G4Media.ro

De Ziua Limbii Române, Academia a trimis un mesaj fără diacritice și…

De Ziua Limbii Române, Academia a trimis un mesaj fără diacritice și cu greșeli de redactare

Academia Română a organizat o dezbatere de Ziua Limbii Române, care este celebrată în fiecare an la 31 august, conform unei propuneri legislative din anul 2011. Însă invitația pe care Academia Română a trimis-o presei conține mai multe greșeli de redactare.

Titlul e-mailul transmis jurnaliștilor este scris neglijent, fără diacritice, un cuvânt este incomplet, iar un altul conține o literă în plus: „Ziu Limbii Romane sarbataorita la Academia Romana”.

„Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august ca urmare a unei inițiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră“ pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între granițele țării, ci și dincolo de fruntarii. Dezbaterea organizată la Academia Română răspunde primei misiunii a celui mai înalt for cultural și științific al României, aceea de a se preocupa de normarea și cultivarea limbii naționale, prin elaborarea de dicționare, gramatici, antologii de texte, studii și cercetări, precum și prin sesiuni științifice și manifestări culturale destinate promovării limbii române ca principal factor identitar”, se arată în comunicatul Academiei Române, citat de Digi24. 

sursa foto: Facebook/ Adelin Petrișor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Academia Romana e un dulap cu slugi PSD.

 2. Astia is bugetarii romani mancamiar pula

 3. Hehe so invit-e si pe v-eorica ca sa meic foto

  • Deci te rog… nu viorica ci : Tovarășa academician doctor inginer Viorica Dancilă, savantă de renume mondial.

 4. Am ajuns îngrozitor de rău dacă și Academia îi cere părerea „Viorichii” referitor la titlurile pe care le pune în comunicarea cu presa :)))
  Lăsând gluma deoparte, în orice stat funcțional își dădeau imediat demisia cel care a scris comunicatul, seful comunicării-PR și eventual chiar șeful instituției – toate pentru a proteja prestigiul instituției.

 5. De ziua limbii romane ar trebui ca toti academicienii sa fie pusi sa scrie ceva dupa dictare si apoi sa faca fiecare o compunere cu tema la libera alegere, sa vedem atunci cata limba romana stiu ei.
  Sunt satul de toti analfabetii astie care isi zic academiciensi de cei care sunt membri in uniunea scriitorilor care primesc sume uriase de la statul roman fara sa le merite.
  Tata ziua ma zgaraie prin ureche cand ii aud vorbind (inclusiv pe presedintele academiei) cu ,,ca si” in loc de ,,ca si pronuntand exemplu: eCSemplu si nu eGZemplu, cum este corect. Zic ei pentru a evita o cacofonie.Dar pentru a evita o cacofonie trebuie reformulata propozitia, nu introdus un ,,si” in comunicare fara rost.,,Ca si”-ul tot ca sunt analfabeti arata.
  Apropo G4media, pe cand o investigatie despre enormele favoruri si beneficii de la stat le au academicienii si membrii uniunilor de creatie gen uniunea scriitorilor si uniunea artistilor pladtici si alte uniuni din acestea. Despre casele lor de protocol si casele de creatie si ce se face acolo si subventiile pentru restaurantele lor si pentru hoteluri si deasemenea despre indemnizatiile pe carw le primesc ei.
  Si mai ales despre cum devii membru intr-o asemenea organizatie, dwspre nepotisme si rudenii si fel de fel de increngaturi.
  Asa, ca de Ziua Limbii Romane.

 6. Pai, la voi sunt greseli in fiecare articol, chiar mai mari, inclusiv in titluri, cu caractere mari si late…asa ca, mai usurel cu pianul..
  Nu ca asta i-ar scuza pe altii, dar na…

 7. Pentru amator
  Se vede ca esti amator, G4media nu primeste bani de la statul roman, nu are timpul pe care il au academicienii pentru a prelucra articolele. .. Si nu au inalte titluri academice ale statului care sa le ateste ca sunt oameni perfecti, cum au academicieni….

  • Asa, si ?…Asta-i o scuza pentru ca, fiind semianalfabet, sa scrii articole „la ziar” ? Te opreste cineva sa pui mana pe carte si sa inveti limba romana, inainte de a te penibiliza la vedere ?

 8. Pentru amator
  Recunoaste ca te deranjeaza in primul rand subiectele tratate pe G4media si punctul lor de vedere. Si chiar existenta lor.
  Se vede din ton si din limbaj ca esti un postac pesedist

 9. Sunt de părere că Academia Română ar trebui să ofere un punct de vedere sau scuze…; în fine, o reacție. În același timp, am convingerea că presa este datoare să le ofere românilor articole redactate corect, pentru că, citite de un public larg, devin vectori – nu doar de opinie, ci și de educație.
  În ceea ce privește scuza lipsei de timp, nu ține, dragi ziariști, pentru că cine știe să scrie corect nu are nevoie decât de maximum o corectură.
  Referitor la ,,academicieni”, cred/sper că ghilimelele mele vorbesc de la sine. 🙁

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.