G4Media.ro

Daunele produse gazoductelor Nord Stream sunt „rezultatul unor acte de sabotaj deliberate,…

Sursa foto: Twitter / Forsvaret (@forsvaretdk)

Daunele produse gazoductelor Nord Stream sunt „rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite și iresponsabile”, afirmă Consiliul Nord-Atlantic

Informațiile adunate cu privire la daunele provocate conductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică sugerează „rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite și iresponsabile”, a declarat joi Consiliul Nord-Atlantic, relatează CNN.

Deteriorarea conductelor este de „profundă îngrijorare”, a afirmat consiliul într-un comunicat.

„Aceste scurgeri provoacă riscuri pentru navigație și daune substanțiale pentru mediu. Susținem investigațiile în curs de desfășurare pentru a determina originea daunelor”, se arată în comunicat.

„Noi, ca aliați, ne-am angajat să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei și a altor tactici hibride de către actori statali și non-statali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”, a adăugat acesta.

Context

În cursul zilei de joi, ambasadorul Germaniei în Marea Britanie a declarat că există „indicii foarte puternice” că scurgerile din conducte au fost acte de sabotaj. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a catalogat, de asemenea, scurgerile de informații drept „sabotaj aparent”, într-un tweet de marți.

Oficiali europeni din domeniul securității au observat luni și marți nave ale marinei rusești în apropierea scurgerilor, potrivit unor oficiali occidentali din domeniul informațiilor și unei alte surse. Kremlinul a negat în mod public lovirea conductelor, în timp ce înalți oficiali occidentali încă nu au atribuit atacul Rusiei sau vreunei națiuni.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...