G4Media.ro

Deutsche Welle: Întâlnirea Merkel-Trump, surprinzător de cordială

Captură Youtube

Deutsche Welle: Întâlnirea Merkel-Trump, surprinzător de cordială

Au existat multe speculații în presă privind dificultatea întâlnirii între Trump și Merkel. Totuşi, tonul discuţiilor a fost prietenos și respectuos, un semn bun pentru ambele ţări, spune Michael Knigge, într-un comentariu pentru Deutsche Welle. Să trecem în revistă comparațiile inevitabile între întâlnirea cancelarului german Angela Merkel și cea a președintelui francez Emmaneul Macron cu Donald Trump. Sigur, Merkel, care a venit la Washington pentru o scurtă vizită de lucru, nu una de stat, extinsă, nu a fost primită cu onoruri militare. De asemenea, ea nu a făcut un tur al casei lui George Washington și nici nu a fost invitată să cineze la Casa Albă.

Foto: Captură Youtube

Se pune şi o întrebare: Care ar fi fost percepţia publică asupra vizitei lui Macron la Washington, fără discursul pe care liderul francez l-a rostit în Congres? În pofida primirii cu multă pompă a lui Macron în Statele Unite şi a efuziunilor de afecţiune între el și Donald Trump, rezultatele tangibile, cunoscute de public, pe care președintele francez le-a obținut în urma discuţiilor cu omologul său american, nu arată atât de diferit faţă de ceea ce Angela Merkel a reușit să facă în timpul scurtei sale vizite.

Pe scurt, rezultatele palpabile lipsesc. După cum era de așteptat, în conversațiile lor cu Trump, ambii lideri europeni au avut dificultăți majore în abordarea problemelor-cheie.

Chestiuni rămase în suspensie

De asemenea, să ne reamintim de prima întrevedere între Trump şi Merkel, care a avut loc anul trecut la Casa Albă, şi care s-a remarcat şi prin episodul, îndelung discutat, al refuzului preşedintelui american de a da mâna cu şefa guvernului german. Vineri, în cadrul primei vizite a Angelei Merkel în SUA de când aceasta şi-a început al patrulea mandat, nu au apărut astfel de surprize neplăcute. Trump chiar a ţinut în mod expres să dea mâna cu şefa executivului german.

În ceea ce privește unele dintre chestiunile de maxim interes pentru Berlin – rămânerea Statelor Unite în acordul nuclear cu Iranul, aplanarea conflictului comercial, continuarea rolului SUA în Siria – Trump nu a lăsat să se apariţia unei schimbări semnificative. El a evaluat din nou, în termeni sumbri, rolul Iranului în Orientul Mijlociu, oferind asigurări că Teheranul nu se va dota cu arme nucleare.

În privinţa deciziei de exonerare a Uniunii Europene de la taxele vamale, care urmează să expire la 1 mai, Trump s-a referit, din nou la ceea ce a numit „relații comerciale neloiale între UE și SUA”, fără a specifica în mod clar dacă va acorda sau nu scutiri de taxe vamale. Mai mult decât atât, Trump nu a semnalat în mod explicit cheltuielile de apărare relativ scăzute ale Germaniei, una dintre problemele sale cheie cu Berlinul, ci a vorbit în general despre modul în care toți membrii NATO ar trebuie să-și achite contribuţia care le revine.

Aşadar, chiar dacă întâlnirea nu s-a remarcat prin progresele înregistrate în chestiuni-cheie, ea ar putea fi considerată un succes.

Citește comentariul integral pe Deutsche Wellle

O perspectivă care insistă pe răceala dintre Angela Merkel și Donald Trump puteți citi în Politico

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează