G4Media.ro

Darius Vâlcov, sancționat de CNCD pentru discriminarea unui protestatar pe care l-a…

Darius Vâlcov, sancționat de CNCD pentru discriminarea unui protestatar pe care l-a numit ”sandilău” și căruia i-a publicat fișa medicală

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat cu 1.000 de lei pe Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, pentru discriminare și încălcarea dreptului la demnitate în cazul unui protestatar căruia i-a publicat fișa medicală, potrivit unui comunicat al instituției. Tot Vâlcov l-a calificat pe acesta într-o postare pe Facebook ”sandilău”. Este a doua sancțiune de la CNCD pentru Vâlcov, care în octombrie anul trecut fusese amendat pentru că a sugerat că Forumul Democrat al Germanilor din România ar reprezenta o organizație nazistă. Vâlcov fusese amendat atunci cu 2000 de lei.

”Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de “sandilău” și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei. În individualizarea sancțiunii, Colegiul Director a avut în vedere gradul de pericol social al faptei, ce rezultă printre altele, din calitatea de demnitar a părții reclamate, dar și de faptul că, ulterior partea reclamată a șters de pe contul de Facebook afirmațiile discriminatorii”, se arată în comunicatul citat.

Decizia a fost luată cu unanimitate de cei șase membri prezenți ai Colegiului director al CNCD.

Darius Vâlcov a publicat în septembrie 2018 pe contul său de Facebook o fișa medicală care ar fi arătat că protestatarul Sandi Matei ar fi avut o problemă medicală ce necesita tratament psihiatric. Ulterior, nota lui Vâlcov a dispărut, dar consilierul premierului Dăncilă a revenit și a scris că ”postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ștearsă”.

Publicarea informațiilor medicale fără acordul pacientului este interzisă prin lege. Este pentru a doua oară când Vâlcov publică documente secrete pe Facebook, după ce săptămâna trecută publicase un protocol din 2016 dintre SRI și Parchetul, denunțat în 2017.

Sandi Matei a anunțat într-o declarație pentru PSNews.ro că îl va da în judecată pe Vâlcov și a spus că diagnosticul respectiv i-a fost pus în urmă cu 11 ani, când a suferit o pierdere în familie.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Mai bine sa ai o problemă medicală , tratabilă .Decât un penală ,părnaiabilă de 8 ani la Bulău.

  2. Parca i-ar fi dat aia prima, asa fini au fost cu amenda, pai 1000 de lei e nimic in comparatie cu ce mita lua esrocul asta prin cimitire!!! Sa nu suparati infractorul cumva!!! Eu sper ca omul pe care l-a jignit sa-l dea in judecata pe nesimtit, nu la amatorii de la CNCD.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.