G4Media.ro

Curtea Constituțională dejoacă planurile imobiliare ale tandemului Dodon-Șor. Ambasada SUA va putea…

Curtea Constituțională dejoacă planurile imobiliare ale tandemului Dodon-Șor. Ambasada SUA va putea să-și construiască noul sediu pe terenul fostului Stadion Republican

Curtea Constituțională din Republica Moldova a emis o decizie prin care Stadionul Republican din centrul Chișinăului, cu o suprafață de circa cinci hectare, va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău, loc pe care urmează să fie construit noul sediu al ambasadei.

Judecătorii CC au respins astfel solicitarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat la Curte legalitatea transmiterii terenului Stadionului Republican pentru ca acesta să intre în posesia Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului. Astfel, deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteia Ambasadei SUA în Moldova.

Oligarhul fugar llan Șor, condamnat în prima instanță în dosarul „furtul miliardului”, a spus că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand. Un parc tematic pe modelul celui construit de el la Orhei. „Astăzi am obținut o victorie importantă. Teritoriul stadionului republican a revenit în proprietatea statului. Iar la propunerea deputaților Platformei „Pentru Moldova” în lege a fost făcută o modificare foarte importantă – pe acest teritoriu va fi permisă construirea numai a obiectivelor sportiv-culturale”, scria atunci Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.

Ilan Șor spunea atunci că pe acest loc va fi construit „MoldovaLand” și „BasarabiaLand” care urma a fi„un complex important sportiv și de agrement, un parc de odihnă pentru familii, care va deveni un centru al unității naționale”. Ila Șor a construit în orașul Orhei un parc tematic de distracții denumit „OrheiLand”, mai mult un kitsch al celebrului DisneyLand. 

Pe de altă parte, SUA a precizat atunci că negociază de peste un deceniu cumpărarea acelui teren pentru construcția noii ambasade.

Cu trei zile înainte de cădere, Guvernul Filip a aprobat pe 11 iunie 2019 acordul de vânzare a terenului pe care se află stadionul Republican din Chișinău. „Este vorba de alocarea terenului pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii unde urmează să construiască Ambasada Statelor Unite ale Americii. Este terenul de pe strada București, fostul Stadion Republican”, declara atunci Filip.

Terenul fostului Stadion Republcian se află în paragină din 2006, atunci când a fost închis și apoi demolat, în 2007, cu promisiunea și atunci că acolo va fi construită o arenă sportivă de 20.000 de locuri, o parcare și un hotel. 

Foto: Locul viran din mijlocul Chișinăului pe care a fost amplasat Stadionul Republican și care acum se află în paragină după demolarea acestuia în 2007. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Curva de america vine in moldova sa ia gratis terenuri de ce nu plateste daca vor sediu

  • „deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea VANZAREA acesteia Ambasadei SUA în Moldova”.
   Este greu sa citesti si sa intelegi un articol atuncicand esti analfabet functional..

  • Prostituat esti tu fraiere cu „ m€@e UE „ .

   Ai habar de ce ? Romania cumpara terenurile unde are ambasada ?

   Mergi la Moscow si pupa-ti stapanul

  • @ion

   ambasada sua din Romania este construita pe terenul proprietate publica a USAMV, dar banii au fost dati unui afacerist securist (condamnat penal) cu parandat la puradeii lui Biden si prietenii lor, pe cumetrie

   statul roman nu a incasat nimic si nu a facut nicio afacere din asta, ba chiar a pierdut extrem de mult, iar securistii au castigat extrem extrem de multa, totul pentru ei, nimic pentru tara

   ghe4media
   „Hunter Biden era angajatul lui Puiu Popoviciu în 2016 și spunea că ”am devenit foarte apropiat de el, e tratat rău de suspectul sistem judiciar român” ”

   cam asta e america in relatia cu romania, hegemon-colonie