând aspectul financiar. Este inadmisibil, în condiţiile în care în România avem inflaţie, în condiţiile în care bugetul Sănătăţii a crescut, veniturile să fie scăzute cu peste 30% atât la medicii de familie cât şi la ambulatoriul de specialitate”, declarase la protest Adrian Dărăbanţiu.

Medicii s-au plâns de cheltuielile mari pe care le au în cabinete şi au atras atenţia că inflaţia deja i-a afectat în ultimul an.

„Toată lumea confundă venitul cabinetului cu venitul medicului. Din venitul cabinetului se plăteşte absolut tot, nici nu pot să spun câte avem de plătit, angajaţi, asistente…”, a spus un medic prezent la protest.

O delegaţie a protestatarilor a înmânat Prefecturii o „scrisoare de protest”, cerând ca aceasta să fie transmită mai departe Guvernului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. asta-i la prosteala,un medic de familie sub 15000 nu sta iar l

  2. in continuare la tara trece de doua ori pe saptamina si tine trei cabinete ,fac hirtogaraie,contabilitate;nu mai e nimic normal in tara aia,trebuie resetat in toate domeniile…REFORME,d-aia pleaca tineretul pe ca^pete

  3. Vrei (oare vrei PSDPNL? ) sa ai medici la tara, trebuie sa renunti la algoritmul bazat pe numarul de persoane aflate pe LISTA unui medic. Poti sa ai o multime de potentiali sau reali pacienti, poti sa ai putini, dar ce conteaza este ce activitate depune medicul in cele opt ore. (Nu toti cei 2000-3000 vin la consultatie in fiecare luna, in timp ce cei de la sate nu merg cu anii la medic penttu ca nu au unde, este demn? Poate poti folosi un algoritm care sa faca atractiva munca medicilor in rural daca tot esti PSD!).
    Mai exista o bomba cu ceas care sta sa explodeze in fata oamenilor, despre care nu se vorbeste: cea a medicilor specialisti, ORL, cardio, dermato, oftalmologi, etc. Acestia sunt si mai mult afectati de noile reguli, vor fi mai prost platiti cand valoarea fiecarui act medical de specialitate va fi scazuta cu 30%. Noile reguli vor conduce practic la desfiintarea cabinetelor lor. (Lasa, sa mearga nea Marin la MedLife!). Interesant este ca acesti medici specialisti nu au LISTE, veniturile lor depind strict de cati pacienti AJUNG la cabinetul lor, acest lucru intamplandu-se daca oamenii primesc trimitere de la medicul de familie.

    In concluzie, LISTA de pacienti nu este un instrument care sa incurajeze medicii sa lucreze in localitatile defavorizate, mici, genereaza in schimb canibalism, concurenta neloiala intre medici. La umbra scandalului cu medicii de familie, bine prezentat de media , politicienii actioneaza, disperati dupa economii facute pe spinarea celor cu venituri mici, pensionarilor, in asa fel incat cabinetele de specialitate care functioneaza acum pentru tot omul prin fostele policlinici vor dispare fara ca nimeni sa inteleaga de ce. Demn de mai multa atentie media.