G4Media.ro

De ce a ajuns sâmbătă seara un urs în centrul Bistriței/ Primăria…

Sursa Foto: merg.in

De ce a ajuns sâmbătă seara un urs în centrul Bistriței/ Primăria Bistriţa a venit cu explicații după trei zile/ Plimbarea ursului a durat câteva ore, timp în care au fost emise mesaje RoAlert pentru ca oamenii să nu iasă din case

Primăria municipiului Bistriţa a oferit marţi seara, printr-o postare pe Facebook, primele explicaţii legate de incidentul de sâmbătă seară, când un urs, a cărui prezenţă a fost iniţial semnalată la periferia oraşului, într-o localitate componentă, a ajuns să fie gonit timp de mai multe ore pe cele mai importante bulevarde şi în zona centrală, pentru ca ulterior să fie alungat în pădurea din vecinătate, scrie Agerpres.

Administraţia locală dă vina pe un vânător, despre care spune că nu ştie de cine ar fi fost chemat, şi care ar fi tras mai multe focuri de armă, speriind astfel ursul, care a avut apoi reacţia imprevizibilă de a porni spre centrul oraşului.

„Reconstituind firul evenimentelor din seara de sâmbătă, 14.10.2023, trebuie spus că, în urma sesizării unui cetăţean din Sigmir, care semnala apariţia unui urs în livada din spatele casei sale, echipa de intervenţie s-a mobilizat în vederea gestionării acestei situaţii. Din păcate, înainte de sosirea membrilor echipei, reprezentantul Asociaţiei Cinegetice ‘Ursul Brun’, D. C., chemat nu se ştie de cine, a tras, potrivit martorilor, 3-4 focuri de armă, fără a asigura perimetrul, încât ursul să fie forţat să se îndrepte spre pădure şi astfel răul a fost făcut. Reacţiile ursului au fost imprevizibile şi, în loc să se retragă, a pornit spre Bistriţa şi astfel a început o urmărire care a necesitat alocarea unui număr impresionant de forţe. În ciuda acestui fapt, echipa de intervenţie a reuşit să gestioneze situaţia, astfel încât ursul a fost scos din oraş şi nimeni nu a avut de suferit. Considerăm inoportună şi riscantă intervenţia altor persoane decât cele abilitate în astfel de situaţii şi, chiar dacă de data aceasta nu s-au înregistrat victime, o astfel de imixtiune se poate încheia tragic”, se arată în mesajul postat pe pagina de socializare a Primăriei Bistriţa.

Reprezentantul asociaţiei cinegetice menţionat de primărie a reacţionat printr-un comentariu la postarea municipalităţii.

El a precizat că nu a fost prezent personal la intervenţie şi că a fost sunat de către un reprezentant al Jandarmeriei pentru a-i ajuta cu un contact al personalului silvic din cadrul Ocolului Municipal.

De asemenea, Primăria a făcut precizări şi cu privire la informaţiile legate de faptul că autoritatea locală nu are încheiat un contract cu un medic veterinar.

Primăria admite că Direcţia de Infrastructură şi Servicii a municipalităţii, care administrează adăpostul pentru câinii fără stăpân, nu are, de la finalul anului trecut, un contract cu un medic veterinar, în pofida celor trei proceduri de atribuire a contractului organizate, însă menţionează că aceste servicii sunt asigurate, pro bono, de medicul veterinar al unei asociaţii cu care municipalitatea are încheiat un parteneriat.

În informare se mai menţionează că Ocolul Silvic Municipal are încheiat un contract de asigurare a serviciilor de permanenţă sau intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun de pe raza intravilanului municipiului Bistriţa şi a localităţilor componente.

Primăria Bistriţa a informat şi că, în seara zilei de luni, 16 octombrie, a fost semnalată prezenţa unui urs în zona Valea Ghinzii, precizând că, în acest caz, ar fi fost vorba despre un alt exemplar şi că intervenţia a fost făcută doar de către persoanele abilitate.

Primăria a mai făcut un apel către toţi cetăţenii să nu intervină în astfel de situaţii şi să se rezume la a anunţa eventuala prezenţă a unui urs, la numărul de telefon pentru situaţii de urgenţă 112.

În plus, se menţionează că, în perioada următoare, Ocolul Silvic Municipal va organiza o „goană de alungare” cu scopul de a îndepărta exemplarele de urs din pădurile limitrofe cartierului Ghinda şi din Dealul Cocoş, spre zona Cuşma şi Dealul Negru.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ei, cum de ce?

    Ca să se întâlnească cu șeful jandarmeriei, să pună țara la cale, precum șeful Poliției Române și interlopi în Bucharest!