G4Media.ro

Decizii controversate ale Secției pentru judecători a CSM: A solicitat revocarea din…

Decizii controversate ale Secției pentru judecători a CSM: A solicitat revocarea din DNA a procurorului din dosarul Colectiv care s-a opus reducerii pedepsei pentru Piedone și a apărat independența judecătoarei care a avut o ieșire nervoasă la adresa victimelor

Secția pentru judecători a CSM a stabilit că ar fi fost afectată independența și imparțialitatea judecătorilor Curții de Apel Bucureși care judecă dosarul Colectiv și a judecătorilor care au judecat cererea de recuzare a celor dintâi, formulată de procurorul DNA, potrivit ordinii de zi soluționate a Secției pentru judecători a CSM.

De notat în context că unul dintre judecătorii din completul care judecă dosarul Colectiv, Adina Pretoria Dumitrache, a avut o ieșire nervoasă neobișnuită la termenul din 15 iunie. Pe fondul unor rumori în sala de judecată, declanșate după un conflict cu procuroarea DNA, judecătoarea Dumitrache le-a spus celor prezenți în sala de judecată, inclusiv victime și rude ale victimelor: „Ați înnebunit sau ce?! Am și eu limitele mele! Nu îmi dați mie lecții de drept că știu foarte bine cum să manageriez ședința!”.

În plus, Secția pentru judecători a CSM a solicitat procurorului șef DNA să evalueze posibilitatea de revocare din DNA procurorului de ședință care s-a opus disjungerii dosarului față de fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și punerii în discuție a schimbărilor de încadrări juridice ce ar conduce la o eventuală pedeapsă redusă pentru Piedone.

Potrivit unor surse din cadrul CSM, președintele Consiliului, Bogdan Mateescu, a solicitat Inspecției Judiciare un raport pentru apărarea independenței judecătorilor din dosarul Colectiv, apoi – în baza raportului IJ – fosta șefă a CSM, Lia Savonea, a propus solicitarea revocării procurorului DNA.

Indiferent despre cine e vorba, s-a pus în discuție (în dosarul Colectiv – n.r.) o schimbare de încadrare (juridică – n.r.). Este o obligație a instanței. Punerea în discuție nu înseamnă automat schimbarea (de încadrare juridică – n.r.). Dar punerea în discuție a generat o cerere de recuzare de 72 de pagini și umilirea în presa a 4 magistrați. Este elementar, se învață în facultate că punerea în discuție a schimbării de încadrare juridică nu atrage incompatibilitatea judecătorilor. Așa încât noi am constatat că recuzarea vădit neîntemeiată, respinsă ca atare, a contribuit substanțial la declanșarea întregului mecanism de presă. Ceea ce nu cred că este acceptabil”, a explicat pentru G4media.ro unul dintre magistrații CSM care au votat pentru cererea de revocare a procurorului DNA.

Pe 14 iunie, completul de 2 judecători din dosarul Colectiv alcătuit din Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Iugan, au decis disjungerea (separarea) dosarului Colectiv și formarea a două cauze:

– într-una să fie judecați Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri – care au cerut schimbarea încadrărilor juridice în forme mai ușoare ceea ce ar putea conduce la pedepse mai blânde. În acest caz s-a dat termen pe 22 septembrie întrucât cei doi judecători din complet nu s-au pus de acord cu privire la cererile de schimbare de încadrare juridică și a fost nevoie de un al treila judecător, în complet de divergență, pentru a tranșa lucrurile, iar acest judecător are nevoie de timp să studieze dosarul.

– într-un alt dosar să fie judecați patronii clubului și artificerii, care nu au solicitat schimbarea de încadrare. Acest dosar a primit termen a doua zi, pe 15 iunie, urmând ca apoi instanța să rămână în pronunțare.

La termenul din 15 iunie 2021, după îndelungi certuri cu procuroarea DNA de ședință, Melinda Diaconescu, și după ce judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache s-a răstit inclusiv la victime, completul și-a dat seama că disjungerea dosarului ar conduce la complicații procedurale foarte mari așa că a pus din nou în discuție, pentru a doua zi, 16 iunie, reunirea cauzelor. La termenul din 16 iunie, celor două dosare, separate în urmă cu 2 zile, au fost reunite și s-a dat termen general pentru 22 septembrie.

Revenind la ședința de judecată din 15 iunie 2021, judecătoarea Adina Preotria Dumitrache a avut o ieșire neobișnuită. Pe fondul unor rumori declanșate după conflictul cu procuroarea DNA, judecătoarea Dumitrache le-a spus celor prezenți în sala de judecată „Ați înnebunit sau ce?! Am și eu limitele mele! Nu îmi dați mie lecții de drept că știu foarte bine cum să manageriez ședința!”.

