G4Media.ro

Cum va dezamorsa guvernul bombele sociale de pe teritoriul României: Doar cu…

Cum va dezamorsa guvernul bombele sociale de pe teritoriul României: Doar cu forța brută?

Cazurile Țăndărei (Strachina), Ploiești (Mimiu), Hunedoarea (Micro 7), Brașov (Teliu, Săcele, Țărlungeni), București (Rahova/Ferentari) au toate un numitor comun: sunt comunități mari de romi, întregite după închiderea Europei pe fondul pandemiei. Romii plecați afară s-au întors acasă.

Sunt adevărate bombe sociale care stau să explodeze. Ele prind autoritățile pe picior greșit, total nepregătite.

Aceste comunități existau și până la epidemia de coronavirus, doar că nu-i păsa nimănui de ele, nici presiunea socială nu era atât de mare. Mai trimiteau bani cei plecați, se mai găsea ceva de făcut în jurul ghetoului.

Autoritățile locale/centrale erau chiar fericite că nu trebuie să-și mai bată capul. Tocmai cei care ne-au dat lecții de integrare în urmă cu vreo 15 ani erau chemați până mai ieri să se ocupe de ei, dacă pot.

Dar acum, cei mai mulți s-au întors. Unii nu mai au din ce trăi după o lună de izolare, alții încală regulile de izolare din varii motive, de la lipsă de educație sau complexul marginalizării sociale, la dispreț față de reguli și neîncredere în autoritate.

Statul român a decis în cele din urmă să răspundă în forță pentru a descuraja și inhiba din fașă orice manifestare de nesupunere civică, dar și pentru a genera în societate sentimentul de singuranță. Chiar activiștii romi au pledat pentru sancționarea drastică a celor care au generat scenele de violență din ultimele zile. (Vezi aici textul lui Ciprian Necula publicat în Libertatea).

În astfel de momente critice, cu România aproape de vârful epidemiei, sancționarea exemplară a celor care sfidează legea, indiferent de etnie, rang social sau poziție politică, este răspunsul corect.

Dar nu suficient. Jandarmii, trupele speciale, elicopterele cu reflector trimise să survoleze ghetourile unde s-au înregistrat violențe se vor retrage. Foamea și problemele rămân acolo.

Măcar acum, în vremuri complicate pentru toți, statul român ar putea gândi în cele din urmă o strategie. Nu vă grăbiți să-i judecați, să-i ștampilați cu stigmatul etnic încă o dată.

Eu însumi am ezitat mult dacă acest text poate fi scris sau nu în astfel de momente tensionate. Odată verbalizată o problemă reală – criza socială din cartierele locuite de romi sau afectate de sărăcie, în general – se amplifică periculos resentimentele față de un grup etnic.

Din cauza unor situații particulare, mai frecvente decât altădată, riscăm să culpabilizăm o întreagă minoritate. Ar fi profund incorect față de mulți alții care se conformează la fel ca majoritatea.

Pe de altă parte, nici ascunderea faptelor în spatele terminologiei impusă de corectitudinea politică dusă în extrem, fuga de realitate, nu ajută pe nimeni. Corectitudinea politică este sănătoasă atunci când este aplicată cu echilibru și măsură, altfel se întoarce împotriva tuturor și generează respingere.

E ușor să ne revărsăm propriile noastre frustrări și spaime pe ei. Dar adevărul este că romii și comunitățile reîntregite de epidemia de coronoavirus reprezintă cel mai vulnerabil grup social, printre cele mai lovite de criză.

Nici noi, majoritatea, nici statul român, n-a făcut mare lucru pentru ei, cum n-am făcut nici pentru alte minorități. Autoritățile s-au obișnuit să gestioneze problemele etnice doar cu forța brută. În mod evident avem partea noastră de vină, n-ar trebui să ne fie rușine să admitem asta.

Or, aici nu este doar despre forță /autoritate/ control. Astea țin o vreme, dar nu se rezolvă esența problemei. Avem și noi o datorie față de acești oameni. Mulți dintre ei fac eforturi supraomenești, muncesc de două ori mai mult, pleacă mereu cu șansa a doua sau a treia în viață, eșuează de multe ori și nu doar din cauza lor. Așa se acumulează frustrări, tensiuni, neîncredere.

Pentru a înțelege mai bine cum arată viața în marele ghetou din apropierea Brașovului, citiți extraordinarul text al Ruxandrei Hurezean: Viața mâinilor negre, publicat în revista Sinteza, în 2015.

Citindu-l, veți înțelege poate mai bine ”cum arată iadul în care fierbe cea mai mare comunitate de romi din estul Europei și cât de integrați sunt după 700 de ani”.

Iar rețeta gestionării acestor comunități vulnerabile nu este simplă nici la noi, nici în altă parte. În afară de câteva reguli de bază, nu prea există soluții: investiții reale în educație, discriminare pozitivă aplicată cu justă măsură, mai mult activism social pe bune și mai puțină afacere din ”discriminarea romilor” și mai ales educație, educație, educație.

Pe termen scurt, acești oameni vor avea nevoie de satisfacerea unor nevoi elementare: mâncare, bunuri de strictă necesitate. Aici trebuie intervenit rapid și fără ezitare. Forța brută fără ajutoare reale nu va folosi pe termen lung.

Biserica Ortodoxă poate juca și ea un rol important, dacă nu cheie, dar n-am prea văzut-o în acțiune în aceste zile decât printr-o vastă operațiune de PR, împreună cu ministerul de interne.

Tema dezamorsării acestor bombe sociale este delicată, sensibilă și grea pentru guvern, autorități locale și pentru noi toți. Inclusiv controlându-ne limbajul, atunci când scriem despre ea, putem contribui cu puțin.

Ne vom confrunta cu ea ani buni de acum încolo și ar fi bine să găsim cele mai raționale și înțelepte soluții, altfel aceste bombe sociale ne vor exploda în față una după alta, cu riscul de a ajunge la un pas de conflicte interetnice.

Este suficient să apară primele victimele în urma unor altercații și tot peisajul se va schimba în rău.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

84 comentarii

 1. Dezamorsarea sa va face cu faina, ulei si saci de cartofi. Pomana deh. Din banii contribuabililor cinstiti. Ca si in campanie electorala.

  • Smoala fierbinte!!!!

  • Ca intotdeauna, iresponsabilii (de toate felurile) vor fi salvati pe cheltuiala responsabililor. Carora nu li se iau doar banii stransi, ci li se mai cere sa si exprime public compasiune si intelegere. Cinica Istoria asta … 😈

   In problema concetatenilor necivilizati, n-am facut nimic zeci de ani si acu’ ne e frica ca poate se sparge buboiu? Suntem jalnici si tristi: nu daca, ci cand. Cum ne-am asternut, asa dormim! Urmeaza toata galeria de infractiuni, intrucat statul este unul esuat (dupa cum stim dar ne facem ca nu stim): n-a avut si nici nu are autoritate.

   Vine momentul adevarului, sa amanam vaicareala, pentru inmormantare …

  • Da, cu forța brută – pentru cei bruți.

   N-ați văzut „forța” – cum e aplicată împotriva „celor ce recurg la forță”? Oare aceeași forță, se aplică și femeii lăuze și/sau batrânului?

