G4Media.ro

Dan Barna: O eventuală armată europeană separată de NATO e cea mai…

Dan Barna: O eventuală armată europeană separată de NATO e cea mai proastă abordare posibilă / SUA și-au luat mâna în mod formal de pe estul Europei, mutându-și prioritățile pe zona Pacificului / Românii din străinătate nu sunt bancomate, trebuie să poată vota

Dan Barna, candidatul pentru postul de ministru al Externelor în guvernul Cioloș, a declarat la audierile de marți că ”o eventuală armată europeană separată de NATO e cea mai proastă abordare posibilă”, adăugând că ”dezvoltarea strategică trebuie făcută complementar cu NATO, umbrela cadru sub care funcționăm”.

El a mai spus că România are noi oportunități în relația cu SUA ”în contextul în care SUA și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele și de estul Europei, mutându-și prioritățile pe zona Pacificului”.

El a mai pledat pentru ca românii din Diaspora să aibă drept de vot la alegerile locale din localitatea de origine, spunând că aceștia ”nu sunt doar bancomate, au experință și know-how”.

 • Fragmentele relevante din audierea lui Dan Barna în fața comisiilor reunite de politică externă:

”Relația cu SUA e unul din cei trei piloni ai politicii externe a României. Dar oportunitatea pe care o avem ca țară vine în contextul în care SUA și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele și de pe estul Europei, mutându-și prioritățile pe zona Pacificului. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine tocmai din acest lucru în care americanii zic ”Fiți parteneri cu noi, fiecare în zona voastră.” În acest context este suboiectul legat de autonomia strategică euroepană și discuția compliactă la UE despre relația cu SUA (…) Toate aceste lucruri funcționează în măsura în care întelegem ca o eventuală armată europeană separată este cea mai proastă abordare posibilă. Dacă intrăm iar într-o fugăreală de alocat resurse pe cumpărat submarine mai performante, în paralel cu un NATO care funcționează… Cred foarte mult că dezvoltarea strategică trebuie făcută complementar cu NATO, umbrela cadru sub care funcționăm”.

Despre votul la locale al românilor din diaspora: ”În realitate, dacă vrem să folosim resursa aceasta foarte valoroasă, foarte mulți dintrei ei nu sunt doar bancomate, sunt profesioniști care au acumulat o experință și un know-how valoros. Direcția e de a le da șansa să voteze la alegerile locale, statul român trebuie să le faciliteze acest acces”.

Sursa Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Daca SUA isi lua mainile de pe noi, acum domnule Barna, te adresai presedintelui cu apelativul “tar” si premier era Sosoaca. Rusiei nu ii trebuie decat o zi ca sa cucereasca Romania.

  • @ Alex
   O zi ? Asa de mult ?
   Bate câmpii, trebuie trimis la atelierul de croitorie al surorii.

  • O zi? Cred ca glumești……intr o zi au timp sa are și sa planteze si porumbul si graul :):):):)…
   .si pana vin americanii culeg si recolta :):):):)……o si mananca

 2. asta a ajuns ca bode, bun la toate, mai aveau si pesedeii cadre multilateral dezvoltate.

 3. Cu siguranta mult mai bun decat politrucii cu 4 clase de la PSDNL

 4. Gherţoiul de Dan Barney, după ce a fost propus la externe, s-a văzut peste noapte somitate în afaceri internaţionale. Dar el vrea la externe ca să meargă iar în Spania la halit scoici pe de-a moaca 😂😂😂😂😂

  https://evz.ro/dan-barna-sa-facut-de-ras-romani-spania-manca.html/amp

 5. E o confuzie, domnu Barna il confundă pe Biden cu Emeric Jenei. Iar noi pe Barna cu Bulai. Iar pe Bulai … noo n-ai cum sa-l confunzi, deja e confuzat.

 6. Sunt plecat din tara – la munca !! – din Aug.1990 , cand am vazut directia data tarii de canalia Ilici-Iliescu-KGB. Am votat de fiecare data (exceptand atunci cand eram pus sa aleg intre Iliesc si „omul PRM” ! cand n-am putut si nici n-am vrut sa aleg intre un rahat si o scarna ! Acum incep sa ma intreb DE CE MAI VOTEZ – facand de multe ori sute de km ca sa ajung la locul de vot din strainatatea pe unde sunt – cand la MILIOANELE DE ROMANI din diaspora se repartizeaza cate un „viitor ales” la multe sute de mii de alegatori – in timp ce in Romania raportul este NET DIFERIT ! Acest este si motivul ca din cele ca 4 milioane de romani in dispora voteaza ca 15 % ! Ce parere au „alesii nostri” din Shparlamentul Romaniei ? Dar nu am asteptari – amintindu-mi de un Harnic (la pungasii PSD-ist) care intrebat de ce nu se aplica rezultatul Referendumului National – care ADECIS cu mare majoritate – ca Romania sa aiba un Parlament monocameral cu maz 300 de alesi ! Si „gainarul PSD- cu OBRAZNICIA de PARTID – ne „isplica” ca noi cetatenii „nu ne pricepem” si EI POLITICIENI ALESI – se pricep MAI BINE ! Nu am decat un raspuns SIK KTIR ! Si cred ca voi renunta sa mai votez DACA nu se repartizeza diasporei – locuri de alesi PROPORTONAL CU NUMARUL ALEGATORILOR DIN STRAINATATE – EGAL cu al celor din tara