G4Media.ro

Deputatul PNL, Gigel Știrbu, cere comisie parlamentară de anchetă la TVR pentru…

Deputatul PNL, Gigel Știrbu, cere comisie parlamentară de anchetă la TVR pentru a verifica informațiile despre ”sumele exorbitante” cheltuite din bani publici

Deputatul PNL, Gigel Știrbu, fost ministru al Culturii, vrea înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice informațiile vehiculate de presă despre ”sumele exorbitante” care au fost cheltuite de către TVR pentru Festivalul ”Cerbul de Aur” 2018 și pe contractele cu invitații la emisiunea moderată de Ionuț Cristache.

”Aceste lămuriri au fost cerute conducerii TVR, în fața Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, dar răspunsul a fost halucinant, doamna Doina Gradea (președintele director general al TVR – n. red.) nu a vrut să pună la dispoziția Comisiei datele solicitate, argumentând prin faptul că există clauze de confidențialitate pe acele contracte, uitând, probabil, că TVR-ul este finanțat în totalitate din bani publici”, a explicat Știrbu într-un comunicat de presă.

El a mai precizat că i-a cerut Doinei Gradea informațiile despre cheltuielile TVR și în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, dar răspunsul a fost același: ”informațiile de interes public solicitate nu pot fi dezvăluite deoarece acest lucru ar reprezenta o încălcare a condițiilor de confidențialitate din contractele încheiate de SRTv și a principiului concurenței loiale”.

Anul trecut, TVR a solicitat ”dezvăluirea surselor” de către toate publicațiile care au scris despre sumele uriașe cu care sunt plătiți, din bani publici, prezentatorii și invitații televiziunii. Astfel, Televiziunea Română a transmis presei, pe 26 noiembrie, o „Notificare publică” în care anunță că va „notifica publicațiile care au diseminat informații confidențiale, solicitând dezvăluirea surselor, motivat de expunerea legală a SRTv”, transmite Pagina de Media.

Notificarea TVR: 
 • Privind difuzarea informațiilor cu caracter confidențial din contractele comerciale încheiate de SRTv
 • În ultima perioadă, în spațiul public au fost diseminate o serie de informații cu caracter confidențial privind aspecte comerciale din contracte sau convenții încheiate de SRTv cu partenerii săi.
 • Având în vedere faptul că asemenea acţiuni reprezintă o expunere legală pentru SRTv, în considerarea dispoziţiilor legale şi regulamentare incidente, conducerea televiziunii publice va demara, în regim de urgență, o anchetă administrativă complexă, prin care să identifice persoanele care se fac vinovate de divulgarea informaţiilor confidenţiale către terţi.
 • De asemenea, reprezentanții Televiziunii Române vor notifica publicațiile care au diseminat informații confidențiale, solicitând dezvăluirea surselor, motivat de expunerea legală a SRTv.
 • Totodată, SRTv va demara o acţiune penală in rem privind infracţiuni de serviciu.

Notificarea TVR a venit după ce cotidianul Libertatea a publicat informații despre cum TVR a cheltuit banii publici pentru festivalul Cerbul de Aur, dar şi pentru salariile unor prezentatori contractaţi din exterior.

Astfel, moderatorul emisiunii ”România 9”, Ionuţ Cristache primeşte de la TVR un salariu brut de 36.550 de lei (26.377 lei net, aproximativ 5.650 de euro), a scris jurnalistul Ștefan Pană pe Libertatea.ro.

Conform contractului intrat în posesia publicației, pentru cei 36.550 de lei pe lună, Cristache trebuie să realizeze cel puţin 10 emisiuni lunar, în condiţiile în care show-ul său, România 9, este zilnic, de luni până joi. Faţă de acest salariu fix, teoretic, banii primiţi în mână sunt mai mulţi.

Asta pentru că de primirea salariului depinde realizarea unui rating cu cel puţin 30% mai mare decât media postului. Lucru care nu este dificil de realizat, având în vedere că emisiune este în prime-time, adică perioada în care cele mai multe televizoare din România sunt deschise.

TVR a avut în septembrie un rating de 0.4. Adică, pe timpul zilei, în fiecare minut s-au uitat undeva pe la 78.000 de persoane. Un rating cu 30% mai mare ar însemna practic cel puţin 0.5 rating – spre 90.000 de telespectatori pe minut. O creştere minoră.

Potrivit Paginademedia.ro, în luna octombrie, Romania 9 a avut o medie de 130.000 de telespectatori, la nivel național (0,7 rating) – Cifrele talk-show-urilor din luna octombrie AICI. Media TVR, în day time, a fost de 65.000 de telespectatori (0,4 rating). În prime-time, media postului a fost de 152.000 de telespectatori (0,9 rating).

În cazul televiziunilor comerciale, o emisiune de seară trebuie să obțină audiențe peste media din prime-time, pentru a fi considerată un „succes”.

Emisiunea lui Cristache a reuşit să se claseze în luna septembrie pe poziţia 14 în topul talk-showurilor din România, cu 173.000 de telespectatori pe minut.

Citește articolul integral: Moderatorul Ionuţ Cristache, salariu de peste 25.000 de lei pe lună la TVR / Emisiunea sa se află pe locul 14 în topul talk-showurilor din România

Foto: Doinea Gradea, Președintele Director General al TVR, susținută pentru această funcție de coaliția PSD-ALDE

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Datoria era de cateva sute de milioane de euro. La cat o fi ajuns ?
  In buzunarele cui s-au dus o parte ?
  Si pentru asta suntem saraciti de partid si securistii sai?

 2. PNL si Iohannis n-au fost de acord cu eliminarea taxei RTV.

 3. Daca pica pesedeu’, Cap De Porc va fi nevoita sa se intoarca la facut cafele si rumegat barfe, inapoi la Scarbu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.