   Iar aici, nu includem excepțiile – că da, s-a aplicat forța și împotriva acestora din urmă, e drept (însă în cazuri extreme, inumane). Dar „în normalitate” – când recurgi la forță, trebuie să te aștepți să primești RIPOSTĂ PE MĂSURĂ.

   Indienii au încercat să-i căsăpească pe milițieni, cu AK-47 (modificate), până să vină armata! Despre ce vorbim??

   ..De’aia sunt omorâți pădurarii, în cazul tentativelor de denunț, la defrișări ilegale: că infractorii, NU SUNT PEDEPSIȚI CUM TREBUIE!! Ca să intre groaza în ei!.. Țepeș – NU era DEMOCRAT (așa înclin să cred) – însă a dat REZULTATE. Nici francezii – mitraliindu’și proprii cetățeni (e vorba de ATACATORII islamici, nu de cei pașnici) și iată că și în Franța e democrație! La fel, în Statele Unite: ia sări la polițai – și în clipa următoare, vei deveni „istorie”!

   Însă la noi, la români, se uită (sau se face abstracție) că LUMEA s-a schimbat.. S-A ÎNRĂIT (ca de altfel, peste tot).. Însă ADEVĂRATA PROBLEMĂ nu e aici, ci la încuscrirea (de decenii), a purtătorilor de uniformă – cu infractorii/criminalii. De’aia este, așa cum e – în țara asta!.. Nu de puține ori, corupția a pornit sau a fost alimentată, chiar de oamenii Legii: clanuri încuscrite cu cei ce-ar trebui să apere Legea!.. Și de aceea, armata e binevenită – în această binecuvântată Stare de urgență (în care lichelele, ies la iveală)!

   Și da, PENTRU CEI BRUȚI, există o singură soluție; la ăștia, nu merge cu „integrarea” (unii nu vor să se integreze, decât in Iad) – ci la ei, integrarea sau soluția este CATEGORIC: FORȚA BRUTĂ!

  • @maxim: Nu cu mascații. Mai curând cu zăhărelul. Adică să conditionezi alocația copiilor de prezența la școală și de rezultate. Să nu mai dai ajutoare sociale celor care nu vor să muncească și să facilitezi munca pentru cei care vor. Șamd.

  • Solutia e simpla, si trebuie aplicata tuturor romanilor. Problema rezida in masa critica de oameni care fac ceva. Cand se indeplineste aceasta masa critica, societatea incepe sa se miste in sensul masei critice. Problema la noi este ca foarte multi oemani educati au plecata in afara, diminunad masa critica de eductie.
   Solutia precum ziceam:
   – copilul NU este doar al familiei, este si al societatii in egala masura
   – educatia obligatorie pana la finalizarea parcursului educational, asta inseamna:
   – daca acel copil este bun si invata bine sustinut pana cand termina facultatea
   – daca nu invata bine sustinut pana termina sa invete o meserie, care sa-l faca util societatii
   – daca familia nu are ce sa-i dea de mancare imbracaminte etc. statul trebuie sa se ocupe de asta. Imbracat, date de mancare dormit in conditii ok etc.
   – temele si lectiile sa fie facute la scola impreuna cu profesorii ca sa se asigure ca acei copii invata si nu uita de scoala in secunda cand au iesit pe poarta scolii.
   – daca copiii nu sunt lasati la scoala de parinti, parintii trimisi in puscarie DIRECT. Copilul luat in grija si educat corect si asigurat conditii decente. DA asta insemna investitie in invatamant, dar rezultatul o sa fie fantastic de bun.

   Deci in concluzie: Trebuie sa se faca TOTUL pentru ca sa se produca indivizi UTILI in societate. Altfel o sa fie poveri pe umerii celorlalti din punct de vedere financiar si social.
   Financiar pentru ca nu o sa aiba din ce sa traiasca
   Social pentru ca o sa fie/se simta marginalizati de societate, si problemele o sa apara cu duiumul.

  • @ Silviu,
   Da, asta ar fi o solutie, dar ar trebui permamentizata. Si, poate, atunci ar fi armonie. Dar, trebuie sa fii prost de-a binelea ca sa „cumperi” in acest mod pacea sociala, adica sa fii sclavul unor asemenea specimene.
   Sunt aproape sigur ca d-l Tapalaga, ca orice „observator independent”, nu a experimentat personal activitatea de „educatie” extrascolara pentru etnicii in cauza. Dansul nu stie sau nu vrea sa creada ca filosofia etniei rrome este sa traiasca pe seama furtului, a inselaciunii, ori a altor mijloce tot neortodoxe, necinstite. Doar atunci se simt ei cel mai bine, cand au reusit sa fure sau sa insele pe cineva, despre care se spunea ca ar fi un om destept .
   Este laudabila , pana la un punct, atitudinea d-lui Tapalaga, dar nu putem urma aici sfatul lui Isus, acela cu palmuirea si celuilalt obraz. Pe de alta parte, doar prin forta pot fi tinuti in frau, dovada ca frica poate ajuta la dobandirea unor reflexe conditionate.
   O intrebare de final: „In alte tari din Europa, tiganii se comporta la fel de impertinent cu fortele de ordine si cu autoritatile”?

 2. Un mare bravo pentru Tapalaga ,fara militeni pe strazi fara dictatura batei si catuselor.

  • Bre, tu esti un mare dobitoc! Un bou

  • Situatia ne arata că romii nu s-au integrat nici acasă, nici in tarile in care in ultimii 30 de ani au umblat. Ei nu vor integrare, pentru ca ei prin cultura si traditia lor sunt neintegrabili. Cum sa-i fortezi sa renunte la ceea ce-i defineste? Daca bulibasii fugaresc activistii care vor sa-i ajute, sa-i educe, sa-i scoata din intuneric, ce e de facut? Sa-i obligi sa invete la scoala cu mascatii? Sa-i fortezi sa se comporte civilizat cu parii? Nu se poate. Ei sunt si vor ramane asa mereu. De ce? Fiindcă asa sunt ei. Dar sa vină jurnalistii priceputi să traga semnale de alarma ca statul nu-i ajuta și nu-i scoate din saracie e deja prostie. Si e un soi de rasism intors pe dos, indreptat asupra românilor. Ce sa faca românii mai mult decat sa suporte injuriile, comportamentul si mizeria facuta de acesti indivizi? E plin internetul cu filmarile lor smechere, cu banii si masinile lor scumpe, cu bratele tatuate si musculoase, cu cefele late cât dulapul si cu manelistii pe care aruncă milioane de lei, fara jena ca sunt atâtia dintre ei care n-au un colt de pâine să bage in gura. banii aia nu sunt impozitati. Nimeni nu-i intreba de unde ii au. Despre ce empatie sa vorbim domnule scriitor de semnale de alarmă? Ce vrei de fapt? Sa arunci o piatra in balta si 1000 de intelepti s-o scoata. Ai reusit. Curg comentariile cu duiumul. Pentru ca asa curg la orice articol pe subiectul asta. De ce? Fiindca este despre ură. Iar aceste articole desi atrag atentia ca ura este in crestere, nu fac altceva decat s-o ațâte si mai tare.

  • De acord cu MaXIM …. nu poți integra o haita de hiene intr-o turma de zebre oricât ai visa ….

  • Excelent comentariu, asa este. Ne trezim la realitate.

 3. La nivelul societatii care rezista si sta in casa s-a creat si o reacție de respingere a acestei faune.
  Aceste scursuri sfidează legea si nu cred ca nimeni nu vrea sa se încarce cu problemele lor.
  Lăsați autoritățile sa -si daca treaba si nu le mai purtați grija!
  Ei va poartă grija portofelului!

  • mi se pare normal ca politia sa intervina cand sunt comise incalcari ale legii, nu vine nimeni sa-i ajute pe batranii care mor fara sa creeze scandal, de ce sa ajutam infractori periculosi?

  • Oare, de ce acesti vlajgani, in loc sa se bata cu bate si lopeti, nu s-ar oferi ca voluntari pentru culesul zmeurei, sparanghelului si capsunilor de pe terenurile din Anglia, Scotia, Germania?
   Pe langa ca si-ar asigura traiul zilnic, ar castiga bani si pentru familia lor(parinti, bunici, frati mai mici), plus ca ar da un exemplu pentru toti asistatii social….

 4. E interesant cum in articol e numai vina statului, uitand sa mentioneze cultura romilor. Ong-urile fac o treaba buna, o dau pe discriminare si cred ca rezolva problema asa. Fonduri peste fonduri, dar nu se vad imbunatatiri. Evident e vina statului. Nu ca Ongistii au salarii babane si costuri. Educatie pentru copii romi, dar cum sa-i educi cand ei nu merg la scoala si statul nu poate sa impuna ceva pt ca se urla din stra-fundurile ongiste: DISCRIMINARE!!!
  Am avut nesansa sa calatoresc intr-un autobuz cu romi pe o distanta mai mare, citez: daca eu nu pacalesc pe cineva intr-o zi, mie nu mi merge ziua bine.
  Nu mai zic ca s-a fumat in autobuz, manele si etc.
  Dragilor, schimbati-le cultura ca sa se poate integra, dar nu se vrea … e mai romantic asa nomad ….

  • Drum bun în India poate reușesc ăia să-și civilizeze etncii. În EuropanNICIODATĂ nu se vor integra. La muncă cinstită.

 5. Ei, uite ca nu pot sa rezonez cu problemele romilor, chiar daca 30 de ani de „political correctness” m-au facut sa ma intreb de multe ori daca problema e la mine. NU E! Romii avut parte de aceeasi scoala ca mine. In Dristor. Ei stateau in ultima banca si ii durea la basca.
  Au parte de acelasi salariu cu alti angajati de-ai mei. Si totusi au fost intotdeauna cei mai lenesi si mai hoti. Asta e experienta mea si probabil cea a multor alti romani.
  Acum e lumea blocata in case si nu se mai poate fura. Nasol.
  In vest nu mai.era.nici acolo de.furat.
  Aici sunt mallurile si magazinele inchise..nici de aici.nu mai e de furat. Asta e situatia dramatica prun care trec si ar trebui sa ma tina treaz noaptea?

  • Am uitat sa adaug: am in telefon inregistrarile camerelor de supraveghere de la ficare incident in care mi-au fost pacaliti vanzatorii la rest sau in care angajati de-ai mei au furat din casa. IN TOATE CAZURILE SUNT ROMI! Bomba sociala va fi dezamorsata cand clanurile din Tandarei nu vor mai fi facute scapate de catre justitie.
   Stiti care a fost propunerea procurorilor in toate cazurile telefonul meu? Neinceperea urmaririi penale!!!

  • Da, justitia si politia rezolva efectele problemei ( de fapt nu le rezolva nici pe astea ). Solutii pentru a rezolva cauzele sunt pe atat de simple , pe atat de greu de aplicat. Si tine totul de educatie. Singuri , romii nu vor iesi din situatia asta pentru ca nivelul educational, cultural si social al comunitatii e foarte scazut. Problema asta nici macar nu e doar la romi, e exista in foarte multe sate romanesti unde oamenii traiesc in niste conditii socante pentru cineva venit dintr-un oras. Solutia este ca acei copii sa fie trimisi de mici la gradinita, scoala, sa fie integrati in clase unde majoritatea copiilor sunt romani pentru a putea evolua. Daca-i segregram in scolile si clase cu romi de mici, nu am rezolvat nimic. In plus, trebuie aplicate amenzi familiei in cazul in care copiii lipsesc de la scoala nejustificat. Asta este o problema universala in cazul copiilor din familii defavorizate. Nu se aplica niciun fel de sanctiuni celor care nu-si trimit copiii la scoala. In rest, trebuie planificare familiala astfel incat familiile de romi sa-si poata gestiona coerent familia, sa nu mai faca copii pe banda rulanta daca nu au ce-i creste. Dar toate astea nu se pot face decat daca exista un sistem la nivel national. Noi nu avem asa ceva. Aici trebuie implicate autoritatile locale (prin aplicare si urmarirea aplicarii programelor) , centrale ( prin programe , fonduri), politia (prin sanctiuni si urmarirea indeplinii lor). Exista fonduri europene pentru asa ceva dar cui ii pasa ? Daca s-ar folosi fondurile alea ca sa creezi un program coerent, va garantez ca in 10 ani ( nu mai putin) rezultatele se vor vedea. Copiii care acum au 6-7 ani vor avea sigur alte optiuni atunci. Cu un bagaj de cunostinte decent, cu o meserie invatata ( caci da, trebuie sa mergi cu asistenta pana la terminarea liceului, unei scoli de meserii sau unei facultati), va avea sigur o alta mentalitate. Astea sunt metodele care s-au aplicat in vest si au dat rezultate.

 6. Minunat articol! Sa li se dea mâncare, telefoane, frigidere, orice dar sa li se dea. Nu cumva sa se atingă cineva de ei căci pentru amenzi, taxe și alte biruri sunt prostii care merg la joburi, antreprenorii și in general fraierii care respecta legea. Poate va explica domnu’ jurnalist și cum ii va convinge pe “dezavantajatii” ăștia sa nu ceara din ce in ce mai mult dacă vor vedea ca merge pomana? De ce nu ar continua sa dea in cap? Ca doar cetățeanul roman nu are dreptul la autoapărare. Dar poate sa sune la urgente… nu spun ca trebuie lăsați sa moara, dar nici nu trebuie tratati cu mănuși doar pentru ca sunt “dezavantajati”. Sa nu ii transformam in sfinti, oameni săraci și cu probleme sunt peste tot in lume. O sa ii găsiți și in America și in Franța și Germania. Doar ca legea e lege pentru toți și chiar mai aspra cu recidiviștii. Civilizația s-a aparat întodeauna prin măsuri coercitive in primul rând și abia mai apoi prin educație.

  • Uite ca stam la aceeași masă azi. :))

   „Nici noi, majoritatea, nici statul român, n-a făcut mare lucru pentru ei”

   Tapalaga, răspunde la următoarea întrebare, dacă tot iei țiganii neintegrabili în brațe: ei, țiganii, ce au făcut pentru ei, pentru a se integra și conviețui în societate cu toți ceilalți??
   Cam asa, cum ai făcut tu sa ajungi jurnalist. Ei ce au făcut ptr a avea un sens în viata și societate?

   În primul și în primul rand, dorința trebuie sa vina din ei, iar la cum pare, le e mai ușor sa dea în cap și sa fure, în loc sa muncească (orice) și sa se educe (cei 7 ani proverbiali). Apoi societatea ii poate ajuta mai mult. Dacă tu (generic vorbind) nu vrei, atunci nimeni altcineva nu o va face ptr tine, oricât ajutor ai primi.
   Au aceleași drepturi ca toți ceilalți: sa muncească ptr un trai decent, sa învețe și sa aibă acces la educație, sa se supună regulilor societății, sa aibă același libertăți etc. Sigur ca nu e ușor sa ajungi sa ai un trai bun, poate de aceea o parte dintre ei prefera sa fure. Încă își păstrează originile, de la rudele lor yes-sir.

   Cu siguranță, toți cei ce comentam aici, am fost niște privilegiați în viata. Am primit pe tava tot ce e mai bun. Nici măcar o clipa nu am luptat ptr ceea ce suntem, unde suntem. Mai puțin politicienii corupți, ei sunt speciali. /sarcasm

  • Firește ca stam la aceeași masa. Politica nu ar trebui sa primeze asupra bunului simt. Toate cele bune 🙂
   KAG!

 7. Problemele raman acolo dupa interventii, intradevar. Probleme ale indivizilor, pe care ei trebui sa si le rezolve. Pana unde este corect sa delimitam ca este datoria statului in asemnea situatii sau in eforturile de integrare a tiganilor in societate in general? Aspiratia spre a fi membru functional al societatii nu poate fi impusa, aici trebuie individul sa iasa din mentalitatea de trib. Cum se face ca ei nu au reusit sa se integreze nici in Romania nici in alte state din UE care au politici si resurse superioare?

  • “ Ne vom confrunta cu ea ani buni de acum încolo și ar fi bine să găsim cele mai raționale și înțelepte soluții, altfel aceste bombe sociale ne vor exploda în față una după alta, cu riscul de a ajunge la un pas de conflicte interetnice.” Wow !! Fenomenal !!! Cata intelepciune !! Cum de nu ne-am gandit si noi la asta ?

 8. Care Romi,ei au fost si vor fi pentru todeauna Tigani!!!!!

 9. Da cine a zis ceva de romi? Majoritatea sunt oarecum integrati in societate!

  E vorba de GHETOURI. Indiferent de etnie.
  E vorba de comportamente PSIHOPATE. Indiferent de etnie.
  E vorba de SARACIE. Indiferent de etine.
  E vorba de lipsa de EDUCATIE. Indiferent de etnie.
  E vorba de lipsa de INTEGRARE sociala. Indiferent de etnie.

  Cine a zis ceva de romi??

  E vorba de CIORUMBEI. Indiferent de etnie, culoarea pielii dau background academic.

  CIORUMBEII sunt peste tot. In ghetourile din Sacele, pe sosele in bemveuri omorand oameni, sau chiar in administratie, guvern sau parlament.

 10. În sfârșit o temă și o abordare de bun simț.
  Însă domnul Dan Tăpălagă iarăși uită care este situația reală în care se află Romania.
  România are același Parlament care a nu a condamnat intervenția violentă a jandarmilor în 10 august 2018.
  România are același Parlament al cărui presedinte acum un an avea gardă de corp formată din interlopi despre care încă nu am aflat dacă nu cumva erau jandarmii care nu aveau numerele matricole pe caschete în 10 august.
  Romănia este țara în care Președintele este pus la zid de PSD prin CCR și avocatul poporului care au reușit să distrugă complet Spiritul Constituției.
  România este țara în care din 2012 nu mai există stat de drept pentru că Parlamentul nu a pus în aplicare rezultatul unui referendum. Motiv pentru care chiar în această clipă nu mai reprezintă voința populară.
  România este țara care cu aproximativ 6 luni în urmă o avea premier pe Viorica Dăncilă care a candidat la alegerile prezidențiale. Brrrr!
  Sunt prea multe de zis, nu considerați că a fost un coșmar din care ne-am trezit.
  Să nu uităm că dezastrul din România este realitate de o magnitudine mult mai mare deacât pandemia de Covid-19
  Situația din educație este o megabomba cu ceas care ne va lovi în următorii 10 ani.

 11. Tapalaga, i-ai acasa tu! Parca esti un nordic din ala cu plasa pentru hotii prinsi in casa.
  Tot timpul ei trebuie ajutati, dar ei mereu ajutorul il vad ca o fraiereala pentru cine ii ajuta. Nu mai merge cu ajutoare, FORTA BRUTA si aplicat legea pana ori se potolesc ori dau coltu. Sa munceasca pentru fiecare colt de paine si de frica. Ce e de ajuns e de ajuns!

  • Doamne-ajuta cineva sa aiba curajul de a intra cu forțele speciale si armata peste clanurile de interlopi si tigani. Sa vezi cum urla si le piere curajul la primul gest mai ferm. Ultimii oameni.

 12. Cum adică să nu-i stigmatizam? Băi Talpalata, tu ești normal, nu trăiești în ro? Țiganul a fost, este și va fi mereu și mereu ȚIGAN!

 13. Ca si o concluzie, asa pe aratura din acest articol, tot romanii si statul roman sunt de vina ca tiganii nu mai au ce fura nici aici si nici afara, ca nu mai au ce manca si incep sa faca scandal, sa se bata intre ei (nu ma supar deloc daca isi rup capetele) si sa atace fortele de ordine. Tot noi ceilalti, care muncim cinstit, respectam legile si incercam cat de cat sa facem tara asta sa o putem numi tara suntem vinovati. Vina asta colectiva a romanilor cinstiti si ii includ si pe tiganii de buna credinta ca sunt destui, este sustinuta de ziaristii lu’ peste prajit, de ongistii lacomi de bani care nu au facut nimic pentru ei, chiar si de unii lideri ai tiganilor care incurca incalcarea legii cu neintegrare. Au avut timp si rastimp sa se integreze alaturi de astia mai „prosti” asa ca noi. Asa ca m-am saturat pana peste cap de vrajeala pe care ne-o serveste presa, ongistii&co. La munca, nu l-a bagat mana in buzunarele celorlalti. La munca in agricultura aici sau in Germania (nu prea vezi tigani pe acolo), la orice fel de munca sa-si castige painea. Problema e, ca atunci cand aud de munca cinstita ii apuca frezoanele si pun mana pe topor si vor rascoala. Asa ca, sa bata politia si jandarmii la ei ca la fasole, macar ne mai racoresc pe noi, astia „prosti” si cinstiti.

 14. Comunitatile de romi/tigani sunt petecul pe sacul natiunii/ etniei romane- proverbul „Cum este sacul asa este si petecul”.
  De exemplu comunitatea sinti din Germania sau UK pot fi asemanati cu cei mai evoluati dintre romani- ardelenii, sacul acolo este de foarte buna calitate si la fel si petecul.
  Politica organelor de represiune este lipsita de inteligenta. Pe oameni ii poti bate , tortura, impusca dar se vor impotrivi si nu va fi pace si liniste

 15. Legea este egala pt toti. Daca o oncalci primesti amenda,bataie si/sau puscarie.

  Tapalaga da-te jos din cires si fa o tura pe la Rahova sau Jilava si apoi rescrie articolul.

  Tiganii nu vor sa munceasca si nu vor sa fie integrat in societate. Din pacate majoritatea asa gandesc si ii afecteaza si pe cei care sunt oameni normali.

