G4Media.ro

De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic, ci să…

Sursa foto: Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic, ci să rămână online? Psihologul Daniel David: Copiii se simt mai siguri pe ei la examinare poate fiindcă examenele sunt mai simple. Un alt factor se leagă de rutina pe care au dezvoltat-o copiii în acest timp

După mai bine de un an de stat acasă, întoarcerea la cursuri în format fizic îi neliniștește pe unii dintre elevii care până acum spuneau că ar vrea să revină la școală pentru a-și revedea colegii și profesorii. Ce s-a schimbat brusc? Este frica de adaptare, de schimbare peste noapte și stresul care vine cu învățarea unei noi rutini, a explicat pentru Edupedu.ro psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Mai mult, așa cum arată și rezultatele de la testele PISA, nivelul de fericire al copiilor români atunci când sunt la școală nu este foarte ridicat, motiv pentru care mulți dintre ei nu vor să se întoarcă.

Edupedu.ro: De ce părinții aud tot mai des zilele astea de la copiii lor: „nu mai vreau la școală fizic, era ok online, m-am obisnuit așa”? Ce mecanism s-a schimbat din punct de vedere psihologic, astfel încât copiii de vârstele 11-13 și 15-17 au trecut de la „vreau sa-mi văd colegii, gașca, sufăr de lipsa profesorului” – la „nu vreau mâine la școală, m-am obișnuit acasă”?

Daniel David: Sunt multe explicații, în primul rând, oamenii se comportă într-un fel sau altul fiindcă le aduce un beneficiu. Aici, beneficiul este de două tipuri: s-ar putea să fie implicată o recompensă, adică așa cum am mai spus copiii se simt confortabil făcând orele de acasă, se simt mai siguri pe ei la examinare poate fiindcă examenele sunt mai simple, și așa mai departe. Alte recompense sunt legate de faptul că evităm ceva neplăcut, de multe ori școala nu este un cadru în care copiii merg cu plăcere.

Dacă ne uităm pe rezultatele de la testele PISA observăm că nivelul de fericire al copiilor români atunci când sunt la școală nu este foarte ridicat.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. De unde ati scos ineptia asta?
    Toti, absolut toti sunt epuizati de luni si luni de „virtual”?
    Iar Dl Rector a vorbit intr-un domeniu in care a pierdut ocazia sa taca.

    • Exact!!! Asa este, copiii abia așteaptă sa meargă fizic la scoala!!! Câta dezinformare! Păcat ca lumea va citi de pe goagle titlul articolului Dvs si va rămâne cu ideea aceasta falsa!!!
      Sper sa mai fie si cititori care sa citească si comentariile oamenilor care știu ce spun, ca trăim asta de peste un an! E o bătaie de joc la adresa copiilor, părinților, profesorilor!!! De aici pana la robotizare si lobotomizare nu mai este decât un pas… :((( Rusine!

  2. Și de când contează ce vor copii? Dacă ar fi după ei ar mânca dimineață, la prânz și seara doar ciocolată și s-ar juca numai la calculator.
    Chiar, nu ajunge câți de Cîțu avem. La școală cu hăndeii.

    • Dacă Citu își făcea facultatea la Spiru Haret era valabil. Las-o ca măcăne…

    • Ai sa mori tu! Sa te dai cu capu de perete sa iti vina mintea la cap. Pariu ca tu nu ai nici salariu de 10 milioane pe luna si vorbesti de cat de importanta e scoala. Macar ai mai mai mult de 10 clase? Sara coaie ce esti!

    • @Alex,
      Eu mă refeream la Cuțu care nu a luat treapta la un industrial dintr-o localitate obscură…. Tu mai știi vreunul? Ar mai fi ăla care nu a luat la A.S.E. de nu știu câte ori….

    • Cred ca trebuie sa te dai cu capu de pamant de pe la etaju 10, poate iti merge creieru ala mai bine.Stii macar care e diferenta intre opinie si dorinta.Cauta pe dex, dar fara calculator sau telefon ,pentru a nu deveni destept.

    • Imaginează-ți sa intrebi de cand conteaza ce vor copiii si sa ta consideri o persoana normala. E logic ca train in comunitatea asta, creierul unora nedezvoltat poate percepe doar imaginea de ansamblu, si sa creada faptul ca toti sunt la fel si vor aceleași lucruri. Sa stii ca pe langa pustanii problema pe care ii vezi tu seara de pe canapea la Pro TV si cei care se prostesc pe internet, mai sunt si copii care sunt probabil de zeci de ori mai responsabili si au mai multe pe cap decât dvs. Eu personal abea daca am 18 ani, si ce este drept folosesc calculatorul constant, într-o masura care i-ar face pe altii sa isi puna intrebari, dar imi pare rau sa te dezamagesc ca asta e doar la suprafata. Stau mai mult de 10 ore pe calculator aproape zilnic, si sunt primul din clasa, olimpic national, si la varsta mea sunt scriitor de nuvele lansat in strainatate. Nu pot fi in totalitate de acord cu ce se scrie mai sus, dar personal, cel putin pentru mine si cunostiinte de ale mele, scoala online a fost mult mai permisiva si comoda. Mai ales ca am fost chemati la scoala in prezent, avand unii colegi navetisti care vin de la sute de km la liceu, doar pentru mai puțin de o luna de scoala.

