G4Media.ro

Cum vrea ministrul Sănătății să combată șpaga din spitale: Primirea de „atenții”…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cum vrea ministrul Sănătății să combată șpaga din spitale: Primirea de „atenții” să fie sancționată cu pierderea locului de muncă

Victor Costache, ministrul Sănătății, a declarat, joi seara, la B1 TV, că așteaptă un punct de vedere din partea juriștilor pentru a vedea dacă este posibil ca în contractele semnate la angajare de personalul medical să se stipuleze clar că primirea de „atenții” va duce la pierderea locului de muncă.

Ministrul Sănătății a insistat că pacienții nu trebuie învinovățiți pentru fenomenul șpăgii din spitalele românești. El a mai precizat că acest fenomen nu mai este la fel de acut de când s-au mărit salariile din sistemul medical: „A dispărut această senzație de empatie care era în trecut, faptul că medicii și asistentele aveau salarii mici și asta era un stimulent. Acum, opinia publică știe că aceste lipsuri au dispărut și e doar un fenomen care trebuie combătut”.

„Nu cred că există o soluție magică, dar trebuie să ieșim din zodia șpăgii. Sunt spitale în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu-mi place să dăm vina pe pacienți. Știți bine că unul din clișee este că nu-i poți opri pe pacienți să dea plicuri. Fals! Sunt multe spitale în care acest fenomen a fost eradicat. Nu cred nici că trebuie să trecem în extrema cealaltă. La un moment dat, știți că era și un hotline pentru denunțarea șpăgii. Nici aceste metode nu au dat rezultate. (…) Așteptăm un punct de vedere al juriștilor dacă se poate implementa în contractul care se semnează că aceste practici duc la încetarea contractului de muncă. Ar trebui lucrat împreună cu Colegiul medicilor pentru a da și sancțiuni la nivelul Colegiului. (…) Probabil câteva exemple cu încetarea contractelor de muncă ar fi foarte bune, dar nu e o singură măsură care să funcționeze”, a declarat Victor Costache.

Ministrul a precizat că șpaga e un „fenomen reprobabil”, care nu se găsește în UE.

El a insistat că nu trebuie să dăm vina pe pacienți.

„Vă asigur că toleranța e zero!”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Stai tu cu salariu de rezident de 35 milioane, cu gărzi de 36h neplătite, la 28 de ani, după 6 ani de școală. Daca pacientul vrea sa dea, îl refuzi de doua ori și a treia oara ii faci și lui o plăcere. Nu condiționezi actul, dar nici mai catolici decât papa. Oamenii ăștia sunt complet decuplați de realitate, să mă bată mama.

  2. În sfârsit, o încercare lăudabilă! Totuși, cățeii de partid, angajați de haita roși pe baza unor sume deloc neglijabile, vor continua să spere la plăți nemeritate de la pacienți. Totuși, nu există un sistem la care să poată fi raportate cererile de șpagă; pentru că interesul politrucilor a fost, ca și în școală, să încurajeze spăgăria pentru ca presiunea angajaților statului să nu mai fie către buget, ci către cetățeanul care plătește și taxele din care se formează bugetul. Ca și în școală, dacă banii vin din buzunarele părinților, iar nu de la primărie/buget, haitele politice pot filtra bugetul prin propriile buzunare.

  3. trebuie concediere fara posibilitate de angajare in sistemul bugetar sau companii de stat, puscarie si confiscarea averii.
    altfel vorbe…vorbe…vorbe…

  4. O masura teoretic buna, nu stiu cum va fi implementata !

  5. Fenomenul darii de spaga ar trebui gestionat astfel… Daca vrei sa dai o atentie, medicul ar trebui sa te trimita la casierie sa faci donatie catre spital.. cu chitanta cu tot…pentru ca tendinta de a impinge plicuri cand esti recunoscator pt ceva, chiar daca acel ceva ti se cuvine, este extrem de greu de combatut in psihicul colectiv… Astfel poate gasim macar bani pt igienizarea corecta a spitalelor, pentru capace de WC, baterii la baie etc

  6. O masura excelenta, care ar scoate din comunism sistemul medical.

  7. Sa se afiseze pe holurilr spitalelor salariile medicilor. In felul acesta pacientii vor putea decide daca mai este cazul sa dea ceva la medic. Cand vor vedea salarii mari probabil se vor gandi ca nu mai este cazul sa dea plic.
    In cazul celor mici va exista in continuare acea empatie care i va determina pe pacienti sa ofere un supliment.
    Oricum, ca idee in general, acest fel de atentii ar trebui interzis. In acest fel schimbarea va veni atat de la sistemul medical cat si de la pacienti.