  Legea se respecta, daca nu se respecta se impune!!!!!

  Cum de avea tupeu cioara aia din Rahova sa cheme politia si sa „o rastoarne”??? Va dati seama ce integrare viseaza asta?

 16. Dumneata cum le ai dezamorsa, bai Tapalaga?
  Tot vina statului este? Uite parerea mea e ca prin forta cat timp atragi politia. Ce interese servești dumneata?

 17. Domnule Tapalaga, putem sa folosim forta neta daca cea bruta nu e buna?
  2020: O poveste cu cigani si cinezi

 18. Ca sa dezamorsezi bombe sociale ai nevoie de:
  -sociologi – nu își pot lua diplome din cauza piedicilor puse cu intentie
  -educație – nu exista proiecte
  -bani și investiții-sunt furați de sociodemocrati și altii
  Restul sunt povesti despre sexul ingerilor

  • In educatie e plin ochi de proiecte cu si fara ong-uri pentru bronzati. La fel ca si in America va fi nevoie de decenii pentru a se vedea ceva palpabil. Dupa 70 de ani vi se pare problema rezolvata in America?

 19. Cind cineva – un om vizionar – a pus o poza pe feisbuc cu ciorile asezate pe gard, s-au gasit unii sa sara de cur in sus, fara sa inteleaga atentionarea.

 20. este nevoe ca guvernul sa distribue pachete cu hrana celor care au nevoe, pacat ca coalitia udmr psd alde au respins proectul de lege, pentru mafioti ajutorul guvenului este vazut ca concurenta, mafia vrea sa detina monopolul

 21. Tiganii se impart intr-o majoritate saraca si o minoritate smechera. Din majoritatea aceea saraca, o mare parte ar vrea sa invete, sa munceasca si sa se integreze, dar majoritatea smechera ii blocheaza prin teroare, prin mizeria in care ii tin, prin biruri sufocante care ii impinge pe primii la infractiuni. Intocmai cum pesedeul tine prizonier un popor prin mentinerea intentionata in saracie si prostie, exact la fel procedeaza protipendada tiganeasca cu majoritatea amarata. Aceasta protipendada ar trebui destructurata, fapt greu de crezut si de facut, data fiind interconectarea cu politicul. Au bani si smecherie. Sunt bagati pana la varf. Ion Iliescu, Adrian Nastase, Catalin Voicu, Serban Nicolae.
  Complicat, nu? Asta e insa calea. Degeaba dai medicamente adjuvante (programe sociale, ajutoare) daca nu inlaturi tumoarea, sursa raului – clanurile interlope.
  Deci, domnule Tapalaga: buldozerele in casele ilegale, buldozerele peste masinile ilegale, politia, armata, justita, inchisoare pentru interlopi, inchisoare pentru cei bagati cu interlopii, inchisoare pentru justitiabilii care au facut scapat clanul din Tandarei. Altfel e degeaba. Momentul pare propice.

 22. g4media, de ce nu mi-ai publicat comentariul anterior?… ce fel de cenzura e asta?!

  Scriam ca tiganii sunt impartiti intr-o majoritate mizera si o minoritate prospera. Ca din acea majoritatea sunt multi care ar vrea sa se educe si sa munceasca, dar nu pot sau le e frica. Sunt tinuti convenabil in mizerie de minoritatea interlopa, la fel de convenabil cum poporul roman e tinut in mizerie de politicieni, in special psd.

  Ca sa se schimbe ceva, minoritatea interlopa trebuie destructurata in forta, cu politia, cu armata, cu justita, vilanele trebuie demolate, mertzanele trebuie calcate si ele cu buldozerul, aurul si banii fara provenienta clara trebuie confiscati, trebuie aruncati in inchisoare.

  Or e greu de facut asa ceva, data fiind interconectarea clanurilor tiganesti cu politicienii la varf – si dadeam cateva exemple de politicieni tigani de top, incepand cu ilici si bombonel.

  Degeaba dai tratament paleativ (programe sociale, ajutoare) daca nu extirpi tumora.

  Cu sinceritate, toata compasiunea pentru majoritatea mizera. Nu cred ca merita ura si discriminare, ci eliberareaa de sub cei care ii patroneaza – care trebuie sa infunde puscaria.

 23. g4media, cate comentarii imi mai cenzurezi? ce nu e adevarat din ce am scris? cu ce am discriminat? alooo!

 24. g4media, de ce nu mi-ai publicat comentariul anterior?… ce fel de cenzura e asta?!

  Scriam ca tzi. sunt impartiti intr-o majoritate mizera si o minoritate prospera. Ca din acea majoritatea sunt multi care ar vrea sa se educe si sa munceasca, dar nu pot sau le e frica. Sunt tinuti convenabil in mizerie de minoritatea interlopa, la fel de convenabil cum poporul roman e tinut in mizerie de politicieni, in special psd.

  Ca sa se schimbe ceva, minoritatea interlopa trebuie destructurata in forta, cu politia, cu armata, cu justita, vilanele trebuie demolate, mertzanele trebuie calcate si ele cu buldozerul, aurul si banii fara provenienta clara trebuie confiscati, trebuie aruncati in inchisoare.

  Or e greu de facut asa ceva, data fiind interconectarea clanurilor tzi. cu politicienii la varf – si dadeam cateva exemple de politicieni tzi. de top, incepand cu ilici si bombonel.

  Degeaba dai tratament paleativ (programe sociale, ajutoare) daca nu extirpi tumora.

  Cu sinceritate, toata compasiunea pentru majoritatea mizera. Nu cred ca merita ura si discriminare, ci eliberareaa de sub cei care ii patroneaza – care trebuie sa infunde puscaria.

 25. g4media, de ce nu mi-ai publicat comentariul anterior?… ce fel de cenzura e asta?!

  Scriam ca romii sunt impartiti intr-o majoritate mizera si o minoritate prospera. Ca din acea majoritatea sunt multi care ar vrea sa se educe si sa munceasca, dar nu pot sau le e frica. Sunt tinuti convenabil in mizerie de minoritatea interlopa, la fel de convenabil cum poporul roman e tinut in mizerie de politicieni, in special psd.

  Ca sa se schimbe ceva, minoritatea interlopa trebuie destructurata in forta, cu politia, cu armata, cu justita, vilanele trebuie demolate, mertzanele trebuie calcate si ele cu buldozerul, aurul si banii fara provenienta clara trebuie confiscati, trebuie aruncati in inchisoare.

  Or e greu de facut asa ceva, data fiind interconectarea clanurilor rome cu politicienii la varf – si dadeam cateva exemple de politicieni romi de top.

  Degeaba dai tratament paleativ (programe sociale, ajutoare) daca nu extirpi tumora.

  Cu sinceritate, toata compasiunea pentru majoritatea mizera. Nu cred ca merita ura si discriminare, ci eliberareaa de sub cei care ii patroneaza – care trebuie sa infunde puscaria.

