G4Media.ro

Curtea de Apel Iași a respins cererea de rejudecare a dosarului lui…

Curtea de Apel Iași a respins cererea de rejudecare a dosarului lui Gruia Stoica / Omul de afaceri a fost condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare

Curtea de Apel Iași a respins cererile de rejudecare a dosarului ”Transbordare Vagoane”, formulate de omul de afaceri Gruia Stoica, patronul operatorului feroviar GFR, de fratele vitreg al acestuia, Vasile Didilă, și de tatăl lor, Vasile Răducan.

Curtea a stabilit termen pentru judecarea apelului la data de 21 ianuarie 2021, ”pentru când se vor cita inculpaţii apelanţi, părţile responsabile civilmente apelante, persoana interesată apelantă şi părţile civile intimate şi vor fi încunoştinţaţi avocaţii aleşi ai părţilor şi, respectiv, a persoanei interesate apelante”.

Condamnarea de la fond. În aprilie 2020, Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Vasile Didilă a primit 3 ani și 6 luni de închisoare, iar Vasile Răducan, 3 ani cu suspendare.

Toți au fost judecați pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro în dosarul privatizării companiei Transbordare Vagoane Marfă din Iași.

Scandal cu avocații la proces. La ultimul termen al procesului de la fond din 25 februarie 2020, judecătoarea Georgiana Ștefan de la Tribunalul Iași a finalizat cercetarea judecătorească și a rămas în pronunțare la capătul unei ședințe în care avocații au cerut amânarea și au invocat prescrierea faptelor.

Gheorghe Potomeanu, avocatul din oficiu al lui Vasile Didilă, un bărbat de 70 de ani, a reclamat faptul că i s-a făcut rău și a cerut instanței să-i permită să părăsească sala de judecată și să suspende procesul. Instanța nu i-a permis, iar avocatul din oficiu a acuzat public că judecătoarea a vrut să îl omoare, l-a ținut în sală până când a leșinat și l-a amendat cu 5000 de lei.

Imediat, avocații din întreaga țară s-au revoltat pe rețele de socializare, iar Uniunea Barourilor a dat un comunicat de protest. Presa care sprijină inculpații a tratat subiectul pe larg cu titluri apocaliptice și a acuzat judecătoarea de cruzime.

În plus, judecătoarea Georgiana Ștefan a fost reclamată la Tribunalul Iași, Curtea de Apel Iași, CSM și Inspecția Judiciară. În iunie anul trecut, CSM i-a apărat reputației și independenței judecătoarei Georgiana Ștefan.

Soluţia Secţiei pentru judecători a vizat, în esenţă, campania mediatică virulentă împotriva doamnei judecător Georgiana-Livia Ștefan, campanie declanşată în urma unui comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Barourilor din România care a descris fapte fără corespondent în realitate sau prezentate distorsionat”, a arătat CSM.

Gruia, condamnat definitiv pentru corupție. În februarie 2016, Gruia Stoica a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani, pentru trafic de influență. Gruia Stoica a fost găsit vinovat că a dat o mită de 3 milioane de euro ca să obțină un contract pentru compania sa feroviară, GFR.

Foto: Gruia Stoica. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter