G4Media.ro

Data posibilă pentru declanșarea procedurii de suspendare a președintelui Iohannis: 20 iunie,…

Data posibilă pentru declanșarea procedurii de suspendare a președintelui Iohannis: 20 iunie, ședință comună a Parlamentului. Cum s-a întâmplat în 2012

PSD ar putea declanșa procedura de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis miercurea viitoare, pe 20 iunie, dată la care a fost convocată deja o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Ședința a fost aprobată miercuri dimineață de Birourile Permanente reunite. Potrivit surselor G4Media.ro, ordinea de zi aprobată oficial ar putea fi suplimentată pe 20 iunie cu cererea de suspendare, la fel cum s-a întâmplat în 2012 la suspendarea lui Traian Băsescu în Parlament.

Ședința de plen comun de miercurea viitoare va avea loc la solicitarea premierului. Viorica Dăncilă i-a cerut președintelui Camerei Deputaților să vină în fața Parlamentului pentru a prezenta stadiul procesului de pregătire pentru preluarea de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019.

Un eveniment aparent fără miză, dar în contextul în care planul pentru suspendarea președintelui Iohannis a fost deja pus la punct de PSD, ședința comună ar putea fi pretextul perfect pentru declanșarea suspendării, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

La fel s-a întâmplat în 2012, când PSD și PNL l-au suspendat pe președintele de la acea vreme, Traian Băsescu. Sub pretextul prezentării de către prim-ministrul Victor Ponta în fața Parlamentului a concluziilor Consiului European la care a participat, ordinea de zi a ședinței de plen reunit a fost suplimentată, dându-se practic startul procedurii de suspendare.

Atunci procesul a presupus parcurgerea a trei pași esențiali pentru USL înaintea suspendării efective: (1) înlocuirea Avocatului Poporului cu o persoană fidelă (Valer Dorneanu) ca să nu atace la CCR ordonanțele de urgență ale Guvernului, (2) adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe prin care i se lua Curții Constituționale posibilitatea de a se pronunța asupra hotărârilor Parlamentului, (3) înlocuirea șefilor Camerei Deputaților și Senatului, Roberta Anastase și Vasile Blaga, cu Valeriu Zgonea și Crin Antonescu.

Abia ulterior a fost prezentată în ședință reunită cererea de suspendare din funcție a președintelui (5 iulie), care apoi a fost trimisă pentru aviz la Curtea Constituțională (termen o zi). A doua zi, pe 6 iulie, Parlamentul a adoptat hotărârea de suspendare a lui Traian Băsescu.

Scenariul s-ar putea repeta, Liviu Dragnea neavând nevoie de etapele intermediare parcurse atunci de Victor Ponta. Avocatul Poporului este Victor Ciorbea, o persoană docilă care nu a ieșit până acum din cuvântul liderului PSD, Curtea Constituțională este o instituție nerefractară la dorințele PSD, iar șefii Camerelor sunt chiar Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Dacă va fi declanșată acțiunea suspendării lui Klaus Iohannis pe 20 iunie, a doua zi președintele ar putea fi chiar suspendat. Ar fi și o lovitură de imagine pentru Liviu Dragnea, care chiar pe 21 iuni așteaptă pronunțarea sentinței în dosarul angajărilor fictive. Și nu ar fi doar o lovitură de imagine, ci și o uriașă presiune asupra completului de judecată de la Înalta Curte.

Odată suspendat Klaus Iohannis, la Cotroceni ar fi instalat imediat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cărui misiune va fi executarea urgentă a doleanțelor PSD-ALDE: revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA și înlocuirea ei cu o persoană agreată de majoritatea parlamentară, revocarea șefului DIICOT și înlocuirea lui cu cel ales deja de ministrul Tudorel Toader, numirea unui nou șef la SIE și promulgarea modificărilor aduse celor trei legi ale Justiției.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. Miza este schimbarea legilor. Cât să mai amâne verdictul judecătorii cumpărați în cazul fmmdragnea? Santa Klaus suspendat pt că oricum omul e noncombat, fmmtariceanu adopta legile, schimbă pe kovesi și uite asa dupaia potopul.

  2. Definitie ca la carte a unei lovituri de stat (in sensul acapararii totale a puterii de catre un grup – infractional as adauga – care este la putere dar nu domina inca TOATE institutiile si nu toate legile sint factute pentru apararea lor).
    Rezultatul: = DICTATURA

  3. Faceți voi pe 20 ca in 21 poate ne scapă Dumnezeu de clica asta care sa cățărat in vârful statului , poate ca venim și cu altceva la voi la palat sa va îngropăm in curte

  4. Nu inteleg cum de nu exista o echilibrare pentru declansarea suspendarii, de ex, dizolvarea automata a parlamentului daca suspenda…adica sa fie o masura „nucleara” pe care o folosesti stiind ca ai crapat si tu. in forma actuala hotii astia au un joker pe care il arata oricui nu face cum vor ei si nu patesc nimic… pai cum ar mai apasa clica de hoti pe buton daca le-ar zbura automat postul?

