G4Media.ro

Deputații francezi au respins proiectul de lege a imigraţiei înaintat de guvern…

sursa foto: Captura video / Facebook

Deputații francezi au respins proiectul de lege a imigraţiei înaintat de guvern şi susţinut de preşedintele Emmanuel Macron

Adunarea Naţională – camera inferioară a parlamentului Franţei – a respins luni proiectul de lege a imigraţiei înaintat de guvern şi susţinut de preşedintele Emmanuel Macron, informează Reuters.

Agenţia apreciază că voturile negative ale formaţiunii de extremă dreapta conduse de Marine Le Pen şi de mai mulţi conservatori reprezintă o lovitură pentru şeful statului, care încearcă să promoveze legi fără a dispune de o majoritate. Deputaţii au adoptat moțiunea cu 270 – 265 din totalul de 577 de deputați, în condițiile în care cinci deputați ai grupurilor pro-prezidențiale au lipsit, iar partidul Republicanii (LR, centru dreapta), care deține balanța puterii în Adunarea Națională, nu a votat alături de guvern. În aceste condiții, opoziția de stânga s-a aliat cu Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) și a învins guvernul pentru prima oară după alegerile parlamentare din vara lui 2022.

Imediat după vot, ministrul de interne Gerald Darmanin și-a oferit demisia, refuzată de președintele Macron. Ministrul Darmanin a deplâns ulterior respingerea proiectului privind imigrația de către Adunarea Națională. El a deplâns faptul că unii deputați LR „acționează ca o cârjă” pentru RN. Mai târziu, în interviul său, ministrul Darmanin a declarat că Republicanii „fac politica celui mai rău”. În replică, liderul LR Éric Ciotti a descris declarația ministrului Darmanin ca fiind „încă o dată indecentă și provocatoare”.

Votul nu obligă guvernul să demisioneze şi nu înseamnă sfârşitul pentru legea imigraţiei, menţionează Reuters. Textul poate fi acum retrimis către camera superioară, către un comitet comun format din senatori şi deputaţi care să găsească un compromis sau – mai puţin probabil – retras. Există şi varianta recurgerii la prerogativele speciale ale executivului pentru a forţa adoptarea legii fără vot.

Legea imigraţiei a fost importantă pentru planurile lui Macron de a dovedi că poate fi mai dur în privinţa statului de drept şi a ordinii publice, permiţând în acelaşi timp accesul în Franţa al lucrătorilor străini care pot contribui la economia naţională. Fără majoritate parlamentară, el nu a reuşit însă să promoveze un proiect cu prevederi stricte neagreate de extrema stângă şi aspecte mai liberale criticate de unii conservatori şi de extrema dreaptă.

Guvernul de la Paris a prezentat propunerea legislativă ca vitală pentru expulzarea mai uşoară a infractorilor. Una din prevederi elimina interdicţia de expulzare a migranţilor sosiţi în Franţa înainte de a împlini 13 ani, cum a fost cazul islamistului de origine rusă care ucis un profesor în octombrie.

Alte articole dezbătute intens erau legate de continuarea accesului la asistenţă medicală gratuită pentru migranţii din afara Uniunii Europene sau de facilitarea legalizării pentru angajaţii din domeniile care se confruntă cu penurii de forţă de muncă, cum ar fi cafenelele şi restaurantele.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...