 26. Statul român a făcut destul de mult pentru ei, ar putea fi foarte mulțumiți. A închis nu un ochi, ci amândoi, când ei își construiau vile și palate fără să aibă nici un venit, când veneau cu mașini luxoase după ajutorul social acordat cu generozitate de Iliescu și banda lui de hoți, când ”împăratul” lor fura gazul cu care se încălzea și toți furau curent electric, că de, nu erau proști să plătească ditamai factura pentru palate. Acuma n-au decât să-i găzduiască în palatele lor pe cei care n-au venit. Pentru că cine a vrut să muncească și să învețe dintre ei, au făcut-o. Va trebui să ținem în spate un milion și ceva de trântori și hoți care s-au obișnuit să fenteze statul și care nu vor să se integreze nici cum ? Vin cu grămada după ajutoare și bani ”pentru țigări și cafea” iar când să muncească ceva în folosul comunității ”au frezoane” ? Cine nu vrea să muncească acela nici să nu mănânce !

 27. Scrieti:

  „Odată verbalizată o problemă reală – criza socială din cartierele locuite de romi sau afectate de sărăcie, în general – se amplifică periculos resentimentele față de un grup etnic….

  Din cauza unor situații particulare, mai frecvente decât altădată, riscăm să culpabilizăm o întreagă minoritate. Ar fi profund incorect față de mulți alții care se conformează la fel ca majoritatea.

  Pe de altă parte, nici ascunderea faptelor în spatele terminologiei impusă de corectitudinea politică dusă în extrem, fuga de realitate, nu ajută pe nimeni. Corectitudinea politică este sănătoasă atunci când este aplicată cu echilibru și măsură, altfel se întoarce împotriva tuturor și generează respingere…. ”

  Ma gandesc la articolele manipulatorii si comentariile la limita penalului, cu tenta vadit maghiarofoba, publicate zilnic aici.
  Vorbiti de echilibru si masura…, etc., etc…
  Eternele vorbe goale, dubla masura….

 28. Esti pe langa, tapalaga. Tot noi sa le dam? Dupa ce pana acum ne au furat, acum sa le dam noi pe degeaba? Dar pana cand? Armata in strada si foc automat. E stare de urgenta sau nu? Nu te supui, glont tras la picioare. Ataci politia? Glont in cap direct! Asta trebuie facut, nu mancare, ajutoare, explicatii!

  • Solutia exista sa impozitam retrocedarile cu 50 la suta si din mld euro pe an rezultat sa i ajutam pe copii romi care merg la scoala si pt cei care nu respecta legile construim puscarii noi.
   Relocam banii de la despagubiri pt ce s a intamplat acum 70 de ani la o problema curenta . SIMPLU

 29. Scum ar fi momentul sa fie repatriati in India de unde bin. Acolo o sa ii bata poliția lor cu ciomagul cum de vede la televisor in fiecare seara.

 30. Ce vedem acum in comunitatile de romi e doar inceputul.
  Daca nu se gasesc solutii sociale, nu vom avea o cale de a stapani masele lasate acasa de coronavirus.
  Si ma refer aici si la cei 200.000 trimisi in somaj si la cei inca 1.000.000 in somaj tehnic din care nu prea se descurca toti (e max 2400 RON). Ne bazam pe faptul ca sunt romani (probabil) dar in momentul in care nu mai au bani si plang copiii de foame .. dispare si ultima urma de civilizatie.

  Da, unii furau (dar de multe ori cat sa traiasca) , da unii munceau la negru (dar pe salarii de mizerie). Acum nu mai au nici o sursa de venit.
  Politia va controla situatia dar la un moment dat va trebui cum zice dl. Tapalaga sa se gaseasca solutii sociale.
  Eu cred ca aceasta criza ne va aduce la venitul neconditionat (Universal Basic Income). Este pretul pe care societatea trebuie sa il plateasca. Este un dividend al civilizatiei. Bineinteles ca unii dintre cei care il vor primi nu merita. Dar national , avantajele sunt imense. Mai mari decat favorizarea (de altfel nesemnificativa) a unor lenesi care nu fac nimic.

  • Vise umede de snowflake liberal. Banii aia din UBI vin de la plătitorii de taxe. Nu sunt gratis, cineva muncește pentru ei…De altfel habar nu am de ce îmi pierd timpul răspunzând la astfel de stupiditate… ma scuzati!

 31. În tot cazul, Guvernul nu va fi in măsura să prelungească starea de urgență dincolo de, să zicem, 15 martie pentru că oamenii vor începe să-și piardă răbdarea. Dacă oamenii își pierd locurile de muncă, rămân fără bani, și nu reușesc să-și găsească de lucru din cauza acestei situații, atunci avem un potențial exploziv de instabilitate socială care în niciun caz nu că putea fi controlat „doar cu forța brută”.

 32. Ia un rom acasa…bea-l….apoi starpeste o CIOARA !!!

 33. Vi-l mai amintiti pe Dorin Florea-primarul din Tg.Mures-despre ce zicea el acu’ vreo doua luni de a fost acoperit cu flegme si supra-sanctionat,amendat etc ? ei,dar nimeni nu-i profet in tara lui,cum se zice -totusi,daca tot e libertate ,nu putea presa,atunci,sa-l intrebe ce a facut el-in calitate de primar pentru „defavorizatii” din parohia lui si ce l-a determinat sa vorbeasca in felul in care a vorbit ?

 34. Nu m-am deranjat să citesc articolul …. dar raspunsul la intrebarea din titul este :DA. Doar cu forța brută îi pui cu botul pe labe pe cei care au trăit in ultimii treizeci de ani doar pe lângă lege, bineînțeles cu acordul autorităților.
  După cum știm cu toții sunt țigani care nu știu să citească dar au carnet de conducere și permise de port armă.

 35. :)) astia sunt retelele de prostitutie, cersetorie si furt organizat din UE care au aterizat “acasa” de nevoie, nemaiavand obiectul muncii: cand lumea nu mai e pe strada si magazinele sunt inchise infractorii si gunoaiele se vad imediat si nu se mai fac bani. astia nu pot sta o zi linistiti pentru ca sunt multi, prosti si au bani care nu mai circula plus clanurile nu au loc unele de altele acum ca sunt toti gramada in acelasi cartier sau oras!

 36. Aceasta specie umana nu va putea vreodată fi integrata. Au in gena libertatea de a face ce le trece prin cap (și nu prea au nimic), deci societatea noastră nu este compatibila cu ei. Sa se ducă dracului în Indii de unde au venit și daca cineva mai pronunța „discriminare”, să-i adopte. Nu sunt de acord sa plătesc taxe ca apoi din ele să-i susțină cu ajutoare sociale, asistenta medicală. Sa se usuce la soare dacă nu vor sa învețe, muncească , educe. Nu-i plânge nimeni.

 37. Comentariile critice, formulate intr-un limbaj corect, nu de mahala, ca majoritatea postarilor de aici, si care nu (va) convin, sunt cenzurate.
  Cum e cu empatia dvs vis a vis de alte minoritatii etnice, dle Tapalaga?