    • Asta e, Constituția e prost făcută, sub multe aspecte! Iliescu ne-a pricopsit și cu asta! Nu există echilibru între puterile statului, Parlamentul având un rol discreționar! Mulți se întreabă în comentarii, necunoscand Constituția, de ce nu dizolvă Președintele Parlamentul! Simplu, fiindcă nu ii da acest drept Constituția, chiar dacă avem cel mai abject Parlament de după Decembrie! În schimb, parlamentul poate da de pământ cu Președintele, așa, de placere! Halal Constituție!

  5. Hai, baietasi si fetite, aveti curajul s-o faceti?!

  6. Odata porniti pe acest drum, nu va mai exista cale de intoarcere. Suspendarea presedintelui va sapa o prapastie intre coalitia PSD-ALDE-UDMR si majoritatea romanilor, aceia care in urma cu 4 ani l-au votat pe Iohannis.
    Un asemenea afront adus natiunii de catre o mana de politicieni nu se trece cu vederea, nu se uita si nu se iarta.

    Singurul cale prin care acesti indivizi vor putea sa se mentina la putere dupa asa ceva, singurul mod in care vor putea stavili pentru o vreme valul crescand de indignare publica va fi prin represiune si teroare, dupa modelul Erdogan. Adica prin politizarea completa a tuturor institutiilor publice, prin concedierea slujbasilor care nu simpatizeaza cu Partidul, prin interzicerea mass-mediei independente, prin persecutii si arestari.
    Rezultatul? Au preluat in 2016 o tara aflata in avant economic, in plin proces de asanare morala a societatii, si o vor lasa in ruine.

    Conducerea FSN a costat Romania 10 ani de stagnare la sfarsitul veacului trecut, 10 ani din vietile noastre ale tuturor. Cat ne va costa conducerea PSD?

  7. O veste extraordinară,de data asta CCR sigur nu va mai da erata la 5 dimineață ca pe vremea chiorului,nu îi văd bine pe Iohannis și lacheii lui din justiție și servicii!

    • băi mudilă, mai ia și tu puțină puie cu hidrantu’, și mai lasă-ne, azi n-avem chef de clovni boschetari

    • Mai Prostila, du-te acasa!

    • Iar ai aparut mai postacule psdrist.Ce functie ai in partid?Fereasca-va Dumnezeu de mania romanilor
      Semnat:Un sobolan

  8. Să vedem ce părere are despre acest lucru și Wess Mitchell, care va face o vizită oficială la București fix pe 18 iunie. Are reputația unui „tough guy” pus în această funcție de un alt „tough guy” pentru care Livache a decontat la greu doar să-l vadă la o chermeză.

    Întâmplător sau nu, Mitchell are și o strategie bine definită pentru „întărirea eforturilor de luptă împotriva corupției și de combatere a dezinformării rusești, precum și de consolidare a societății civile în zonă”.

    Dacă Mitchell spune una și Livache face alta la doar două zile, ăsta da afront. Și repercursiuni imediate și dureroase, nici măcar Bibi nu-i va mai putea cauționa pe cei doi.

    • Oare cine va pupa mai bine mana stăpânului Iohannis sau Dragnea,văd că tu pariezi pe Iohannis!

  9. Decapati-l pe salamul de Sibiu!

  10. Totuși măi bucureștenilor, iar așteptați după o altă Timișoara ? Nu ! Este rândul vostru !!!!!!!

  11. băi ce cancer e pesedeul ăsta.. până când nu o să exterminăm complet partidul ăsta România nu va putea fi o țară normală. Lustrație totală: pesedeul interzis prin lege, și oricine a fost vreodată membru al acestui partid toxic, prorus și antinațional, nu va putea candida și nu va putea fi numit în nicio funcție publică

  12. Unde nu-i pune ala negru si uratu’ sa anunte suspendarea.

    • La cine va referiti…? Uretenia e foarte relativa, depinde foarte mult de unghiul din care e privit subiectul, deci va rog frumos….!

