G4Media.ro

Decizie CEDO: Arestul la domiciliu al activistului rus de opoziție Navalny violează…

Decizie CEDO: Arestul la domiciliu al activistului rus de opoziție Navalny violează Convenția Europeană a Drepturilor Omului/ Rusia este obligată să plătească 20.000 euro lui Navalny

CEDO a decis în unanimitate marți că arestul la domiciliu al activistului rus de opoziție Navalny și restricționarea unor drepturi constituționale ale acestuia încalcă trei articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Ar fi vorba de articolul 5 (dreptul la libertate și securitate), articolul 10 (libertatea de expresie) și articolul 18 (restricționarea unor drepturi).

Cazul judecat marți de CEDO îl vizează pe Alexei Navalny, care se află în acest moment în arest la domiciliu, în timp ce este judecat de o instanță din Rusia. CEDO a decis că arestul la domiciliu nu este justificat, în mod special deoarece nu există niciun risc ca Navalny să se ascundă sau să împiedice investigația, se arată în motivarea emisă marți de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În urma deciziei CEDO, Rusia este obligată să plătească 20.000 euro lui Navalny și 2500 euro costuri de judecată.

Măsurile adoptate împotriva sa, printre care interzicerea dreptului de a comunica, sunt disproporționale în raport cu capetele de acuzare care i se aduc, se arată în același document.

În perioada 2017-2018 a avut loc o serie lungă de proteste în Rusia, ale căror revendicări au fost suprimarea corupției în guvernul de la Moscova și abandonarea planului de creștere a vârstei de pensionare. Protestele au fost conduse de Alexei Navalny, un avocat și activist politic rus, cunoscut pentru opoziția sa virulentă la adresa lui Putin. Protestele împotriva corupției au început în martie 2017 și au avut loc concomitent în peste o sută de orașe din Rusia.

În urma protestelor pe care le-a inițiat, Alexei Navalny a fost pus sub arestare la domiciliu, iar o serie de drepturi civile i-au fost restricționate, până când instanța de judecată se va pronunța în cazul lui. Navalny a atacat decizia instanței la CEDO.

Sursă foto: Twitter

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter