G4Media.ro

Dictatorul din Belarus se vrea reales și ”deconspiră” planuri de atac împotriva…

Dictatorul din Belarus se vrea reales și ”deconspiră” planuri de atac împotriva sa. Cu câteva zile înaintea scrutinului de duminică, Alexandr Lukașenko a ținut un puternic discurs în fața națiunii, în care a criticat rând pe rând Rusia și pe “gagica” Svetlana Tihanovskaia, opozanta lui

Autoritarul președinte bielorus, Alexandr Lukașenko, a promis marți să apere cu orice preț stabilitatea regimului său, acuzând Rusia și opoziția că vor să orchestreze “”un masacru” înaintea prezidențialelor de duminică, un scrutin foarte contestat.

Niciodată în 26 de ani, șeful statului nu s-a confruntat cu o asemenea situație: mulțimi foarte numeroase ies în stradă pentru a susține candidatura Svetlanei Tihanovskaia, de meserie profesoară de engleză, de 37 de ani, necunoscută încă în urmă cu câteva luni.

O ceartă cu fratele mai mare rus

Paralel, el s-a certat cu fratele mai mare rus, acuzat mai mult sau mai puțin direct că îi susține pe detractorii săi, că vrea să facă din Minsk un vasal și că și-a desfășurat pentru sprijinirea scopurilor sale mecenari din opaca grupare militară privată Wagner, cunoscută ca apropiată a Kremlinului.

Într-un discurs către națiune în fața reprezentanților vieții politice, sociale și diplomatice, șeful statului, de 65 de ani, a susținut că țara rămâne, datorită lui, un “loc liniștit în inima Eurasiei”, în vreme ce planeta este amenințată de haos.

Apoi, transpirând din greu, a denunțat “o tentativă evidentă de a organiza un masacru în centrul Minskului”, capitala acestei foste republici sovietice de 9 milioane de locuitori.

O referire la arestarea, săptămâna trecută, a 33 de “combatanți” ruși prezentați ca membri ai grupării Wagner, organizație acuzată că trimite mercenari în zone în care Rusia nu vrea să intervină oficial. Anchetatorii bieloruși i-au acuzat deja pe aceștia că au lucrat mână în mână cu opoziția pentru a orchestra revolte cu ocazia scrutinului de duminică.

“Nu vă vom lasă țara. Independența costă scump, dar ea merită costul”, a mai lansat Alexandr Lukașenko.

Lukașenko, la putere din 1994, a primit marți importantul “sprijin complet” al armatei pentru alegerile prezidențiale în fața “tentativelor de amestec” și “destabilizare”. Belarus a lansat de altfel marți manevre militare care implică aviația, apărarea antiaeriană și rezerviștii, care trebuie să continue până săptămâna viitoare.

Moscova denunță un “spectacol”

Moscova a respins toate acuzatiile venite de la Minsk, afirmând că rușii arestați nu erau decât în tranzit. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat din nou marți un “spectacol” organizat de Lukașenko în jurul celor 33 de bărbați “vinovați de nimic”.

Apărarea Moscovei a fost calificată drept “mincinoasă” de președintele bielorus, care a mai susținut că o “altă unitate” combatantă a fost trimisă în sudul țării și a jurat să “o urmărească în pădure pentru a o prinde”.

Alexandr Lukașenko le-a atacat de asemenea pe cele trei opozante cu care se confruntă. Svetlana Tihanovskaia s-a aliat, într-adevăr, cu alte doua femei: Veronika Tepkalo, soția unui opozant aflat în exil, și Maria Kolesnikova, directoarea de campanie a lui Viktor Babariko, un fost bancher încarcerat când voia să candideze.

“Săracele gagici”

“Săracele gagici, ele nu înțeleg nimic din ce spun, din ce fac” afirmă el, adăugând: “Nu conduci o țară venind de nicăieri”.

Svetlana Tihanovskaia a reușit un tur de forță, într-o țară care nu a văzut niciodată apărând o opoziție puternică, să reuneasca multini cu ocazia mitingurilor sale, chemându-i pe belaruși să nu le mai fie frică de represiune. Ea l-a înlocuit în luna mai în cursa prezidențială pe un video-blogger cunoscut, arestat pe când câștiga popularitate.

Sursa: Le Temps / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Citește și: The Guardian: Belarus – papuci și democrație. O campanie electorală remarcabilă a soției unui blogger întemnițat îi creează probleme majore „ultimului dictator al Europei”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Videobloggerul arestat pe care l.a inlocuit tihanovscaia e sotul ei.
  Turistii rusi arestati in belarus numai turisti nu erau: au venit in minsk pe 26 iulie si stateau doar in camerele de hotel. Lukasenko a zis, pe buna dreptate ca nu aveau comportament de turisti rusi, care beau de sting si fac scandal. Amintiti.va de turistii rusi veniti in romania in decembrie 89, care au participat la diversiuni in perioada lovilutiei si au iesit din romania cu sprijinul lui iliescu in perioada mineriadei din 1990.

  • Dar aia 4 care stateau la hilton si-l pandeau pe dintidegrebla?
   Moscova nu poate instala la Minsk un lider care sa ii faca mai bine jocurile decat Lukashenko. Nu poate exista…
   Foarte posibil ca wagnerii erau chiar in tranzit dar lukashenko a vrut sa profite de ocazie sa-si faca campanie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.