G4Media.ro

Declarații contradictorii/ Vor fi distribuite pastilele de iodură de potasiu către populație?…

Sursa foto: Unsplash / James Yarema

Declarații contradictorii/ Vor fi distribuite pastilele de iodură de potasiu către populație? Ministerul Sănătății face precizări după ce un secretar de stat a susținut că pastilele rămân la DSP-uri

Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat că lucrează la organizarea unui sistem de distribuţie către populaţie a comprimatelor de iodură de potasiu, acesta urmând să fie operaţionalizat după încheierea campaniei de informare, informează News.ro

„Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiaţii ca urmare a unui incident nuclear. Ministerul Sănătăţii lucrează la organizarea unui sistem de distribuţie gratuită către populaţie care va fi operaţionalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia”, a transmis, luni seară, MS.

Reprezentanţii ministerului au precizat că secretarul de stat Tiberiu Bradaţan „a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”.

Precizările au venit după ce, în urmă cu câteva zile, secretarul de stat Tiberiu Brădăţan a declarat că pastilele de iodură de potasiu vor rămâne la Direcţiile de Sănătate Publică.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situaţie care să impună administrarea de iod tuturor cetăţenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a afirmat el.

Întrebat dacă DSP-urile vor putea distribui pastilele populaţiei în cel mult şase ore, el a afirmat: „Într-un timp scurt, într-un timp scurt, da”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, a spus la Europa FM că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

Inițial, ministrul Sănătății a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceștia au explicat că acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, spune Brădățan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu contează că Rafila/PSD nu face nimic pentru noi, veți vota PSD 30%, animale ce sunteți.

  2. mai bine sa nu se intample adica sa fie bine ca sa nu fie rau. Aceasta este mentalitatea statului roman. Penibil rafila dar macar este constant in asta.

  3. Pe Rafila l-a mai văzut/auzit careva in ultimele 2 saptamani?

  4. Nosocomialele, feudele si sifonatorii de fonduri sunt toate la locul lor si cu sanse mari sa fie intacte si in 2024. Moartea romanilor de rand nu impresioneaza pe nimeni .I.. PSD si PNL