G4Media.ro

Cum se truchează un concurs la stat: procurorii anticorupție arată cum a…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum se truchează un concurs la stat: procurorii anticorupție arată cum a fost creat un post „cu dedicație” pentru iubita unui om de afaceri, la școala de arte din Iași

Procurorii au arătat cum a fost trucat concursul pentru postul, nou creat, de şef serviciu artistic la Şcoala de Arte din Iași, pentru iubita patronului Conest SA. Numele unui om de afaceri „greu” al Iaşului a fost invocat ca s-ar afla în spatele angajării Andreei Popovici ca şef al Serviciului Artistic din cadrul Şcolii Populare de Arte. A fost schimbată organigrama școlii, înfiinţându-se un post „dedicat”, condiţiile de participare la concurs au fost negociate direct cu viitoarea candidată, iar subiectele posibile de examen i-au fost puse în braţe din ziua în care au fost redactate, cu o săptămână înaintea concursului, scrie ziaruldeiasi.ro.

Povestea angajărilor „cu cântec” de la Şcoala de Arte a început cu numirea lui Vlad Baba ca director interimar. Desemnat pe 11 noiembrie 2020 consilier personal al preşedintelui CJ, Costel Alexe, acesta a fost detaşat chiar a doua zi ca director la Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici” din subordinea instituţiei judeţene. În iunie 2021, devenea director „plin” după un concurs în care condiţiile de participare se mulau perfect pe CV-ul său. Principala activitate ca director a lui Baba pare să fi fost angajarea de oameni de încredere.

„După preluarea interimară a conducerii Şcolii Populare, în condiţiile în care a intrat în conflict deschis cu majoritatea angajaţilor şcolii, a făcut demersuri pentru angajarea unei persoane de încredere care să se ocupe de problemele administrative ale şcolii”, aveau să reţină procurorii DNA. Aşa s-a ajuns la detaşarea de la Ansamblul Artistic „Constantin Arvinte” a Elenei Nina Zugravu. Adusă în aprilie 2021 pe un post de referent, ea s-a ocupat în fapt de resursele umane ale Şcolii, ocupându-se de organizarea tuturor concursurilor de angajare. A primit chiar şi drept de semnătură în locul lui Baba, atunci când acesta lipsea.

Apare un post nou, cu dedicaţie, în organigramă

În decembrie 2020, cu o săptămână înaintea Crăciunului, plenul CJ adopta hotărârea 349, prin care organigrama Şcolii de Arte era modificată, introducându-se funcţia de şef serviciu artistic, „la propunerea lui Baba şi cu susţinerea lui Alexe”, după cum au consemnat procurorii. În aprecierea acestora, postul nu-şi avea justificarea în şcoală, fiind specific altor instituţii artistice, precum teatrele sau Opera. Pentru fotoliul de şef, se încălzea deja pe margine Andreea-Elena Popovici.

Absolventă a Universităţii de Arte (UAGE), aceasta încercase în 2019 o colaborare cu Teatrul „Luceafărul”, fără însă a reuşi. Şi-a găsit un post tocmai la Botoşani, la Teatrul de Păpuşi „Vasilache”. În viaţa particulară, Popovici este prietena lui Viorel Cozma, patronul Conest SA. Acesta i-a recomandat în 2020 să mai încerce o dată la Teatrul „Luceafărul”. Se schimbase puterea, veniseră la conducerea CJ oameni mai tineri, cu altă viziune. În noiembrie, Popovici s-a întâlnit cu vicepreşedintele CJ, liberalul Sorin Afloarei. Acesta s-a declarat de acord să discute cu directoarea artistică a Teatrului „Luceafărul”, dar din discuţie a mai rezultat o variantă. Afloarei i-a propus colaborarea cu Şcoala de Arte.

Rectorul se opune

În ianuarie 2021, s-a încercat detaşarea Andreei Popovici de la teatrul botoşănean la Iaşi, la fel cum fusese detaşat însuşi Baba de la CJ la Şcoala de Arte. Tentativa a eşuat din cauza opoziţiei directorului teatrului „Vasilache”, aşa că au demarat eforturile pentru organizarea unui concurs. O discuţie dintre Baba şi rectorul Universităţii de Arte, Aurelian Bălăiţă, interceptată de anchetatori pe 18 martie 2021, surprinde faptul că deşi nici nu se anunţase concursul, numele câştigătorului este deja cunoscut. Bălăiţă îi recomandă lui Baba să nu o aducă pe Popovici, cu care se afla în conflict şi care la Botoşani îl „săpa” pe directorul teatrului.

„Nu-i cazul să-ţi iei o piatră de gât”, i-a spus Bălăiţă lui Baba. Acesta răspunde că numele Andreei Popovici nu este propunerea, ci ar fi venit pe filiera cuiva din domeniul construcţiilor civile, care ar fi lucrat la Royal Town. Într-o discuţie ulterioară, Baba spune că „trebuie să o eliminăm cumva din schemă”, sens în care va vorbi cu „Costel”. „Decât să-mi bage cineva pe gât pe cineva pe care nu cunosc, mai bine pe cineva pe care cunosc”, spune Baba. După o lună însă, altă înregistrare arată că Baba aflase cine era persoana din domeniul construcţiilor, iar problema a început să se pună altfel.