  13. E clar: este o lupta pentru puterea la varf, fara nicio legatura cu cetatenii!
    Drama este ca actuala putere vrea puterea TOTALA, in timp ce opozitia ar vrea doar puterea simpla, dar nici unii si nici ceilalti n-au nicio treaba cu soarta tarii si cu cetatenii ei.
    Azi m-am dezumflat constatand ce joc murdar a facut opozitia in Parlament: in Camera Deputatilor s-a votat o lege de interes pentru cetateni (PL 427/ 2016) , iar opozitia a votat in bloc (PNL+USR+PMP) impotriva. Adica impotriva cetatenilor!
    Ce inseamna mizeria asta?!
    Votezi asa…in ciuda, doar ca sa nu fii de acord cu puterea, dar nu te gandesti o secunda ca afectezi sute de mii de cetateni implicati in problema?!
    Asta-i politica zilelor noastre?!
    SICTIR!

    • Marcele draga de cand se face in parlamentul asta cu majoritate PSD-ALDE „o lege pentru cetateni”? ca eu de muuult nu am mai vazut asa ceva…sa o fo facut asa de repede ca mi-a scapat?

  14. Pu mudila…

    Adunatura asta de derbedei este mostenirea comunista.
    Lichelele si progeniturile lor au supt pu pu pudila si sug in continuare
    Copiii aia de la 89 au platit greu si se rasucesc in morminte. Va trebui sa se ridice iar si iar pana ne vom invata minte.
    Munca e o rusine in tara asta pt ca asa ne-o promovam. Jmecherii si sobolanii cresc din fostii militieni si securisti.
    E o sansa extraordinara acum , pt ca prostul i-a listat pe toti pe nota lui. Dar trebuie transant, m-as bucura sa fie cu tancul chiar. Din mizeria aia de cladire facuta de animalul comunist peste trupurile eroilor anti regim, nu ar mai trb sa ramana nici o piatra.
    Si noi ne mandrim cu asa ceva-palatu lu pu pu putzila
    RUUUUSINE NATIE !!!!
    Uitatati-va la amaratiii din tara asta si realizati ca nu vor sa munceasca, si daca trebuie lasa capul in jos, le e rusine.
    Priviti-i pe jmecheri, grasi si unsurosi, calarind averi de seik…adevarate modele de urmat.
    E nevoie de curatenie, drastica
    Mare nevoie
    Si acum avem o SANSA !
    Macar mortii nostri sa stea intr-o tara curata. Chiar daca nu prea populata !
    DOAMNE AJUTA !

  15. E clar, ii mananca pielea! Sper insa ca a doua zi, adica pe 21 iunie, blestemul sa fie condamnat cu brio. Pe langa faptul ca a luat-o razna, acum e cuprins si de disperare, o disperare maxima.

  16. Ignorati-l pe Pudila ca e pe alt server. E doar un biet troll obosit care vrea sa bage zanzanie. Vai de el si de amaratii ca el.

    • Măi dar ce pui de taliban extremist ești tu! Nu accepți alte idei deloc, a? Și mai ales – nu poți accepta votul a circa 6 milioane de cetățeni… Vai de cei ca voi! Vorbiți cu oamenii, nu toți cei care au votat PSD sunt oligofrenii analfabeți pe care vi-i prezintă cu disperare televiziunile voastre.

    • Pai, am tot incercat sa vorbim cu oamenii acestia, in fel si chip si nu a fost rost sa ajungem la o alta concluzie, pentru ca ei o tin pe-a lor: unii ii dau inainte cu tot felul de expresii care mai de care mai vulgare si ciudate si se comporta ca si cum ar fi crescuti in jungla, precum Mowgli (spre exemplu, unul e blocat pe „decapat” si un altul pe ”a-n”) iar altii sunt inerti, ca si cum ar fi anesteziati si reactioneaza doar atunci cand aud cuvintele „‘salarii” si ”pensii”….

  17. Inainte de toate le trebuie avizul CCR. Asa ca ma indoiesc ca il vor avea in 6 zile atat timp cat nu s-a initiat nimic Citim in Constitutie:
    ARTICOLUL 95

    Suspendarea din funcţie

    (1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.

  18. Oameni buni, dar dacă tot se adună borfașii să rezolve suspendarea, noi ce mai așteptăm? Pe 20 iunie la Parlament cu totii! Și îi suspendăm pe hoți din politică. ICCJ joacă pe blat cu Dragnea și dacă nu ajunge la închisoare vor distruge țara. Tot ce le trebuie e un minut la președenție pt borfașul de Tăriceanu. Așa că mai bine dăm afară porcii din parlament și îl reducem la 300, dacă vrem sa mai avem viitor european. Gata!

