G4Media.ro

Diaspora către Dăncilă: OUG pe tema legilor justiției nu ar face decât…

Diaspora către Dăncilă: OUG pe tema legilor justiției nu ar face decât să slăbească a treia putere în stat

11 organizații civice ale românilor stabiliți în mai multe state europene i-au adresat premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care avertizează asupra pericolului adoptării unei OUG pe justiție în ședința de luni.

”Facem un apel deschis ca atât Parlamentul cât și Guvernul României să ia în considerare raportul și recomandările Comisiei de la Veneția”, se arată în scrisoarea deschisă, alături de faptul că ”Ministrului Justiției i-a fost delegată mai multă putere, ducând astfel la o slăbirea puterii Consiliului Superior al Magistraturii, garant al independenței justiției”.

Semnatarii scrisorii îi cer premierului să nu adopte OU, arătând că ”o Ordonanță de Urgență pe tema legilor justiției nu ar face decât să slăbească a treia putere în stat, dar și să lărgească lipsa de comunicare și transparență între societate și puterile în stat”.

Scrisoare deschisă adresată prim-ministrului României, Doamna Vasilica-Viorica Dăncilă

Stimată doamnă Prim-ministru,

Grupurile Civice semnatare acestei scrisori vă scriu cu imediată îngrijorare cu privire la declarația făcută recent de către Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, legat de o posibilă Ordonanță de Urgență pe tema justiției luată în considerare de către Guvernul României pentru data de luni, 15 octombrie 2018.

Dorim să vă aducem la cunoștință poziționarea noastră față de o posibilă Ordonanță de Urgență pe legile justiției și anume că facem un apel deschis ca atât Parlamentul cât și Guvernul României să ia în considerare raportul și recomandările Comisiei de la Veneția.

Reamintim și poziția partenerilor noștri în cadrul Uniunii Europene, dar fără a ne limita la aceștia: independența justiției trebuie să fie asigurată și oferită în mod transparent și în conformitate cu recomandările atașate pentru a oferi un cadru modern sistemului judiciar din România.

Considerăm că promulgarea legilor L303/2004, L304/2004 și L317/20044 nu au condus sistemul judiciar din România spre modernizarea și îmbunătățirea lui, ci dimpotrivă, duc către ciuntirea independenței și bunei funcționări a justiției independente din România.

În contextul deciziei CCR din 30 mai 2018 cu numărul 3585, dorim să vă aducem la cunoștință faptul că Ministrului Justiției i-a fost delegată mai multă putere ducând astfel la o slăbirea puterii Consiliului Superior al Magistraturii, garant al independenței justiției.

O Ordonanță de Urgență pe tema legilor justiției nu ar face decât să slăbească a treia putere în stat, dar și să lărgească lipsa de comunicare și transparență între societate și puterile în stat.

Considerăm că adoptarea unei Ordonanțe de Urgență ce afectează sistemul judiciar din România, în contextul actual, fără a se face un studiu de impact și fără a se lua în calcul opiniile experților, dar și fără discuții cu societatea, este o măsură precară cu un potențial impact negativ ridicat asupra bunăstării românilor și României în cadrul angajamentelor cu Uniunea Europeană, dar și cu restul partenerilor României.

Semnează Organizațiile Civice:

Grupul Civic Madrid
Împreună München
Procivic#Bilbao
Protestatari PRO Democrație Londra
#Rezist Bilbao
#Rezist Constanța
#Rezist Dublin
#Rezist Lyon
#Rezist Zürich
#Rezistăm și la Paris
Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. …si Dide cu #proiectorul semneaza

 2. Pacat ca Dancila e prea proasta sa citeasca scrisoarea, sau sa-i pese. Daca nu era lichea, nu intra in PSD.

 3. Draghici, fa dracu ceva ca nu te platim ca sa stai si sa te uiti la astia. Scoate oamenii la postat, stati-ar norocul sa-ti stea de derbedeu. Hai Draghiciule ca ne leaga astia azi-maine!

 4. Muie #rezist ! Ne pișăm pe voi !

  • Te muim cu spor!

  • De data asta sa nu uitati sa va descheiati la nadragi

 5. nu dragilor ar insemna ultimul cui la cutia numita sicriu. acum vreti sa plina mama voastra sau mama lor?

 6. Crampeie din gandirea …
  „… deci sa le luam pe rand: prima putere e Militia … nu, stai asa, e Politia acuma, dupa aia vine Jandarmeria si dupa aia Securitatea … sau Armata? … poate nu in ordinea asta …care din ele o fi a treia … parca nu mai sunt si alte puteri … care-i legatura cu Ordonanta?”

 7. Diaspora mai declara si ca vrea sa li se dea mai multa slanina si carnati atunci cand pleaca din vacantele de craciun, pasti si vara, cand vin sa-si refaca buletinele si analizele moca! In mod special diaspora germana, care nu vede altceva decat cururi de nazisti nespalati tot anul!

  • Asistat, măi Asistat
   Du-te dracu de ratat.

  • Te referi la tuica si caltabosi; da astea trebuie sa ramana in tara. Materiale de spaga traditionala pentru cinstitii pizedisti.

  • @inapa, Din cate-mi aduc aminte si-mi aduc aminte foarte bine, caltabosii sunt moneda de schimb pentru celelalte partide… ba chiar se fac si ani grei de inchisoare pt moneda “caltabosu”… 😉

 8. Organizatiile lui „peste prajit ” , nu mai poate diaspora sa culeaga legume , fructe , sa stearga babele sau sa munceasca in constructii si nici sa traga de volan , de grija legilor .