Ulterior, judecătoarea a suspendat ședința de judecată, însă a revenit în sală după numai câteva minute, încercând să pară calmă, conform observației directe a jurnalistului G4media.ro prezent la proces.

Judecătoarea s-a contrat cu procuroarea DNA pe motiv că nu se mai justifică prezența acesteia în sală din moment ce partea de dosar instrumentată de DNA (care îl vizează pe Cristian Popescu Piedone) a fost disjunsă.

După reluarea ședinței, judecătoarea nu i-a permis procuroarei DNA să pună concluzii în dosarul cu patronii și cu artificierii. Procuroarea DNA a plecat de la prezidiul acuzării și a spus că se așează în sală ca orice cetățean. Ulterior, judecătoarea și-a dat seama că are nevoie de un punct de vedere al procuroarei DNA și a chemat-o din nou din sală la prezidiu, ceea ce aceasta a și făcut în aplauzele sălii.

CSM nu a apărat independența completului care a dispus condamnări grele în dosarul Ferma Băneasa

Tot în context trebuie adăugat că, deși Secția pentru judecători a apărat independența judecătorilor din dosarul Colectiv, inclusiv a judecătoarei Adina Pretoria Dumitrache, cea care a avut o ieșire nervoasă la adresa sălii pline de victime și rude ale victimelor, plenul CSM nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru apărarea independenței completului ”negru” de la Înalta Curte, care a dispus condamnările din dosarul Ferma Băneasa.

Judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Ioana Alina Ilie au fost linșați mediatic pe fondul proteselor avocaților solidari cu confratele lor, Robert Roșu, condamnat la 5 ani de detenție în dosar pentru că i-a învățat pe inculpații condamnați din afacerea Ferma Băneasa cum să fure cu legea în mână.

Potrivit ordinii de zi soluționate a plenului CSM, cererea de apărare a independenței completului ”negru” s-a amânat pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi. 9 membri CSM au votat pentru apărarea independenței, 5 contra, 4 voturi au fost nule, iar judecătoarea Nicoleta-Margareta Tînț, fostă șefă a CSM, s-a abținut.

Foto: Lia Savonea (Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. mandru ca pot plati PENSII SPECIALE, ca sa pot fi pe urma ars, omorat, jefuit fara a fi nimeni pedepsit

  • Dupa CSM – procurorul in acest caz e un fel de Mesterul Manole.
   Daca nimeni nu se mai revolta public dupa atatia ani care au trecut de ce nu lasa de la el?
   Stat capturat avem.

  • Daca nimeni nu face nimic, evident ca mafia psd isi face de cap.
   Presedintele, ministrul justitiei, parlamentul, magistratii cinstiti si competenti nu au remarcat ca tara a ajuns sa fie captiva mafiei psd ? Nu au vazut ca mafia psd si-a infiltrat oameni la CCR, la Avocatul Poporului, la Sectia pentru Judecatori din CSM, la Inspectia Judiciara, la Sectia Speciala, la ICCJ, la Curtile de Apel, la Judecatorii ?
   Aceste likele, aflate in slujba mafie psd, se ajuta intre ele, pentru a-si mentine controlul asupra statului.
   Procurorii trebuie sa aiba curajul sa-i trimita in judecata pe judecatorii corupti sau santajabili de la CCR, de la Sectia pentru Judecatori din CSM, de Curtile de Apel, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu, pentru depasirea atributiunilor si pentru favorizarea infractorilor, in forma continuata, punand in pericol siguranta nationala, prin deciziile si sentintele lor aberante si criminale.
   In baza trimiterii in judecata, presedintele trebuie sa-i revoce sau sa-i suspende pe judecatorii corupti, aflati in slujba mafiei psd.

  • Asta e savonea. Dacă președintele nostru tace, dictează dragnea prin savonea si dorneanu, până ne scot din UE. Apropo, ne-a lamurit ANI de unde vine bogăția Liei Savonea ? Ea e cea care l-a salvat pe Vântu ?
   https://www.comisarul.ro/articol/asta-e-de-dna!-cititi-de-unde-vine-bogatia-liei-sa_1032225.html

 2. Razboi total intre mafioti si gardisti.

 3. Sectia de judecatori a CSM este populata majoritar de fani PSD, care apara coruptii si au aparat masacrarea legilor justitiei in perioada lui Dragnea, in frunte cu Savonea, Baltag sau Ghena.
  Asa ca nu-i de mirare ca judecatorii CSM isi permit sa ceara revocarea unui procuror care vrea condamnarea la ani grei de inchisoare a celor vinovati de dezastrul Colectiv.

