G4Media.ro

De unde își procură Marea Britanie vaccinul Oxford – AstraZeneca

De unde își procură Marea Britanie vaccinul Oxford – AstraZeneca

Disputa dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie cu privire la vaccinul produs de concernul AstraZeneca în colaborarea cu Universitatea Oxford ridicat întrebări cu privire la locurile unde se produce acest vaccin. Vaccinul Oxford – AstraZeneca este produs în Marea Britanie în două locuri: la Oxford și la Keele în Anglia. O a treia fabrică din Wrexham, Țara Galilor, introduce vaccinul în flacoane și le ambalează pentru distribuire, transmite BBC.

Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze din acest vaccin. Aproape toate vor veni din Marea Britanie, dar 10 milioane de doze sunt produse de Serum Institute din India. Jumătate dintre dozele din India au fost deja primite, dar jumătate au fost amânate de întârzieri în producție.

Uniunea Europeană a acuzat că Regatul Unit primește tratament preferențial în contractul său cu AstraZeneca, care este un concern britano-suedez.

În ianuarie, AstraZeneca a declarat că va trebui să reducă numărul de doze pe care le poate distribui UE, dând vina pe întârzierile producției în Belgia și Olanda.

Compania a declarat că acordul său cu UE a permis opțiunea de a furniza Europa de pe site-urile din Marea Britanie, dar numai după ce Marea Britanie a dispus de livrări suficiente.

Detaliile complete ale tranzacțiilor companiei cu Marea Britanie și UE nu au fost făcute publice. Dar analiza efectuată de site-ul Politico indică o clauză din contractul britanic care spune că guvernul “poate rezilia acordul și invoca ceea ce par a fi clauze punitive” dacă există o întârziere în aprovizionare.

Potrivit Politico, UE a renunțat la dreptul de a da în judecată compania în cazul întârzierilor de livrare. Comisia Europeană declară că este acum implicată într-un “mecanism de dispută” cu compania.

AstraZeneca – parțial utilizat în UE

UE a comandat 400 de milioane de doze de vaccin Oxford-AstraZeneca. Concernul spune că livrările de vaccin pentru UE provin în principal din Statele Unite și de la un site din Seneffe, în Belgia. AstraZeneca lucrează cu furnizori din 15 țări pentru a produce vaccinul.

De asemenea, se așteaptă ca o fabrică din Leiden, în Olanda, să producă vaccinuri atât pentru UE, cât și pentru Marea Britanie.

AstraZeneca a confirmat că Marea Britanie nu a primit niciun vaccin sau componentă din UE – în afară de un “lot mic” de la fabrica de la Leiden.

Așadar, a intrat UE în criză de doze AstraZeneca? Nu, de fapt, țările UE au raportat sute de mii de doze neutilizate din cauza scăderii încrederii publicului în acest vaccin.

Franța și Germania au folosit doar aproximativ jumătate din dozele AstraZeneca pe care le-au primit, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Până la 26 martie, Franța distribuise 1,6 milioane din 2,9 milioane de doze disponibile, în timp ce Germania a primit 3,4 milioane, dar a folosit doar 1,9 milioane, iar Olanda a folosit doar 36% din livrările sale de vaccin AstraZeneca.

În majoritatea celorlalte țări UE, proporția vaccinului AstraZeneca neutilizat este mult mai mare decât proporția vaccinurilor Pfizer neutilizate.

Alte vaccinuri

Vaccinul Pfizer/Biontech este fabricat în cea mai mare parte la Puurs, în Belgia, iar în orașul german Marburg a fost înființat un alt centru de producție.

Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze Pfizer. Comisia Europeană spune că aproximativ 11 milioane de doze Pfizer au fost exportate în Regatul Unit din UE de la începutul lunii februarie. Guvernul Regatului Unit nu a confirmat dacă au existat doze exportate în UE.

În Europa, vaccinul Moderna este produs în Elveția și pus în flacoane în Spania – Marea Britanie a comandat 17 milioane de doze din acest vaccin.

Janssen Jab este fabricat în Olanda – Marea Britanie a comandat 30 de milioane de doze.

Vaccinurile pot fi produse într-un singur loc, dar “umplute și finisate” – introduse în flacoane și pregătite pentru export – într-un alt loc.

Și unele componente utilizate la fabricarea vaccinului pot fi fabricate încă într-un alt loc. De exemplu, compania britanică Croda furnizează o componentă Pfizer pentru a produce vaccinul.

(BBC)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Daca este adevarat, atunci comisareasa șefa să-și dea demisia pt. ca a reusit sa antagonizeze UE cu UK in acelasi timp în care se fac pasi de apropiere față de rusia și china care sunt, se știe, marile democrații ale lumii!
    Minciuna are picioare scurte!
    si intre timp țara ei natală joacă din ce in ce mai pe fata cu sputnik.

    • Ce treaba are sefa Comisiei Europene cu relatiile de apropiere a Germaniei cu Rusia? Asa prin asociere ca e nemtoaica? Sau cu faptul ca unele state europene au interzis Astra Zeneca total aiurea, pana au expirat? Cum a distrus ea relatiile cu UK? Neacceptand sa furnizeze mai multe doze unei tari care si asa deja si-a vaccinat jumatate din populatia adulta?

  2. Alo, Alo, mai stie cineva ca India a fost, sa zicem asa.., sub Protectorat UK?

  3. Greu de crezut ca sefa Comisiei Europene sa nu fie bine informata.
    In schimb pe Boris Johnson putini il cred.