G4Media.ro

Curtea de Apel a dezbătut cererea DNA de plasare a Elenei Udrea…

Curtea de Apel a dezbătut cererea DNA de plasare a Elenei Udrea sub control judiciar / Udrea, înainte de proces: Nu există poblema ca eu să plec undeva/ Procuror DNA: Luările de poziție după condamnare arată dispreț față de supremația dreptului

Curtea de Apel bucurești a judecat vineri solicitarea DNA de plasare sub control judiciar a Elenei Udrea, după ce fosta ministră a fost condamnată în primă instanță la opt ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.

Update: Solicitarea DNA a fost respinsă (detalii aici).

Update ora 13.45: Curtea de Apel București respinge recuzarea judecătoarei din cazul Elenei Udrea.

Update ora 12.10 Procesul s-a suspendat pentru 30 de minute.

Update ora 11.39: Elena Udrea ia cuvântul în fața instanței declarând că a criticat decizia întrucât și judecătoarea a prezentat motivele condamnării în sala de judecată odată cu verdictul.

„Am înțeles să critic public solutia pronunțată întrucat si Instanța, în momentul pronunțării solutiei în ședința publică, a motivat soluțiile care mă vizau, ipoteză care, deși permisă de lege, nu se practică. Prin pprezența presei in momentul pronunțării, opinia publică a luat cunoștință de soluțiile pronunțate în cauză, aflând doar punctul de vedere al instanței, cu care eu nu sunt de acord. La momentul la care am decis sa mi expun punctul de vedere l, solutia instanței era deja dezbătută, astfel că am simțit nevoia să expun și punctul meu de vedere pentru ca opinia publică sa fie informată și cu privire la acesta. Cred că opinia publică este foarte importantă în actul de justiție și ca opinia publică în cauzele mele personale influențează modul în care este înfăptuită justiția în dosarele mele. (…) Menționez și o cauză internă, care viza controlul judiciar luat față de doamna Kovesi, dosar în care Instanța Supremă a dispus revocarea măsurii, întrucât doamna Kovesi era libera să-și expună poziția cu privire la acuzațiile care i se aduceau.  (…) În ceea ce priveste susținerea ca spusele mele ar fi sadit neincredere in rândul populației cu privire la justiție, consider că aceasta neîncredere exista de foarte mult timp. Ieri, președintele României a criticat public o decizie definitiva pronunțată de o instanță, cu un impact mult mai mare decat pozitia pe care am avut o eu, o persoana fara calitate publică e mai bine de 5 ani. (…) Fără îndoială la cate procese am nu am motiv sa plec, nici un om întreg la cap nu s-ar gândi să plece, pentru că statul te aduce înapoi de oriunde. Doresc sa particip la toate fazele procesuale ale prezentei cauze. Am ferma convingere casentința  va fidesființată de Instanța Supremă. De ieri am ferma convingere ca dosarul se va rejudeca si am sanse sa termin cu bine si dosarul Gala Bute.” A subliniat fostul mministrul în sala de judecată.

Update ora 11.34: Procurorul de ședință explică motivele pentru care a cerut măsura controlului judiciar pentru Elena Udrea.

„Primul argument pentru control judiciad este dat de pozițiile avute de Udrea după pronunțarea solutiei decondamnare. Luările de poziție în massmedia arată dispreț față de supremația dreptului, sugerând lipsa de imparțialitate. Aceste declarații reprezintă o presiune care poate fi resimțită asupra judecătorului fondului. Toate aceste pozitii arată și intentia indirectă a inculptei de a se sustrage.” A precizat procurorul.

Update ora 11.30: Magistratul decide să meargă mai departe cu dezbaterea pe solicitarea DNA, explicând că dacă un alt complet va considera că era incompatibilă să aprecieze apoi și asupra deciziei pe care o va da.

Update ora 11.15: Judecătoarea Claudia Jderu, care a decis condamnarea Elenei Udrea în dosarul finanțării campaniei din 2009 a formulat o cerere de abținere care a fost respinsă. La rândul său,  Udrea a recuzat-o pe motiv că are suspiciuni că imparțialitatea judecătoarei i-ar fi afectată. Fostul ministru susține că judecătoarea Jderu ar fi scris mai multe cărți în coautorat cu procurorul de caz de la DNA.

Update ora 11.00: Elena Udrea a ajuns la instaonța, iar înainte de proces a făcut o serie de declarații, precizând că nu intenționează să fugă din țară. De asemenea, Udrea a explicat blestemele făcute la televizor, la adresa judecătoarei care a condamnat-o.

Principalele declarații făcute de Elena Udrea:

 • Daca aș fi vrut să nu mă întorc, nu mă întorceam de acum 2 ani, am venit pentru că am vrut să mă întorc. Plecarea mea a fost din cauza unei decizii abuzive a instanței, nu a confirmat-o doar Curtea Constitutionala, ieri a confirmat-o avocatul general de la Curtea Europeana de Justiție.
 • Decizia pentru care am condamnata în Gala Bute a fost ilegală (…). Cu toate acestea eu m-am întors de buna voie din Costa Rica si nu există problema ca eu să plec undeva cât mi-am asumat să vin să traiesc în România.
 • Nicio instanță nu poate să mențină decizia de la fond. (…) E dreptul meu să contest cu apel decizia dată și asta voi face
 • Sunt un om liber, am un copil, vreau să cresc un copil în libertate, să mă bucur de copilul meu. De ce copilul meu ar suferi asa o mare nedreptate? Acum nu mai sunt singura, ca acum 5 ani, acum am responsabilitatea unui copil, mă lupt și pentru el.
 • Înainte de momentul acela, tatăl uneia dintre fetitele omorâte în accident a blestemat la televizor judecătoarea care a lasat-oliberă  pe soferita, pana la urma sunt emoțiile unui om care crede în Dumnezeu! (n.red. Despre blestemele făcute la adresa judecătoarei din dosar)

O astfel de măsură ar împiedica-o pe Udrea să părăsească țara înainte de o eventuală condamnare definitivă.