  • Cucuveaua Savonea împreună cu celelalte judecătoare roșii pe care le patronează sunt scutul cu care Mafia face jocurile în justiție! Curtea de Apel București nu este deloc independentă este fieful Cucuvelei cu care face și desface ce vrea mușchii ei!

 4. VAS MAI AMINTEATI VREMURILE IN CARE iliescul „SFATUIA” PUBLIC juzii CE SOLUTII SA DEA ?

  ACEASTA E LINIA PARTIDULUI: TREBUIE SCAPATI INFRACTORII CASTELOR!

 5. felicitari doamnei Savonea si CSM!, cu mare grija fata de noi si restul criminalilor, hotilor si violatorilor amarati E clar vina tinerilor ca au fost arsi de vii, nu a celor ce au luat spagi nevinovate
  Piedone presedinte!!!!!!!

 6. Cât timp sistemul nu moare sau nu e redus la tăcere, nicio schimbare! Mizerabila justiție română este asemenea societății, majistrații tot din rândurile sale provin, cum pot arăta altfel? Așa cum societatea generează oameni de calitate, e adevărat, într-un număr minoritar, așa și justiția posedă magistrați de calitate, dar și în cazul de față, ei sunt minoritari. Să curgă specialele și noi să fim sănătoși, să putem lucra, să contribuim cu taxe și impozite către bugetele acestui stat mafiot, nu de alta, dar să fie bani pentru plata sinecurilor; Doamne ferește într-o lună să nu fie plătiți, nu mai prestează, iar apoi, vai de noi, îl vedem noi pe necuratul. Suntem o jale de țară, un popor de nevertebrate, condus de niște bandiți și mințiți și executați de o justiție care nu aparține României și societății, ci sistemului și borfașilor. Este, ne îndreptăm ușor, dar sigur spre nicăieri! Cu toții în cor: trăiască specialele și viitoarele majorări ale acestora!

 7. *Colectiv* este tragicul eveniment la care presedintele nostru a rostit memorabilele cuvinte: * a trebuit sa moara oameni ca acest guvern ( Ponta) sa-si dea demisia!*?

  vad ca a durat mai mult decat cele 12 procese celebre de la Nuremberg!

 8. incredibil cat tupeu are savonea. Acum e de-a dreptul evident cine le tinea spatele judcatorilor care au batjocorit victimele din dosarul colectiv. de asta si-au permis dumitrache pretoria si iugan andrei sa-si bata joc in halul ala de dosar . Oricum ar trebui sesizat parchetul si inspectia judiciara pentru ca nici netejoru , sluga lui savonea nu mai are mult iar importiva solutiilor lor se poate face plangere in instanta. Oare ANI mai da vreun raspuns in privinta averii lui savonea ca are pe rol dosarul de mai bione de 1 an si 10 luni ? are sau nu savonea milionul de euro de al sov ?
  Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!
  https://www.comisarul.ro/articol/asta-e-de-dna!-cititi-de-unde-vine-bogatia-liei-sa_1032225.html

 9. Tocmai ce s-a primit de la CJUE informatia ca, toate hotărîrile CCR și CSM care contravin Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, să fie ignorate de catre instantele autohtone !
  Acum depinde doar de judecatorii instantelor (și din Romania), daca vor să fie slugile unora ca Dormeanu și Saponea (trebuie să recunosaștem că dormeni și saponele sunt si in Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia etc) sau servitori loiali ai statelor și popoarelor care le platește pensii și salarii !

 10. Nu meritaţi justiţie independentă, sunteţi prea subevoluaţi ca să votaţi corect, tot PSD şi PNL vreţi.

  La aşa popor, aşa justiţie.

  • Ba baiatule, vad ca tine absolut nimic nu iti convine, de ce nu pleci tu ACOLO unde e totul frumos, bun si corect? Prea esti neatins de ceva vreme…

  • Da, că prea e bine aici la voi. Totul merge perfect, iar oamenii sunt buni şi prietenoşi.

   Vomit pe tine.

  • @gunoi: n-ai pic de decenta si nici de minte! Sinistrul justitiei garsonierul ion stembelian a facut pe handicapatul ca sa primeasca o pomana de la decebal fagadau a carui sluga este (sau a fost). Tu si uniunea sobolanilor rosii plus securicii vorbiti?