 38. Nici pentru săpun nu-s buni, sunt gunoaie, dar merita incercat

 39. A le da ajutoare e contraproductiv pentru ca s-au obisnuit deja cu faptul ca ei au dreptul sa primeasca , fara sa dea ceva in schimb, fara sa respecte reguli si legi. Nu culpabilizez o etnie intreaga, sint unii care au dovedit ca sint ca noi toti . Problema e ca majoritatea aceea din ghetouri e neintegrabila , va prefera intotdeauna calea usoara pentru subzistenta, adica cersitul, furatul, traitul din asistenta sociala si din alocatia pentru copii. Or iesirea din saracie e scoala care e accesibila tuturor, e gratuita in Romania. Insa asta presupune program, efortul de a invata ceea ce nu este in firea majoritatii dintre ei. Greseala enorma a statului este ca a tolerat palate construite ilegal, a tolerat ca acestia sa nu plateasca impozite , sa fure curent etc. Era simplu si clar sa demoleze orice constructie ilegala, sa puna poprire pe palate pt datorii la stat , sa nu dea ajutoare fara sa ceara ceva in schimb, etc. Numai asa vor invata sa respecte legile.

  • Corect!
   FIX asta spunea ieri sociologul Gelu Dumnica, care cunoaste bine comunitatile rome:
   „Zonele unde au avut loc conflicte intra-comunitare sunt ghetto-uri. Ele nu există pe harta localităţii“.
   Din păcate, in România, astfel de zone sunt tratate (de edili) ca zone care nu există pe harta localităţii, investiţiile fiind extrem de puţine şi, de obicei centrate, pe asistare şi nicidecum pe dezvoltare. Din ştiinţa mea, România nu are niciun Program de Regenerare Urbană, chiar dacă mecanismul financiar european este dedicat unor astfel de comunităţi şi poate fi folosit. Nu încerc să ofer vreo scuză pentru ceea ce descreieraţii ăia au făcut. Sper ca legea să fie aplicată în litera şi în spiritul ei. Însă, întotdeauna trebuie să ne uităm la CAUZE şi mai ales la ce putem face astfel încât astfel de lucruri să nu se mai întâmple şi în viitor. Intervenţia în criza generată de conflict se face cu Poliţia şi Jandarmii. Intervenţia în PREVENTIE se face cu Programe de regenerare şi dezvoltare urbană/locală şi cu un Sistem de Educaţie incluziv şi de calitate“.

   Statul roman, prin politicienii care conduc Tara, e interesat de Romi doar la alegeri, cand Voturile lor sunt bune!

 40. Greu de scris un comentariu ca rapuns la acest text . Desigur ,textul este scris pentru a testa cetateanul ,adica pe noi cei ce ne dam cu parerea necenzurati fiind pe acest SITE. In primul rind ceea ce deocamdata vedem la TV poate fi priceput si ca o revolta oarecum singularista , niste cetateni romani ,ce intorsi fiind din periplurile lor europene vor sa demonstreze forta eticului rom . Ca masura imediata este obligatoriu ca cei care cetateni romani de etnie roma si nu numai si care au o influenta in aceste cercuri sau care chiar pot decide in numele acestor oameni , sa fie chemati si responsabilizati ca parte a unei raspunderi colective . Trebuie ca cei care pot face asta sa vorbeasca si iar sa le vorbeasca celor ce minati de un anume fel de aventurism inca mai produc pagube societatii . Sa speram ca decidentii din etnia roma vor putea face asta si dupa un mic puseu de forta demonstrativ afisata totul sa reintre in normalitate . Vor fi si ajutati acolo unde este cazul si vor fi si pedepsiti daca nu se intelege situatia .

 41. Din pacate nu se poate face nimic atata vreme cat copiii lor sunt lasati in acel mediu.Ar trebui sa li se ia copii asa cum se intampla in Suedia,daca nu dovedesc ca pot sa-i intretina.Stiu ca vor sari ONG-urile cu acuzatia de discriminare,dar doar copiii pot fi salvati prin educatie si dragoste.Eu am incercat sa ajut doua fetite(niste papusi frumoase si sensibile),le-am inscris la scoala,le-am inscris intr-un program finantat de primarie unde primeau si o masa calda,erau ajutate la lectii,aveau tot felul de programe.Cat timp credeti ca au fost lasate sa mearga? Pur si simplu nu le pasa de copiii lor.

 42. Dan Tapalaga, ia-i la tine acasă dacă tot îți plac. Mi-e nu, nu vreau să-i mai vad vreodată. Mi-e silă de ei.

 43. De 30 de Ani, aproape TOATE Institutiile internationale, precum Comisia Europeana, Banca Mondiala, UNICEF au Avertizat Romania cu privire la RISCUL urias al excluderii romilor, nenumarate Rapoarte ale Bancii Mondiale atrageau atentia asupra acestui RISC.
  Nici un Guvern nu a facut mai mult decat vorbe goale, ba mai mult, vedem bine ca guvernele Romaniei NU sunt in stare sa integreze comunitatile sarace de romani, uitate de Dumnezeu in zonele sarace din sudul subdezvoltat si Moldova saraca!(depopularizarea lor prin Plecari la munca in UE e tot rezultatul Esecului autoritatilor romane!)
  Daca ceva sau cineva a mai FACUT cate ceva pentru Romi, a fost vorba despre oameni inimosi, despre ONGuri, NU despre Autoritatile Romane… desi Sume uriase au venit de la UE si de la diferite Institutii internnationale…
  Uite Raportul BM din 2014, nebagat in seama de autoritatile din Romania… dar avem Raport, din Bani europeni…
  https://www.worldbank.org/ro/news/press-release/2014/04/07/world-bank-achieving-roma-inclusion-is-smart-economics-for-romania
  Am gasit tot felul de Studii facute in Romania(pe BANI!) pe Tema: „Politici de incluziune a romilor în statele membre ale Uniunii Europene”, dar NIMIC in urma lor…
  Acum, ce sa dezamorseze, acum Statul roman e ca pompierii care sting focul, nu s-a ocupat sa NU apara focul…
  La Piata din Brasov, vin tigancile din Sacele, amarate, vai de mama lor si vand la intrare in Piata flori, urzici… mi-e mila cand vad cate o femeie amarata, stand in mana cu urzicile vestejite, ii cumpar paine sau un lapte sau 2 banane, cate ceva, nu costa mai mult de 10 lei, dar pentru acea femeie saraca e o multumire…imi cer de fiecare data paine, sa le iau o paine…
  Minoritatea Roma din Romania e cea mai numeroasa din Europa, dar si cea mai saraca, arata toate Statisticile UE…UE, calificand-o inca din 2010 drept „o amenintare pentru coeziunea sociala a Europei”…
  Credeti ca ACUM isi pune Autoritatile din Romania intrebarea din titlul articolului?!

 44. Câți dintre activiștii romi merg între țiganii din cartierele mărginașe? Nici unul! Fac bani pe suferința lor. Ce poate face un fost deținut când iese din pușcărie, unde a văzut că se fură de la gardieni la șeful pușcăriei? Nimic. Nu este angajat pentru că are cazier. Atunci fură! Iar Tăpălagă, care cere bani de la oameni, scrie nimicuri. Exact ca activiștii romi care nu mai sunt țigani.

 45. Degeaba ai ezitat DT sa scrii articolul daca pana la urma ai facut-o !

 46. Mai nea Tapalaga, pai mai mare discriminare pozitiva in favoarea acestei minoritati ca la noi in Romanica, nu se exista pe fata pamantului. Dar ce te faci ca la un exemplu pozitiv de astfel de discriminare, precum sociologul Gelu Duminica sunt 1000 de exemple negative de Mercedese si de Nelsoni care vor sa se manifeste pe ei insisi in stare pura ca rasa !

