G4Media.ro

Danemarca anunță anularea tuturor restricţiilor interne anti-COVID-19 din luna februarie / Decizii…

Danemarca anunță anularea tuturor restricţiilor interne anti-COVID-19 din luna februarie / Decizii similare s-au luat în Marea Britanie, Irlanda şi Olanda

Danemarca intenţionează să anuleze toate restricţiile interne anti-COVID-19 de la 1 februarie în pofida unui număr record de infectări noi, considerând că acoperirea vaccinală a populaţiei daneze este suficient de mare în faţa severităţii mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, a anunţat Guvernul de la Copenhaga într-o scrisoare adresată miercuri Parlamentului ţării, informează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

Decizia a fost luată de autorităţile daneze la câteva zile după ce anunţuri similare au fost făcute săptămâna trecută de Marea Britanie, Irlanda şi Olanda, în ciuda numerelor mari de infectări cu Omicron înregistrate în Europa, relatează Reuters.

„Doresc ca includerea COVID-19 în categoria bolilor ameninţătoare pentru societate să fie suprimată începând de la 1 februarie 2022”, a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, fapt care ar duce, de facto, la anularea tuturor restricţiilor naţionale aflate în prezent în vigoare, precum purtarea măştii sanitare şi închiderea mai devreme a barurilor şi a restaurantelor, precizează AFP.

Guvernul danez doreşte să menţină doar pentru încă patru săptămâni anumite restricţii privind pătrunderea pe teritoriul ţării, precum obligativitatea realizării de teste anti-COVID-19 şi plasarea în carantină, în funcţie de ţara de provenienţă.

Danemarca a relaxat deja restricţiile în urmă cu două săptămâni, după un lockdown de o lună, permiţând redeschiderea cinematografelor şi a sălilor de concerte, însă anumite reglementări sunt încă în vigoare, precum orare limitate de funcţionare pentru restaurante şi purtarea obligatorie a măştii sanitare, reaminteşte Reuters.

În scrisoarea adresată Parlamentului de la Copenhaga, ministrul Magnus Heunicke afirmă că Guvernul din care face parte intenţionează să urmeze recomandările formulate marţi de un comitet de experţi, care s-au pronunţat în favoarea anulării tuturor restricţiilor interne la 1 februarie.

Decizia Guvernului, care va trebui să fie însă aprobată şi de Parlament, va reprezenta cea mai amplă relaxare a restricţiilor adoptate împotriva COVID-19 în rândul ţărilor nordice.

Cluburile de noapte vor putea să se redeschidă şi restaurantele să vândă alcool după ora locală 22:00, iar clienţii nu vor mai fi obligaţi să prezinte certificatul de vaccinare la intrare. Călătorii vor putea să urce în autobuze fără să mai poarte măşti sanitare, iar magazinele vor putea să anuleze restricţia privind numărul clienţilor acceptaţi simultan în incintele lor.

Cu peste 46.000 cazuri noi de COVID-19 confirmate marţi, rata de infectare este încă foarte mare în această ţară, însă „evaluarea noastră actuală este că epidemia va atinge în curând punctul ei maximal”, a precizat acelaşi ministru danez pe Twitter.

„Avem un bun control asupra ratei de spitalizare, graţie unei combinaţii ce constă în cei 3,5 milioane de danezi care s-au vaccinat cu doze ‘booster’ şi natura mai puţin severă a variantei Omicron”, a adăugat el.

Aproape 60% dintre cei 5,8 milioane de danezi au primit deja doza „booster” a unor vaccinuri anti-COVID-19, un obiectiv ce a fost atins cu o lună mai devreme decât calendarul avut în vedere de autorităţile sanitare din această ţară.

Numărul spitalizărilor provocate de COVID-19 a continuat să crească în ultimele zile şi a depăşit pragul de 900 de pacienţi, însă specialiştii danezi consideră că sistemul naţional de sănătate este capabil să facă faţă acestor solicitări.

De asemenea, Agenţia naţională pentru sănătate din Danemarca a anunţat că aproximativ 35% dintre persoanele internate în prezent cu COVID-19 se află în spitale din cauza altor patologii.

Sursa foto: Unsplash/ Markus Winkler

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Gata baieti, batista pe tambal 🙂

  • la antivaccinisti si negationistii pandemiei le pare mult mai rau ca se termina nebunia asta decat celor care chiar si-au vazut de treaba in astia 2 ani de zile.
   Trebuie sa cautati alte subiecte ca sa va acoperiti golul zilnic.

  • @amok omul se bucura ca se termina nebunia, tu pari singurul frustrat

  • Cum de i-ati sesizat bucuria tovarasului dvs? A zis de batista si v-ati gandit ca plange de bucurie?

  • @Draggy aici nu e niciun „tovaras”. Poate prin cercurile tale mai la est.

  • Draggy,
   Tovarășe, pentru tine e trist, trebuie să te reprofilezi. Intră pe site-ul Gretei, să te educi pentru noile trolări.

 2. Este începutul dezghețului. Pe măsura ce multe tari se deschid vor rămâne doar pro//astele satului cu certificatul in gura : Franța, Italia, Austria, Australia.

 3. g4 nu-mi publicati comentariile, ok, nu uitati ca sunt mereu la incalzire si pregatita sa intru in meci 😉

 4. Lor le dă mâna să renunțe, noi cu nici jumătate vaccinați o să mai așteptăm mult și bine.

  • Singur. Italiei si Franței nu le da mana sa renunțe, ca si ele stau foarte bine la vaccinare ?

 5. Prostanii useriști (automat mari vaxxeri obligatorii de ser experimental) o să se taie pe OO peste 2-3 ani.

 6. Great news!
  Sa speram ca mai urmeaza si alte tari ce fac parte din UE. Este posibil sa vedem o mica migratie spre tarile care ofera mai multa libertate cetatenilor, iar acela va fi adevaratul vot de incredere.

 7. Din pacate chiar si in mirificul Occisent exista tari decadente, absolut inconstiente, care sa adopte asemenea masuri cand vaccinul nu are niciun efect impotriva Omicron

 8. Drogy, ai trecut de partea ailalata?

 9. Dupa cum am mai spus, eu am trecut de mult de „partea aialalta” si nu ma feresc sa recunosc. Fac parte din comunitatea lgbt din 1986 cand, dupa accidentul atomic de la Cernobîl, mi s-a schimbat orientarea

 10. Dupa cum am mai spus, eu am trecut de mult de „partea aialalta” si nu ma feresc sa recunosc. Fac parte din comunitatea lg.bt din 1986 cand, dupa accidentul atomic de la Cernobîl, mi s-a schimbat orientarea

 11. ” big pharma ” și-a umplut conturile, este randul industriei de armament să își aducă contribuția la bunăstarea celei mai democratice țări!😂😂😂🤔🤔

 12. La primarie se pot duce fara certificat?