G4Media.ro

Curtea Constituțională solicită Parlamentului să modifice legea pentru alegerea președintelui României, astfel…

Curtea Constituțională solicită Parlamentului să modifice legea pentru alegerea președintelui României, astfel încât semnăturile de susținere să poată fi verificate la modul real

Curtea Constituțională (CCR) a solicitat miercuri Parlamentului să modifice legea 370/2004 privind alegerea președintelui României, astfel încât să asigure autorităţilor publice implicate în procedura înregistrării candidaturilor la alegerea șefului statului termenele şi instrumentele proprii unui control efectiv al semnăturilor de susținere, ”de natură să satisfacă scopul şi exigenţele impuse de lege”.

Potrivit unui comunicat transmis de CCR, în urma analizei a 67 de contestații privind candidaturile la prezidențiale, ”Curtea Constituțională a constatat o serie de imperfecțiuni ale legislației în domeniu, cu precădere în ceea ce privește modul de reglementare a cerințelor pentru depunerea candidaturilor și verificărilor ce trebuie realizate de Biroul Electoral Central, în corelație cu termenele foarte scurte prevăzute de legislația electorală pentru realizarea acestor verificări, precum și pentru soluționarea contestațiilor de către Curte”.

Între altele, Curtea a constatat, cu privire la listele de susținători, că procedura de verificare a semnăturilor de susținere, sub aspectul termenelor în care se desfăşoară, ”nu numai că este improprie, dar transformă actul de verificare într-o formalitate care anulează scopul reglementării”.

”Toate aspectele privite coroborat nu fac altceva decât să demonstreze că autorităţile publice implicate în procedura de verificare a îndeplinirii condiţiilor de fond şi de formă – Biroul Electoral Central şi Curtea Constituţională – îndeplinesc un rol formal, nefiind în măsură ca, în termenele fixate de lege, să realizeze un control efectiv şi real cu privire la toate aspectele supuse verificării”, a mai transmis Curtea Constituțională.

Principalele lacune legislative identificate de CCR:

 1. numărul nedeterminat de candidaţi care pot formula propunerile de candidatură în intervalul relativ scurt prevăzut de calendarul alegerilor
 2. numărul nedeterminat de persoane care pot formula contestaţii
 3. numărul minim de 200.000 de alegători care trebuie să se regăsească pe lista de susţinători a fiecărui candidat,
 4. datele cu caracter personal care trebuie supuse verificării, sub sancţiunea răspunderii penale a falsului în declaraţii

”Pentru aceste motive, Curtea a apreciat că ”legiuitorul trebuie să reconsidere soluţiile legislative cuprinse în Legea nr. 370/2004, astfel încât să asigure autorităţilor publice implicate în procedura înregistrării candidaturilor la alegerea Preşedintelui României termenele şi instrumentele proprii unui control efectiv, de natură să satisfacă scopul şi exigenţele impuse de lege”, au conchis judecătorii CCR.

Solicitările Curții vin după ce mai mulți candidați la alegerile prezindețiale din această toamnă, printre care Viorel Cataramă, Miron Cozma, Cătălin Ivan, Alexandru Cumpănașu și Bobby Păunescu au depus la Biroul Electoral Central liste cu semnături de susținere bănuite a fi false. Pentru că BEC nu a putut proba concret falsitatea semnăturilor, CCR a dispus înregistrarea candidaturilor celor cinci și a sugerat sesizarea procurorilor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. E bine ca abia acuma, cand CCR e majoritar PSD, si-au adus aminte de toate aceste nereguli. Pana atunci, erau.. „inegzistente”?

 2. Nu e un lucru rau , dar din 2024

 3. Parerea mea este ca, cei care doresc sa participe la scrutinul pentru alegerea presedintelui să depuna la BEC candidatura insotita si de SV care va fi publicat in media si primeste un numar de telefon la care prmeste semnaturi prin apel telefonic numai de la telefoane cu abonament pentru a putea vizualiza cine a sunat. Acest tip de apeluri sa dureze timp de 60 de zile si cine are un numar anumit de adeziuni va participa la votul final.

 4. Ar putea sa implice bancile sau ghiseul.ro
  Semnatura va fi validata cu o tranzactie de 0 lei care sa fie facuta de penun card valid al unui cetatean roman

 5. Judecătorii labagii din CCR au descoperit acum America!

 6. Tuturor jegosilor judecători pesedisti din fmmccr îmbogățiți peste limita, să le fie incheiate mandatele imediat,arestați, averile confiscate și interzis dreptul la pensie de stat. Niste mizerii de oameni.

 7. Semnaturile de sustinere sint inutile . Ele dau de lucru unor institutii si unor functionari inutili .
  Cine doreste trebuie sa isi poata depune candidatura fara semnaturi de sustinere . Campania electorala trebuie facuta cu bani personali sau de la partid ,. Fara subventii .
  Liber la a candida .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.