G4Media.ro

Curtea Constituțională a Republicii Moldova dă undă verde pentru organizarea referendumului privind…

Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP

Curtea Constituțională a Republicii Moldova dă undă verde pentru organizarea referendumului privind aderarea la UE, pe 20 octombrie

Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a dat marți aviz pozitiv organizării referendumului republican constituțional privind aderarea la UE, relatează TV8.md.

Acesta va avea loc pe 20 octombrie și propune completarea Constituției R. Moldova cu un nou articol, intitulat „Integrarea în Uniunea Europeană”.

Președinta CC, Domnica Manole a precizat că inițiativa de revizuire a Constituției nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. Avizul este definitiv, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Ea a declarat într-un briefing de presă că rezultatele referendumului vor avea putere juridică supremă, fără o eventuală confirmare a Parlamentului.

Potrivit sesizării adresate CC, moldovenii ar urma să răspundă la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Prin modificarea Constituției se dorește confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. Astfel, se propune completarea preambulului Constituției Republicii Moldova cu două alineate noi și un nou titlu, Titlul V1 – integrarea în Uniunea Europeană.

La sfârșitul anului trecut, președinta Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Parlamentul a modificat și Codul Electoral, astfel încât acesta să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Modificarea a stârnit numeroase critici din partea opoziției, dar și a comentatorilor politici care au spus că președinta vrea să-și asigure în acest fel un nou mandat.

Pe 14 decembrie, Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Țara noastră a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statut de candidat în luna iunie a aceluiași an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...