Apare în scenă patronul „Conest”

La începutul lui aprilie, Popovici discuta cu o anume „Cristina” de la un salon de remodelare corporală, spunându-i că urmează să se mute la Iaşi în viitorul apropiat, dar nu la teatru, ci la o altă instituţie. Pe 23 aprilie, îi povesteşte mamei sale despre o petrecere desfăşurată la „Dionisos” la care au participat omul de afaceri şi Baba. Acolo s-ar fi stabilit că Baba „iese director cu concurs” într-o lună, iar după încă o lună o va angaja pe Popovici. După câteva zile, tânăra îi povesteşte şi bunicii sale despre viitorul său post. La sfârşitul lui mai, într-o discuţie cu tatăl său, îi spune acestuia că pe la jumătatea lunii iulie va fi organizat concursul pentru „postul ei”. „O să-ţi zic eu mai multe, că se dă un concurs acuma ca să… N-are oameni, că i-o plecat câţiva oameni, ştii? Că a făcut oleacă de curăţenie pe-acolo! Şi ca să poată organiza concursul, nah…!”.

La începutul lunii iulie, începeau pregătirile pentru concursul „ei”. Conform mărturiei lui Zugravu, Baba i-o prezentase pe Popovici ca persoană interesată şi i-a spus că ea trebuie să ocupe postul. Referentul s-a executat. Zugravu, „doamna Nina”, i-a trimis Andreei Popovici condiţiile de participare, încă neanunţate public, întrebând-o dacă sunt ok. Popovici i-a cerut să nu treacă „actoria” ca primă disciplină în condiţiile de studii, ca să nu bată la ochi, ci undeva pe poziţia a treia. Aşa s-a şi făcut. Vechimea în muncă era şi ea o problemă. Popovici avea doar 2 ani şi 9 luni vechime. Cam puţin pentru un post de şef. Problema s-a rezolvat uşor, cerându-se doar 2 ani de muncă. Pentru un simplu post de referent economist cu studii medii, fuseseră cerute la un alt concurs minim 10 ani vechime. Tot un concurs „cu cântec”, în urma căreia a fost angajată Mihaela Cucoradă, care ţinuse contabilitatea firmelor lui Baba. Pe 7 iulie, Popovici îi povestea entuziasmată despre întâlnirea cu Zugravu. „Patru ore am stat la masă. E 99,99%”, a spus aceasta, referindu-se la concurs. Îi dăduse şi lui Zugravu „ceva”, dar nu-i părea rău.

Rectorul: „nu mai pupă doctorat la mine”

Dar 99,99% nu înseamnă 100% şi puţin a lipsit ca acel 0,01% să se petreacă. Pe 19 iulie, când calendarul concursului era de acum anunţat, Bălăiţă îi reproşează telefonic lui Baba că l-a minţit şi că organizează concursul pentru Popovici. După 13 minute, Bălăiţă îl sună pe directorul Teatrului „Vasilache”, Marius Rogojinschi, cerându-i să o ţină cu orice preţ pe Popovici la Botoşani. „Pentru ziua de 5 (august, când era programat interviul, n.r.) nu anula nimic, nicio repetiţie, nici nimic. Pentru că dacă îşi ia concediu medical, va fi infirmat concursul. Fără învoire, să lipsească şi atunci se vede ce face”, a spus Bălăiţă. Procurorii au consemnat şi o ameninţare a lui Bălăiţă la adresa lui Baba: „nu mai pupă doctorat la mine”.

Chiar a doua zi, Popovici i-a trimis mamei sale o fotografie cu viitorul său birou. În aceeaşi zi, îi transmite tatălui său că Baba îi va transmite lui Bălăiţă, între patru ochi, că în spatele tinerei este patronul Conest. Îi mai spune tatălui său că va trebui şi ea să vorbească cu Bălăiţă, dar nu telefonic, ci personal. „Să nu, Doamne fereşte, întregistrări…”.

Anchetatorii au notat şi că Baba a fost sunat de un potenţial candidat la postul de şef al Serviciului artistic, dar directorul Şcolii de Arte a reuşit să-l convingă că postul nu e de el. După două zile, Baba îi povestea entuziasmat unui cunoscut despre o întâlnire cu patronul Conest: „Am fost la Vio, la penthouse acolo! Am mâncat alaltăieri seară, pici jos, frate! Pici jos, repet, şmecher de şmecher!”.

Citește integral pe ziaruldeiasi.ro

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. In materie de coruptie,dupa Bucale,Iasi ocupa un loc binemeritat.

  • ma lasi cu Iasi?… 🙂
   la SGG cum o fi? ce ii motiveaza pe oamenii aia sa administreze bugetele alea? cladirea… centrala?

 2. Așa e în toată țara. Din când în când mai pica cate un pod și mai ia foc cate un spital. In rest, totul merge uns. Acum, cum sa facem sa dam vina pe USR?

  • La Cluj nu ia foc nimic,si nu pic poduri. Aici se joaca totul pe bani,coruptia e in floare,dar nu chiar pana la moartea muritorilor de rand.Doar se sifoneaza bani la greu catre firmele de partid,prieteni,rechini imobiliari,etc.

 3. Coruptie PSD-PNL-Alexe-Chirica.

 4. Caracatița este prezenta peste tot in instituțiile Orașului. In ultima perioada ,mai ales in cultura și educație. Inspectoratul Școlar este un exemplu sugestiv. Plin de trepadusi impuși de politicienii locali. Este o imensa pata pe imaginea orașului. Este o Rușine!

 5. nu pot sa nu remarc cat de troala e amanta patronului, care a povestit de la bunica pana la manichiurista cum i se aranjeaza ei concursul. pe de alta parte, articolul e scris prolix, cine e zugravu, cum am ajuns la el etc. ai impresia ca jurnalistul iii stie pe toti si nu simte nevoia sa mai explice cine sunt cei despre care scrie: a venit balaita, l-a sunat pe baba, a aranjat cu zugravu etc.

 6. „procurorii anticoruptie” au mai zis mii de lucruri si dupa aceea, in instanta, s-a dovedit ca erau fantasmagorii, instantele dand achitare pe „fapta nu exista”. Asa ca…… mai vedem.