G4Media.ro

Dan Mihalache: Cetățenii români pot circula și după Brexit pe baza cărții…

Sursa: Facebook

Dan Mihalache: Cetățenii români pot circula și după Brexit pe baza cărții de identitate spre sau dinspre Regatul Unit

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a reiterat mesajul că cetăţenii români pot circula şi după Brexit pe baza cărţii de identitate spre sau dinspre Regatul Unit, în cadrul unei sesiuni de informare cu privire la drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie după Brexit, desfăşurată joi la Consiliul Local Harrow – Londra, citat de Agerpres.

 • „Sunt foarte mulţi care ne întreabă dacă mai pot merge acasă de Paşte fără paşaport, doar cu buletinul. Da, pot merge. La Secţia Consulară primim zilnic 300-350 de cereri de paşapoarte, ceea ce creează o presiune foarte mare pe zona serviciilor consulare pe care le putem presta. Sunt alţii care spun: ‘nu mai plecaţi acasă de Paşte pentru că nu vă veţi mai putea întoarce’. Toate aceste lucruri se diseminează în comunitate, creează probleme atât Ambasadei, cât şi Consulatului. Oamenii trebuie să înţeleagă că resursele noastre sunt limitate. Vă cer răbdare şi înţelegere cu noi, după cum vă pot promite că vom face tot ceea ce este necesar, inclusiv să mutăm Secţia Consulară de la Londra într-un sediu nou, astfel încât să răspundem cât mai repede şi operativ nevoilor românilor”, a afirmat ambasadorul Dan Mihalache, citat într-un comunicat de presă difuzat vineri Ambasadă.

În intervenţia sa, diplomatul a făcut apel la românii din Marea Britanie să fie pregătiţi pentru Brexit, dar „să trateze cu calm şi înţelegere” situaţia şi i-a asigurat că Ambasada României şi autorităţile britanice vor urmări cu atenţie ca drepturile lor să fie apărate.

 • „Trebuie să ne gândim ce acte avem nevoie şi ce trebuie pentru a obţine settled status, dar fără să intrăm în panică. Nimeni nu vă va da afară din această ţară. Şi, dacă vor exista anumite răbufniri de oameni mai supăraţi, care cred foarte tare în teoria Brexit-ului, care vă vor spune la magazin că nu aveţi ce căuta pe aici, vă sfătuiesc să aduceţi la cunoştinţa Ambasadei şi a autorităţilor locale, cu care avem o excelentă cooperare”, a îndemnat ambasadorul.

Sesiunea de informare a fost organizată de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Londra Alături de ambasadorul Dan Mihalache au mai participat şeful Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra, Valentin Muntean, şi directorul compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei, Robert Marin. De asemenea, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în Marea Britanie a participat Christopher Benn, avocat independent pe probleme de imigrare care a susţinut o prezentare detaliată a drepturilor cetăţenilor UE care doresc să îşi continue şederea în Marea Britaniei, şi a procedurii de înregistrare pentru obţinerea noului tip de rezidenţă presupus de procedura EU Settlement Scheme anunţată de autorităţile britanice.

După prezentarea susţinută de reprezentantul Comisiei Europene, cetăţenii români prezenţi la eveniment şi cei care au urmărit sesiunea online au avut ocazia să obţină clarificări suplimentare în cadrul sesiunii de întrebări şi răspunsuri. Evenimentul a fost transmis live pe Facebook cu sprijinul asociaţiei My Romania Community.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

 1. Cînd îl vâd pe Mihalache mi se face greață, ca să nu spun direct că îmi vine să borăsc. Sper să mă scot cu un antidot, un whisky scoțian fără taxe vamale după Brexit.

 2. culca-te la loc.

  • La începutul anului 2016, solista trupei Mandinga, Elena Ionescu a părăsit formația. În 14 martie 2016, Barbara Isasi a devenit noua solistă a trupei. Nu mai înțeleg nimic. Cred că o să mai beau un whisky.

 3. Și mai sunt alţii de la PSD, ALDE și UDMR care spun: ‘nu mai votați în secțiile din străinătate pentru că nu vă veţi mai putea întoarce în România mandingilor’.

 4. Cred ca esti in mare impostor.
  Câți români, care probleme au in UK, sunt zi de zi în fața ambasada României.
  O armata de impostori in ambasada care freacă menta si nu rezolva problemele conaționalilor.
  Sigur ca sunt dr etnia roma si stau la coadă pentru ca stau in neregulă acolo.
  F multi romanes fara acte.
  Dubioși si periculoși sparg seminte zi de zi in fata ambasadei.
  Dar ceilalti romani care muncesc acolo si care au probleme?
  Plimbări de colo colo de funcționari incompetenți.
  Ambasador incompetent.