Solicitarea DNA se întemeiază pe două considerente: istoricul Elenei Udrea, care a fugit din țară înainte de condamnarea definitivă din dosarul gala Bute și declarațiile recente făcute de aceasta, în urma condamnării din noul dosar.

Astfel, Udrea a avut un derapaj fără precedent la adresa judecătoarei care a condamnat-o la 8 ani de închisoare: ”O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei”, a spus ea la Antena 3.

”Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte”, a mai spus Elena Udrea la Antena 3.

Udrea a contestat condamnarea primită în primă instanță: ”Cum să dai 8 ani pentru așa ceva? Am omorât pe cineva? Dacă dăm pentru crime și violuri 5-7 ani, am ajuns să dăm pentru corupție 8 ani?”.

”Unde să mai fug? Italia a schimbat legea, nu mai ia în considerare executarea pedepselor primite în alta țară”, a mai spus Udrea.

”Numai Dumnezeu mai poate face ceva cu justiția din România!”, a mai spus fosta consilieră a lui Traian Băsescu.

Elena Udrea a fost condamnată marți la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, potrivit sentinței citite de instanță. Udrea a fost găsită vinovată de șapte fapte. Și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar, jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Sentințele pot fi atacate la Curtea Supremă. În plus, instanța a decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Modificați Legislatia.
  Adaptați la situația asta.
  Când marii infractori, criminali, corupti fug din Romania fix cu 5 minute inainte de pronunțarea sentinței.

  E in regula cu procesul de azi dar e pierdere de timp. Nervi.
  Tensiuni sociale pentru multi români supărați ca autoritățile permit fuga condamnaților.

  Suntem un Stat de prosti ?
  De reusesc toti banditii sa fuga de aici inainte de pronunțarea sentinței.

  E simplu.
  O inițiativă legislativă care sa fie votată urgent in Parlament.
  Apoi,
  Nimeni nu o mai sterge in Madagascar, Costa R, Serbia ori Italia.
  Si nici Statul nu mai cheltuieste bani ca sa aduca „nevinovatii” la Rahova.

  Micuțul Drogat Iorgulescu a omorât un om de trei ani.
  Se va prescrie fapta?
  Pana cand Statul-l aduce sa execute pedeapsă?

 2. Hahaha, pai a mai plecat o data. Chiar avem un precedent. Infractorii nu ar trebui tratati cu manusi albe din moment ce catusele ar fi trebuit puse imediat dupa decizie. Dar lupii intre ei…

  • Am auzit vaicareala ei astăzi la radio, și mai că îți venea sa ii plângi de mila, săracă. Dar daca îți dai doua palme singur te trezești din prosteala ce tea lovit și îți revii. Pai, când a furat și ne sfida pe toți nu sa gândit ca orice cal e curse ajunge gloaba? Acum are copil, vrea sa îl crească în liniște cu banii furați de la noi toți etc etc. Sa stea cei 8 ani în pușcărie și sa returneze banii furați cu dobânda aferenta și când o sa iasă sa se angajeze cu minim pe economie și poate ii mai da patronul și ceva la negru ca să ajungă la un salariu de 2300 lei media pe salariu cum spun toate caricaturile de politicieni ce beneficiază de fel și fel de beneficii. Și poate învață și copilul ei sa scrie și sa citească, sa citească despre isprăvile lui masa pana iese din pușcărie. De aia nare ursul coada……

 3. Borfașa minte cum respiră !Va pleca negreșit! Trebuie musai poprita!

 4. Aceasta creatura minte de rupe si calca pe cadavre cum a facut-o de cand a ajuns la robinetul cu bani. Provenind dintr-o familie saraca, a dat din coate sa se faca remarcata. Asa a capatat tupeul si minciuna. Nesimtita spune ca s-a intors in tara de buna voie, dar nu spune ca a fugit pentru ca urma sa se pronunte instanta suprema in dosarul sau. Apoi au urmat proceduri de extradare, a stat in puscaria din Costa Rica. Cand dosarul s-a reluat a revenit. Mai are tupeul sa spuna ca decizia este data impotriva copilului sau de 2 ani. Ce sa-ti fac daca ai furat? Sunt atatia oameni care au copii dar nu au probleme cu legea. Ai facut copilul sa te scapi de puscarie hoato? Ei bine nu o sa scapi ca mai ai inca 2 dosare in care sigur iei maxim. Aroganta de care ai dat dovada te-a adus in situatia asta si asocierea cu cel mai mare borfas al Romaniei pe numele sau Bashila Voda.

 5. Cine se crede cinstit, să arunce cu pietre !

 6. Se cere intransigență până la capăt. Cum se poate să aibă această atitudine față de justitie ?

 7. Udrea nu a plecat încă din țară??? Puneți pariu că nu va face nici o zi de închisoare și nu va returna nici 1 leu?
  Vă amintiți cazul femeii care a fost condamnata 4 ani pentru o jucărie ???!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.