G4Media.ro

VIDEO Dezbatere G4Media și FPEE pe dezinformarea din sănătate / Nelu Tătaru:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Dezbatere G4Media și FPEE pe dezinformarea din sănătate / Nelu Tătaru: Comunicatorii trebuie să creadă în ceea ce spun și să aibă capacitatea să combată până la capăt / Este necesar un „declic” în breasla medicilor

Fostul ministru Nelu Tătaru, în prezent președintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, a declarat marți, la Masa rotundă „Soluții pentru abordarea dezinformării și narativelor anti-științifice pe teme de sănătate”, organizată de G4Media.ro și Free Press for Eastern Europe, la Universitatea Româno-Americană, că mai ales în perioadele de criză comunicatorii trebuie să creadă în ceea ce spun și să aibă capacitatea să combată până la capăt și a subliniat că este necesar un „declic” în breasla medicilor.




„Lipsa de informare naște dezinformare, iar dezinformarea o avem la orice nivel social. De aceea, dacă este să rememorăm această pandemie, liniște am avut doar în primele două luni, când a fost starea de urgență și în care eram speriați de ce se întâmpla în Italia. Dar apoi au început: dacă n-au fost morți s-au ascuns morți și pe urmă am declarat falși morți. (…)

O dezinformare ca să prindă o anumită piață trebuie să apară într-un anumit moment, trebuie să fie pregătită într-un anumit moment și să apară într-un grup țintă. Ne aflam într-o criză sanitară, o criză umanitară, o criză socială și o criză economică, într-un an electoral. În a doua jumătate a anului 2020 au început. Cei care poate eram după primele două, trei luni pe baricade încercam să explicăm ce se întâmplă, încercam să găsim comunicatori. Este important ca acei comunicatori să creadă ei în ce comunică și în același timp să aibă argumente să combată până la final într-o discuție cu cei care nu cred sau vor să perpetueze o anumită dezinformare. Dacă vă aduceți aminte, am avut concetățeni care au susținut anti-vaccinarea și au mers pe neexistența covidului până au murit, chiar unele personalități”, a declarat Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății la începutul pandemiei.

În opinia sa, „comunicarea rămâne de bază, dar să nu așteptăm că se întâmplă în doi-trei ani”.

„Cred că societatea încă merge pe un senzațional, societatea încă este pregătită să accepte ce ar vrea să-i facă viața mai ușoară, neștiind că într-adevăr viața și-o face mai grea. Fiecare dintre noi cred că în toți acești ani am încercat să fim cât mai convingători. Soluția poate că este la școală, dar soluția este ca un lucru să fie explicat de cel care se pricepe la acel lucru, să aibă argumentele să combată și pe cei care îl vor combate. Da, am avut foarte mulți colegi medici care, deși într-un timp ulterior și-au pierdut mama, au combătut vaccinarea sau au combătut existența inclusiv a pandemiei COVID-19. Cred că o reașezare a breslei noastre, vorbim de dezinformarea și fake-urile din sănătate, un declic la nivelul acestei bresle va duce într-un viitor și la o reșezare a informației medicale și poate a credibilității noastre”, a subliniat Nelu Tătaru.

G4Media.ro și Free Press for Eastern Europe au organizat, marți,  la Universitatea Româno-Americană din București, Masa rotundă „Soluții pentru abordarea dezinformării și narativelor anti-științifice pe teme de sănătate”. Între participanți s-au aflat Andrei Baciu, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Raed Arafat, secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, Nelu Tătaru, președinte Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, Gindrovel Dumitra, vicepreședinte Societatea Naţională de Medicină a Familiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...