G4Media.ro

De la inimă la intestine și creier, toate organele atacate de coronavirus

sursa foto: Facebook/ Budeswehr

De la inimă la intestine și creier, toate organele atacate de coronavirus

Nu numai plămânii și inima: infecția provocată de noul coronavirus SarsCoV2 este o boală sistemică ce afectează întregul organism, dăunând vaselor de sânge, rinichilor, intestinelor, ochilor și creierului. Virusul, raportează revista Science pe pagina sa de internet, acționează complet diferit comparativ cu orice alt agent patogen cunoscut până acum.

Noul coronavirus își începe călătoria în organismul uman intrând în gât, ochi și nas; suprafața celulelor din interiorul nasului este bogată în receptorul Ace2, fiind principala poartă pe care virusul o folosește pentru a invada celulele umane, unde se înmulțește.

Odată ce virusul a început să trimită copii ale sale în celulele umane, persoana infectată îl poate răspândi fie rămânând asimptomatică, fie începând să aibă febră, tuse uscată, dureri în gât, pierderea gustului și mirosului, dureri musculare și de cap.

Dacă în această fază incipientă sistemul imunitar nu este în stare să respingă virusul, acesta poate începe să atace plămânii cauzând pneumonie; în unele cazuri, situația se poate agrava brusc apărând sindromul de detresă respiratorie acută, unde nivelul oxigenului din sânge diminuează vertiginos, iar respirația devine tot mai dificilă, ducând adesea la deces.

Cele 3 căi de intrare a virusului SarsCoV2 și principalele organe țintă

Se crede că acest parcurs al virusului este condus de o hiperreacție a sistemului imunitar, numită „furtună de citokine”, adică moleculele care ghidează răspunsul imunitar sănătos, dar care în acest caz fac mai mult decât bine, deoarece încep să atace celulele sănătoase. Vasele de sânge se deteriorează, tensiunea arterială scade, se formează cheaguri, iar organismul poate ceda.

Nu sunt cruţate nici măcar vasele de sânge și inima, așa cum demonstrează cazul unei femei din Brescia spitalizată cu simptome clasice ale atacului de cord, cauzate în schimb de Covid-19. Apar probleme de coagulare și aritmii. De asemenea, au fost raportate ischemii la nivelul degetelor și picioarelor, durere și necrozare a țesuturilor.

Capacitatea virusului de a ataca vasele de sânge ar explica motivul pentru care persoanele care au avut deja probleme cardiovasculare, de exemplu diabet sau hipertensiune arterială, sunt mai expuse riscului.

Noul coronavirus poate ataca intestinul, unde receptorii Ace2 sunt abundenți, şi ficatul; de asemenea, poate deteriora rinichii și poate afecta creierul, așa cum s-a observat în cazurile de encefalită, de convulsii epileptice, în cele de pierderea a cunoștinței şi a mirosului și în cazurile de accident vascular cerebral înregistrate la persoanele cu Covid-19.

Sursa: Ansa / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Impropriu zis de coronavirus. De sistemul imunitar ar fi corect.

  • De fapt de coronavirus, pentru ca se vorbeste de receptorii ACE2 din intestin, de care se leaga virusul.

   Furtuna de citokine e o problema distincta cauzata de sistemul imunitar.

 2. Către imbecilii negaționiști-antivaccinisti-conspirationisti: cum rămâne, e tot o gripă, o răceală?
  Era o puzderie de prostălăi pe aici, „ce atâta agitație pentru o gripă, o răceală? Vrem afară, de ce ne țineți în case?”. Ei bine, ce „răceală” e asta care atacă vasele, inima, rinichii? Sau te pomenești că Science e fake news, probabil sunt plătiți de Soros…
  Nu vă obosiți cu explicația ridicolă că de fapt nu virusul ci sistemul imunitar e de vina. Reacția imunitară e produsă de existența virusului.
  Fmm psd, fmm voiculescu!

  • nu e o problema pentru postacii pesede sa iasa afara neprotejati, ei nu au drumuri pe care sa vina oameni infectati la ei in sat

 3. De fapt nu spuneti ca organele alea atacate deja aveau probleme.
  Au murit bolnavi de diabet ,dependenti de dializa ,cancer ,bolnavi de inima. adica cu organele si sistemul imunitar facut praf si pulbere inainte sa aibe covid.

  • da, majoritatea cazurilor grave au probleme cu hta, boli autoimune, obezitate, cancer, etc. dar ai idee ce procent din populatie are cel putin una din aceste probleme? un procent foarte mare. deci lucrurile sunt foarte serioase. daca nu s-ar fi infectat, toti care au decedat si aveau astfel de probleme ar mai fi avut multe zile de trait. acum ce facem, nu trebuie sa ne pese de ei daca sunt deja bolnavi?! btw, tu esti complet sanatos? esti sigur? iti spun eu, habar nu ai. de exemplu, ti-ai facut vreun ct/rmn la cap? poate ai un anevrism, pe un eventual proces inflamator indus de infectia cu sars2, BOOM! multa bafta!

 4. „ACE2 […] functions in blood pressure regulation. ACE2 also protects against severe acute lung failure, and SARS-CoV-induced downregulation of ACE2 promotes lung injury.”
  articolul se numeste „Receptor Recognition Mechanisms of Coronaviruses: a Decade of
  Structural Studies” https://jvi.asm.org/content/jvi/89/4/1954.full.pdf

 5. „After CoV infection, potent cytokines relevant in controlling virus infections and priming adaptive immune responses are also generated. However, an uncontrolled induction of these pro inflammatory cytokines can lead to pathogenesis and disease severity as described for SARS-CoV”
  „several structural and non-structural SARS-CoV proteins affect the expression of pro-inflammatory signals”
  „…3a protein is a 274 aa SARS-specific structural component of the virus.” „One of the most relevant functions of 3a protein in SARS-CoV virulence is the induction of a pro inflammatory response. Protein 3a also induces apoptosis.”
  „3a protein [..] could also be responsible for the enhancement of a pro inflammatory response after SARS-CoV infection.”
  din articolul „Coronavirus virulence genes with main focus on SARS-CoV envelope gene” http://dx.doi.org/10.1016/j.virusres.2014.07.024