  19. Parlamentul nu ne mai reprezinta si nu mai lucreaza pentru popor. Avem nevoie sa aratam asta, sa aratam ca s-a format o prapastie intre ei si cei care i-au ales. Avem nevoie sa re-creem Piata Universitatii. Sa reluăm protestul înăbușit acum 28 de ani. Sa formulăm ce ne dorim de la clasa asta politică coruptă și mârșavă si sa stam acolo in permanenta, zi si noapte, oameni din toate părțile vieții sociale: angajați la stat sau la ptivat, studenți, artiști sau muncitori, cu studii superioare sau nu. Asta ne va valida nu doar cererile, ci si liderii. Sigur, idioți din parlament vor rade. Dar dacă reușim să re-creem atitudinea si efervescența din ’90 nici chiar ei nu vor putea trece peste dorință noastră.

  20. as atrage atentia, daca cineva din afara ar vinde arme la noi, ar iesi mai mare macel decit in siria. neamul asta nu se mai poate apara decit de jos in sus.

  21. Iar ai aparut mai postacule psdrist.Ce functie ai in partid?Fereasca-va Dumnezeu de mania romanilor
    Semnat:Un sobolan

  22. Mai Pu..dila tu pupi mana lui Dragnea mai postac psdist.Si daca vrei sa tai ceva taie o varza si puneti-o in loc de creier

  23. Șobolanii rezist au intrat în fibrilații,hai cu suspendarea!

  24. Şi cui îi pasă? Dacă păsa cuiva, ar fi ieşit lumea la vot în 2016.

    Înainte, spre distrugerea finală!

  25. Hoțul de case impotent va ramane fara rânjetele sale de iapa violată anal in urma suspendării si cu ocazia asta poate va invata sa respecte Constituția.

    • Personal nu am auzit de vreun caz de viol anal la cabaline, dar cel mai bine ar fi sa-l intrebati pe specialistul Daia, cel care ”tunde” oaia. Dansul e familiarizat cu mai toate ”pozitiile” din regnul animal si deci nu ar fi o problema sa va consilieze si ref la situatia descrisa…

      PS. Ranjetele sunt cele ale lui TERMINATOR 2 , imediat dupa ” Hasta la Vista, Baby…!”. A adaptat putintel partea finala, cuvantul inspirat fiind: ”Daddy”….

  26. pentru cine e facuta aceasta diversiune?
    pentru dragnea, care sa muste din ea si chiar s-o faca, cu o zi inainte de decizia instantei?
    sau pentru iohannis, care observand ca nu mai are variante si timp, s-o revoce pe kovesi?
    traind in aceasta tara de multe zeci de ani si cunoscand, nu direct, ci din ceea ce au scris de-a lungul vremii, foarte multi ziaristi, am ajuns la urmatoarea concluzie:
    acest popor a fost lovit de 4 blesteme: comunismul. iliescu, basescu si PRESA.
    aici au venit toti acoperitii si descoperitii, unii mai soft, altii mai dobitoci.
    pacat, mare pacat, ca punctul 8 de la timisoara, a ramas o utopie!
    si mare noroc, mare noroc, ca iohannis nu e etnic roman!
    oricate capete a avut si inca mai are aceasta caracatita numita PRESA, dumnezeu va ajuta acest popor sa se trerzeasca!!
    scrieti inainte baieti, ca scrieti bine!

  27. Opiniile si atitudinile se schimba. Multi din cei ce nu au iesit la vot in 2016 ieșiseră înainte, de exemplu la locale sau la suspendarea președintelui. La fel, multi din cei ce nu au iesit la vot in 2016 ar iesi acum.

  28. Situatia din 2018 diferă de aceea din 2012. Dusul rece primit pe Arena Națională de un lider important al partidului le dă fiori, indiferent cu ce mesaje au ieșit în presă ori pe rețelele de socializare.
    Și ar mai fi un aspect! De fapt, două:
    – UDMR va tine cont de votul covârșitor din 2014, al etnicilor maghiari din CV, MS și HR pt actualul presedinte;
    – câtă încredere poate avea drag*nea in pertenerul lui de coaliție, daca 2 dintre premierii lui (oameni cu state vechi in partid) nu i-au făcut jocul indiferent de presiuni? L-ar elibera tari*ceanu de belelele pe care le are în justitie, în condițiile în care se visează președinte?

  29. Kelemen Hunor: „…din acest punct de vedere preşedintele nu a greşit că nu a semnat decretul de revocare a şefei DNA. Din acest punct de vedere nu văd niciun motiv pentru suspendarea preşedintelui. Nu există motive pentru suspendarea preşedintelui şi cred că ar fi cea mai mare greşeală politică dacă acum cineva s-ar apuca de suspendarea preşedintelui Iohannis. Eu nu sunt de acord cu un astfel de demers. ”
    Atunci virati, dracului, prima la „dreapta”….