 11. nimic nou sub soare…. vrem egalitate, dar nu intre catei

 12. Ce spunea ieri, infoindu-se nevoie mare, Vicepremierul Dan Barna, după eșecul moțiunii de cenzură: „Revoluția bunei guvernări merge mai departe, am promis o justiție curată, avem o justiție curată.”!!
  „Aveti”!!!
  Barna, sa-ti traiasca!
  Si Dosarul 10 August si Dosarul mineriadelor si Dosarul revolutiei si multe alte Dosare ajunse bataia de joc a Judecatorilor in 2020 si 2021, adica DUPA plecarea PSDragnea de la osul de ros, adica ACUM cu voi la osul de ros si cu „justitia curata” a voastra!

 13. Savonea s-a grabit ca mireasa la pat, Colectiv e rezolvt de Arafat.

 14. Daca mai are o iesire nervoasa insemna ca are nevoie la greu de penicilina…aia solidari cu hotii chiar si cu “legea” in mina sa bage matanii in fata poporului roman. Etica e deasupra legilor iar miina o tineti in pantaloni tremurind in buzunar.

 15. Justitia a murit! PSD a castigat, Dragnea a invins! Ura!

 16. Pentru JIGODIILE astea ati iesit in strada zile in sir pe ger? Sa aparati ce?

  • Să apărăm o idee, nu pe judecătorii ăştia corupţi.

   Oricum, nu mai iese nimeni pentru justiţie de acum înainte.

   Deşi unii vor ieşi din ţară, scârbiţi de acest popor.

  • @gunoi securist: suntem scarbiti de astia ca tine. Cred ca esti mana in mana cu redactia, ca imi cenzureaza cu precadere raspunsurile la elucubratiile tale! Ar fi fost foarte buna lustratia, macar trei generatii de comuisti si securisti sa nu fi outut ocupa functii publice. Nici usr nici plus nu ar fi existat!

  • Goe, in primul rand nu ar fi existat PSD… Si ar fi fost foarte bine pentru Romania!

  • Au disparut judecatorii de altadata…La un divort cand judecatoara a intrebat copilul de 6 ani cu cine ii place sa stea, cu mami sau cu tati, acesta a raspuns ca el iubeste si pe mami si pe tati la fel si vrea sa stea cu amandoi. Judecatoarea a izbucnit in plans… Cateaua asta nu are suflet nici pentru a judeca procese de copii.

 17. Dar Coalitia, Parlamentul .PRESEDENTIA, RARES BOGDAN, ONG ce atitudine iau in cazul unor derapaje ale institutiilor statului care timoreaza pe cei onesti care vor sa -si faca treaba.Ati vazut Adinei Florea i s-a dat cu achitare in cazul sustragerii documentelor clasificate de la Curtea de Apel Constanta. Asta este Romania lucrului bine facut .

 18. !Vladimir Putin e un gunoi

  eu cred ca nu aveti toate tiglele pe casa puse si nu exista nici o sansa sa le mai puneti vreodata!

  cum adica * scarbiti de acest popor*!

  eu recunosc ca sunt scarbit de dumneata, si nu identific individualul/singularul cu generalul!

  dumneata esti pe drumul final, nu te ingrozeste gandul ca ai trait degeaba si nu lasi nimic in urma, in termeni de bun public?

 19. @stefan subdezvoltat la CAP
  Cand omul se referea la „popor” se referea in primul rand la poporul de mafioti si aparatorii lor asemeni tie (tot niste mafioti) care aleg alti mafioti, care sa-i reprezinte.
  Chiar recent acel popor majoritar de dobitoci au ales primar un fost pesedist pedofil
  Oamenilor cinstiti le este scarba de ACEST popor de mafioti si de aparatorii lor. s i k t i r.

 20. !@stefan subdezvoltat

  nu este necesar sa fii si idiot si incult…era suficient doar una din astea doua!

  notiunea de popor este clara, ea exprima ideea de comunitate ( evident oameni) care traieste in cadrul unui teritoriu si este *asamblata* gratie unui element etnic, a unei identitati culturale, a unei istorii

  trebuie sa fii complet idiot sa spui *popor de mafioti*..etc. anume ca mafiotii ar alcatui un popor..

  pe scurt si dumneata si celalalt ( daca nu cumva sunteti unul si acelasi ) sunteti persoane care nu stiti ce vorbiti pentru ca nu stiti ce ganditi…

  intreb si eu, un mafiot se poate schimba? teoretic, da…in realitate, mici sanse…

  dau insa ca sigur ca un idiot nu se poate schimba!