Der Spiegel: UE propune suspendarea suprataxelor vamale dintre blocul comunitar și SUA, timp de șase luni

sua versus ue Sursa foto: Donfiore Dreamstime

Uniunea Europeană a propus suspendarea suprataxelor impuse importurilor dintre blocul comunitar și Statele Unite ale Americii, timp de șase luni, a declarat sâmbătă vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis pentru Der Spiegel, potrivit Reuters.

Propunerea vine după ce, în urmă cu patru luni, UE și SUA au convenit o altă suspendare a acestor taxe, impuse în urma unei dispute privind subvențiile pentru aeronave acordate Airbus și Boeing, care durează de circa 16 ani. Propunerea transmite de asemenea un semnal că Bruxelles-ul caută un compromis în această dispută.

„Am propus suspendarea tuturor tarifelor reciproce timp de șase luni pentru a ajunge la o soluție negociată. Acest lucru ar crea un spațiu necesar de respiro pentru industriile și pentru lucrătorii aflați pe ambele maluri ale Atlanticului”, a declarat Dombrovskis.

În martie, cele două părți au convenit asupra unei suspendări de patru luni care acoperă toate tarifele impuse de SUA asupra importurilor din UE, în valoare de 7,5 miliarde de dolari, dar și toate taxele impuse de UE asupra produselor din SUA, în valoare de 4 miliarde de dolari.

Dombrovskis a mai spus că UE va monitoriza îndeaproape legile „Buy american” ale președintelui Joe Biden, care prevăd ca contractele publice din SUA să fie atribuite exclusiv firmelor americane.

„Scopul nostru este să promovăm piețe de aprovizionare cât mai deschise în întreaga lume”, a spus el pentru Der Spiegel.

De aproximativ 16 ani, Organizaţia Mondială a Comerţului este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus, cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică. În două decizii ale sale OMC a hotărât că împrumuturile acordate de guvernele europene constructorului aeronautic Airbus au fost subvenţionate în mod incorect printr-un nivel redus al dobânzilor, iar separat OMC a decis că Boeing a beneficiat de un sprijin incorect din partea autorităţilor americane de pe urma reducerilor de taxe.

În 2019, OMC a autorizat SUA să aplice taxe vamale suplimentare în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru importurile provenind din UE. De asemenea, în luna octombrie a anului trecut OMC a autorizat, în mod oficial, Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare, în valoare de patru miliarde de dolari, pentru produse americane.

Această dispută transatlantică a afectat o gamă largă de produse industriale, agricole şi de larg consum.

Sursa foto: DonfioreDreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *