G4Media.ro

De ce face Grecia lobby intens ca România și Bulgaria să intre…

Sursa foto: Pixabay

De ce face Grecia lobby intens ca România și Bulgaria să intre în Schengen? Ministrul grec al migrației: Ne permite să conectăm Grecia cu restul UE, este foarte important pentru industria turistică și economie

Ministrul grec pentru migraţie şi azil, Notis Mitarachi, a explicat interesul crescut al Greciei pentru ca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen să aibă loc cât mai rapid.

El a declarat într-un interviu pentru Agerpres că țara sa e interesată atât de lupta cu migrația ilegală, cât și de aspectul economic. Intrarea celor două state în Schengen ar permite practic circulația mărfurilor și persoanelor fără opriri la granițe din Grecia spre vestul UE.

”Am fost foarte clari de la bun început că ne permite să ne conectăm din Grecia cu restul Uniunii Europene, prin Bulgaria şi România. Este foarte important pentru industria turistică, este foarte important pentru cooperarea economică bilaterală şi de asemenea în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Notis Mitarachi pentru Agerpres.

El a spus că ”sperăm să facem un anunţ la Consiliul informal din Stockholm (din februarie – n.red.) despre paşii pe care i-am făcut până acum. Este foarte dificil în acest stadiu să avansăm un calendar, dar sper să rezolvăm criza în anul 2023”.

Reamintim că în acest moment camioanelor cu marfă care vor să traverseze continentul din porturile grecești spre vestul Europei sunt nevoite să piardă zeci de ore în vămile din Bulgaria, România și Ungaria. Odată ce cele două țări ar intra în Schengen, importanța porturilor grecești ar crește rapid, la fel ca și accesul turiștilor către Grecia.

Oficialul grec a respins posibilitatea decuplării României de Bulgaria: ”Cred că decuplarea cererilor de aderare ar fi foarte dificilă pentru ambele ţări, atât practic, cât şi politic. Ar însemna că va exista o frontieră Schengen ridicată între Bulgaria şi România pentru o scurtă perioadă de timp, ar fi enorm de complicat întrucât ar fi necesară o reproiectare a întregului proces Schengen pentru Bulgaria şi România”.

Ministrul grec a făcut un tur de forță în acest debut de an, având întâlniri în Austria, Bulgaria și România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Grecii, cu toate defectele lor au si multe calitati printre care spiritul comercial.

  2. Bravo Grecia!

  3. Motivația reala a respingerii cererii României de aderare la Schengen este cunoscuta și este cea expusă de politicianul grec.

    Este evident faptul ca deschiderea acestei rute comerciale afectează interesele Olandei.

    Prin urmare, Grecia este necesar sa discute/ negocieze in primul rând cu Olanda extinderea Spațiului Schengen către România și Bulgaria.

  4. Întrebare de rahat. De ce Grecia…