  3. Logic că acum puradeii vor să facă școală numa de acasă :))))))). Pai ce dracu, e greu sa te trezești dimineața și să mergi la școală dus de ma-ta sau de tactul, cu mașina :))) Și e al dracu de greu să învețe . Ăștia din ziua de azi numa chef de învățat nu au :)))

    • Salut, frate! Te rog sa imi zici cand in viata vor avea nevoie „puradeii” sa il gaseasca pe x.
      Sa imi zici ce functii sintactice gasesti in propozitia de adineauri si fa-mi teorema lui Thales, te rog.

    • AI dreptate Alin, nu au nevoie nici de x nici de gramatica. Insa au nevoie sa fie obisnuiti sa munceasca , sa-si dezvolte gandirea analitica, etc. In acelasi timp e nevoie sa se poata face o diferentiere intre cei care vor sa munceasca si sa aiva rezultate, si ceilalti. Cei din prima categorie vor avea succes oriunde in lumea (civilizata).

  4. Pai nu bre! Va slun eu de ce, ca i-am intrebat pe unii liceeni: de ce sa se intoarca acum in clase fizic, sa ii umple profesorul de lucrari si teste ca de final de an in format fizic, cand toata predarea a fost de toata jena? Tre sa fii prost sa vrei asta.

    Aproape toti vor din toamna inapoi la scoala. Dar acum e penibil. Lasati copiii sa termine anul online, iar din toamna incepeti normal.

  5. Atat va spun: cititi si comentariile de pe edupedu la acelasi articol. Desigur, daca va intereseaza si alte pareri ale unora care sunt mai conectati la realitate. Si poate totusi scrieti cartea aia, ca timp liber pare ca aveti destul si e pacat sa irositi atatea caractere aici.

    • Mesajul era pt Mirela, care defapt cred ca este doar un Dorel frustrat si cu liceul la seral.

    • Lectiile de pe youtube sunt mult mai atractive decat predatul clasic al unor profesori plictisiti si stresati de galagia provocata in clasa a unor derbedei pe care profesorii nu au voie sa ii exmatriculeze. In plus acasa este liniste, curat si mai comod.

  6. Problema nu e mersul la scoala, ci hărțuiala psihică : ba de luni , ba de miercuri, ba …. ce mai visează ministrul .

  7. La școală cu toți puradeii:)))))))

  8. Bă Vlãduțule, sa îmi mănânci păsărica , poate te saturi și tu :))))) Și tocmai de aia zic să îți duci dracu puradeii la școală. Ca sa nu ajungă să facă seralul, așa că mine . Panaramele dq împreună cu puradeii voștri care nu sunt buni de nimic . Așa părinți , așa copii :)))))

  9. Deja din prima zi de scoala fizic au inceput testele. Zilnic au câte 2sau3 teste din materia facuta online. In online nu au fost notați şi acum le trebuie note pe final de an,şi ce note primesc acum de te dor călcâiele nu capul.

  10. Exact!!! Asa este, copiii abia așteaptă sa meargă fizic la scoala!!! Câta dezinformare! Păcat ca lumea va citi de pe goagle titlul articolului Dvs si va rămâne cu ideea aceasta falsa!!!
    Sper sa mai fie si cititori care sa citească si comentariile oamenilor care știu ce spun, ca trăim asta de peste un an! E o bătaie de joc la adresa copiilor, părinților, profesorilor!!! De aici pana la robotizare si lobotomizare nu mai este decât un pas… :((( Rusine!

  11. @ Alin Castron,

    In opinia ta puradeii au nevoie in viata doar de sex, alcool, mancare si distractie.
    Bravo!

  12. @ Viole,
    Scriitor de nuvele cu „cunoştiinţe”. Ne-ai făcut praf.

  13. @”Mirela” aka „pasarica fara testicule” – nicio injuratura nu ma va face sa imi schimb parerea. Poate doar daca ati suferit o operatie de schimbare de sex – caz in care v-as sugera sa va uitati dupa cicatrici si in zona craniana.
    FYI – mi-am dus copilul la scoala – asa ca puteti sa va linistiti si sa va intoarceti la vagoanele dvs. cu perdele rosii.
    P.S. interesanta „moderatia” facuta de G4M in sectiunea de comentarii…

  14. E foarte greu să accepți părerea celuilalt și mai ales să nu jignesti. Eu sunt de acord cu domnul profesor, pentru copii școala online e mai comodă, dar nu o să dea rezultate bune la învățătură, decât pentru cei conștiincioși.

  15. Vlăduț mamă, se vede că nu ști să vorbești cu o doamnă. E clar că faci parte din generația de degenerați din seria anilor ’90 . Generația care știu să își creasca odraslele numai dacă , citesc așa zisele cărți de specialitate :)))))

    • @”Mirela” – e ultimul meu raspuns aici. Cineva care se scoala la 6:30am (ora postarii de azi) si se apuca sa injure aiurea in sectiunea de comentarii a unui site de stiri – numai doamna nu se poate numi. Lasa psihanaliza si vrajeala de mama omida ca nu ne tragem de sireturi. Prima data am crezut ca un angajat/colaborator G4M se ascunde sub un pseudonim cretin cu scopul de a „anima” sectiunea de comentarii, pentru mai mult trafic. Acum m-am lamurit, esti doar un cretin/cretina (daca tii neaparat), cu un pseudonim haios.