G4Media.ro

Deputatul comunităților evreiești din România, Silviu Vexler, a fost decorat de președintele…

Deputatul comunităților evreiești din România, Silviu Vexler, a fost decorat de președintele Iohannis cu Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, joi, pe deputatul minorităţilor naţionale Silviu Vexler, preşedinte al Grupului Parlamentar România-Israel, cu Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, transmite Agerpres.

„V-am conferit Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler pentru activitatea dumneavoastră deosebită în ceea ce priveşte reprezentarea cu cinste, dedicare şi responsabilitate a comunităţii evreieşti din România în Parlamentul nostru. Această distincţie este, totodată, un simbol al consideraţiei pentru contribuţia dumneavoastră la consolidarea relaţiilor speciale de prietenie şi colaborare dintre România şi Statul Israel, la progresul comunităţii evreilor români şi la menţinerea legăturii aparte cu israelienii originari din România care trăiesc în Israel. În acelaşi timp, distincţia de astăzi răsplăteşte eforturile pentru păstrarea şi cinstirea memoriei victimelor Holocaustului, prin iniţierea şi susţinerea cu succes a unor proiecte legislative dedicate prevenirii şi combaterii antisemitismului”, a spus Iohannis, în cadrul ceremoniei de decorare.

El a arătat că apreciază şi susţine astfel de iniţiative şi orice demers menit să aducă în conştiinţa publică istoria şi cultura comunităţilor evreieşti, contribuţiile evreilor la propăşirea ţării noastre şi la patrimoniul cultural al umanităţii.

„În situaţia dificilă pe care o traversăm, am dorit să avem această ceremonie acum şi pentru a sublinia importanţa coeziunii naţiunii noastre în jurul proiectelor şi valorilor ei cele mai importante: angajamentul pentru democraţie şi perfecţionarea statului de drept, preocuparea pentru dezvoltarea dialogului interetnic şi interconfesional, protejarea minorităţilor şi preţuirea solidarităţii sociale”, a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că evreii şi-au găsit recunoaşterea ca cetăţeni ai României în Constituţia din 1923, dar că, din păcate, legislaţia antisemită adoptată în 1938 a „anulat acea deschidere democratică şi a prevestit momentul cel mai negru al istoriei noastre, cel al persecuţiilor şi crimelor din perioada Holocaustului”.

„Evocarea momentelor tragice din secolul trecut reprezintă cel mai solid argument pentru nevoia de a depune în continuare toate eforturile astfel încât trecutul să fie cunoscut şi înţeles. Evenimentele petrecute acum trei generaţii, trăite de părinţii şi bunicii noştri, ne arată în ce tenebre poate ajunge umanitatea atunci când vocea raţiunii, a toleranţei şi a solidarităţii este înlocuită de cea a urii. Răul poate prevala din nou şi îl regăsim prea des în discursul rasist, antisemit şi xenofob, care în zilele noastre ia forme variate şi este mijlocit de tehnici performante de manipulare. Legea şi impunerea ei de către autorităţi, respingerea fermă şi cu celeritate a oricăror încercări de rescriere a trecutului, de negare a faptelor care au întunecat istoria veacului trecut, educarea noilor generaţii în spiritul respectului faţă de celălalt, indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă, şi construirea, în acest mod, a unei societăţi a dialogului şi libertăţii în spaţiul unităţii europene – toate acestea pot opri calea răului şi trebuie să o facă! Voi îndemna şi voi sprijini întotdeauna această luptă!”, a spus preşedintele Iohannis.

Deputatul Silviu Vexler s-a declarat onorat de distincţia primită.

„Este întotdeauna cred o onoare pentru oricine să fie decorat de şeful statului, cu atât mai mult pentru un tânăr evreu”, a spus Vexler.

El a amintit că Mauriciu Brociner a fost primul evreu decorat în România, primul ofiţer evreu al Armatei române şi primul evreu care a primit cetăţenia română. Vexler a precizat că regimul Antonescu l-a lăsat pe Mauriciu Brociner fără pensie.

„Vreau să subliniez că astăzi trăim într-o altă Românie, chiar dacă suntem în aceleaşi locuri, România arată astăzi fundamental diferit”, a afirmat Vexler.

El a menţionat câteva legi pe care le-a iniţiat, şi anume legea pentru combaterea antisemitismului şi legea pentru înfiinţarea Muzeului Naţional al Istoriei Evreilor şi al Holocaustului din România.

Vexler i-a oferit şefului statului o copie a brevetului prin care Mauriciu Brociner a devenit primul ofiţer evreu din Armata română.

Foto: Deputatul comunităților evreiești din România, Silviu Vexler, a fost decorat de președintele Iohannis cu Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler / Sursa: presidency.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

  1. Mai sa fie, bine ca n-a acordat “niste “ decoratii… unde era luptatorul nostru pentru dreptate…

  2. CUM A VOTAT SCHIMBARILE LEGISLATIVE ALE LUI dragnetti SI tericeanu ?
    ISI AMINTESTE CINEVA ?

  3. Nici armata romana si nici presedintele Iohannis nu au cinstea si demnitatea de a-si cere scuze pentru crimele, talhariile si atrocitatile savarsite impotriva evreiilor si cetatenilor onesti.

  4. Rușine Iohaniss și aparatului tău care nu a fost în stare sa verifice, ai decorat un nesimțit care a pus umărul la distrugerea sistemului de justiție din România de către Liviu Dragnea. Bănuiesc ca l-ai fi decorat și pe Liviu Dragnea, doar ca era un pic ocupat, asa ca mai aștepți. RUȘINE!

  5. „Cavaler al Masoneriei Rotunde” … Repede, cos de 120* … 😀

  6. lumea arata jalnic pentru ca este condusa de oameni incapabili

  7. Bănuiesc că a finalizat cursurile Hyperion cu prezență și seriozitate maximă. Altfel uite așa a ajuns poporul român să inghita că prostul indicații și dedicații venite din partea minorităților.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.