  PS. E o vorba : ca binele se mai face si cu forta ! Dar asta nu-i valabila la tigani pt ca ei nu stiu decat de frica : de frica cotonogelii ! Or asta nu are intransa niciun milimetru de corectitudine politica !

 47. Oare, de ce acesti vlajgani, in loc sa se bata cu bate si lopeti, nu s-ar oferi ca voluntari pentru culesul zmeurei, sparanghelului si capsunilor de pe terenurile din Anglia, Scotia, Germania?
  Pe langa ca si-ar asigura traiul zilnic, ar castiga bani si pentru familia lor(parinti, bunici, frati mai mici), plus ca ar da un exemplu pentru toti asistatii social….
  Sa aiba cumva fobia muncii???

 48. Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, ICCV-ul (institut al Academiei Romane), reprezentanta Bancii Mondiale in Romania, SNSPA-ul, toate bubuie de studii sociale vizionare.

  Însuși decanul SAS, Doru Buzducea, care este de etnie romă, specialist in domeniul traficul de oameni din anul 2009, chiar și tinerii neomarxisti au toți la activ mii de soluții, au început din 1990.

  Nu subestimați puterea cercetătorilor români. Apelați la ei cu încredere, daca ei sunt sfioși și tracul ii tine lipiți de scaunele birourilor dumnealor, încurajați cu blândețe elita care va salva România!

  Întrebarea din noiembrie a respectivilor domnilor a fost, Marcele, doamna ofițer în rezervă care este treabă cu traficul de persoane. Am considerat că alții sunt in măsură să răspundă și alții să ridice asemenea întrebări, și drept urmare, tăcerea mea a fost și este considerata ultraj.

  Mai departe, las loc specialiștilor consacrați din domeniu să răspundă și pună în aplicație soluțiile vizionare pentru stoparea traficul de imigranți, un fenomen cu mult mai grav ca traficul de droguri

 49. „Corectitudinea politică este sănătoasă atunci când este aplicată cu echilibru și măsură”
  Corectitudinea politică,adică un fel de ipocrizie,nu este sănătoasă nicicum și nicicând.

 50. Am copilarit in Ferentari / Prelungirea Ferentari .Termenul corect , in limba romana , este de tigan si nu rrom . In literatura romana avem Tiganiada si nu alt termen . Faptul ca Petre Roman a primit , in anii 90 , indicatia , prin filiera baietilor cu sortulete , sa impuna termenul de rrom este o alta poveste . Articolul nu lamureste un aspect …ce facem cu aceste comunitatii !!! S-a incercat si inainte de 89 si dupa integrarea lor sociala , cu succese minore , In anii 90 francezii ii trimiteau inapoi in RO cu banii ca sa-si deschida ferne . Bineinteles cheltuiau banii si plecau inapoi in Occident . Un prin lucru care s-ar putea face ar fi distrugerea legaturilor intre primari ( in general PSD ) , politie si aceste comunitati si aducerea lor la acelasi nivel ,de raspundere sociala , cu ceilalti cetateni…….plata impozitelor pe casele cu turnulete , intreruperea ajutoarelor sociale , cu cateva exceptii clare , ”decapitarea” liderilor , in mare parte exemple proaste pentru tineri .Chiar daca e incorect politic si voi deranja pe umanisto-progresisti tiganii pot fi educati / integrati doar prin forta .

 51. E atat de simplu.
  1. Autoritatile sa respecte legea.
  2.Legea sa rezume realitatea nu interese politice.
  3. Mergeti la vot si nu mai lasati ca minoritati manipulate sa va puna primari si consilieri de carton doar cu interese proprii.
  3. Daca statul roman nu ia masuri de urgenta se va ajunge la tulburari grave. In crize neputinta si frustrarea e usor sa fie canalizata impotriva unei ,etnii, clase sociale, etc. E nevoie doar de un lider iresponsabil si multa multa frustrare.

 52. O soluție eficienta ar fi sterilizarea țiganilor (și nu numai) ce nu virce nu vor sa muncească, sa se educe, sa se integreze într-o societate în care majoritatea evoluează. A văzut cineva vreodată crescătorie de păduchi? Ce se întâmplă de obicei cu ei? Cu ce sunt mai presus aceste scușori ale societății? De ce trebuie sa_i târâm după noi mai ales ca generează cheltuieli și atât?

 53. Țiganii au avut și încă mai au toate șansele din lume ca să se integreze. Timp de vreo 25 – 30 de ani, înainte de 1990, aproape ca au fost duși la scoala cu forța. Cu excepția comunităților de nomazi, copiii lor mergeau la școală. Astăzi, ca urmare a unei discriminări pozitive nu lipsite de riscuri (admiterea unor candidati fără abilitățile necesare, doar pe baza apartenenței la etnie), au locuri separate și condiții speciale de acces în unitățile de învățământ superior. Posibilitatea de a-și depăși condiția au existat și încă mai există. De ce nu se intampla asta? Fără să definim etnia asta ca una de infractori, membrii ei comit, mai frecvent ca alții, dacă nu infracțiuni, fapte antisociale care vădesc o INTENȚIE în privința refuzului integrării (vezi căsătoriile copiilor minori sau abandonul școlar, mai ales în ciclul gimnazial, care nu pot fi justificate de nici o necesitate).

 54. Mulți fani/followeri aveți Mister T., unul și unul, pe alese, la acest subiect.
  Seamănă cu un stol de troli/ulii/corbi în urmărirea unei berze solitare…

 55. Mult zgomot pentru nimic.
  In 30-40 ani tiganii vor fi populatia majoritara.
  Va fi o vreme interesata de trait. Si de povestit.
  Referitor la problema tiganilor, in general:
  – cine s-a, „romanizat” adica cine e integrat social, educat, cunoaste o meserie – indiferent de profilul acesteia, e bine merci si poate fi dat ca exemplu. Mai mult, sunt atat de bine adaptati incat la recensamant se declara a fi romani iar nu tigani;
  – cine nu, este si va fi subiectul intrebarii – de ce tiganii devin intr-o proportie covarsitor mai mare ca restul etniilor, infractori? Raspunsul este complicat si nu este nici timpul si nici locul potrivit pentru o astfel de discutie.

 56. In nordul Europei, parintii romani seriosi , calificati, dar a caror vina e ca-i invata pe de rost Tatal Nostru pe copiii lor, se trezesc ca le sunt luati de Stat si institutionalizati pe termen nelimitat – macar pana le scot din minte Credinta si valorile familiale.
  Romii Europei – ca nu mai sunt de mult numai ai nostri- isi perpetueaza „traditiile” pe baza copiilor pe care-i cresc in urmatoarele „valori” : dragoste de cersit, furat, inselat, etc. Totul pe lipsa scolarizarii si a unei instruiri intr-o meserie care sa-i aduca in societate.
  Statul nostru ar trebui sa institutionalizeze copiii romilor daca : nu sunt lasati la scoala, sunt prinsi la cersit, furat, sau daca sunt logoditi de la o varsta frageda. Ori daca unul din parinti a fost condamnat, ori nu-si justifica viloiul, bmw-ul, aurul.
  In acest fel Statul poate interveni asupra formarii acestor copii de la o varsta frageda, in sensul formarii unor valori bazate pe respect si munca, iar nivelul infractional din cadrul acestui grup etnic va scade treptat.