G4Media.ro

Cum se pregătește Germania de vaccinarea anti-Covid: și-au turat motoarele marile fabrici…

sursa foto: Pexels

Cum se pregătește Germania de vaccinarea anti-Covid: și-au turat motoarele marile fabrici de seringi, flacoane de sticlă specială și congelatoare speciale, transportatorii pregătesc livrările în toată lumea

În timp ce majoritatea vaccinurilor anti-coronavirus sunt încă în faza de testare, producția deja s-a pornit. Iar firmele germane sunt implicate masiv, la fel ca și în activitatea de transportare a vaccinurilor, arată Mischa Ehrhardt într-o analiză Deutsche Welle.

Lupta împotriva pandemiei de coronavirus se duce în laboratoare, acolo unde se caută și se testează substanțe microscopice pentru un vaccin. Livrarea și transportarea acestui vaccin va fi însă „cea mai mare și mai complexă operațiune logistică globală efectuată vreodată”, după cum s-a exprimat federația internațională de transport aerian IATA. Câteva firme germane joacă un rol-cheie în acest proces.

De exemplu, la Mainz, compania Biontech. Firma germană relativ mică s-a aliat cu gigantul american Pfizer și a înregistrat un succes: cele două companii partenere au făcut în SUA cerere pentru aprobarea în regim de urgență a primului vaccin anti-coronavirus. Omologarea ar putea veni chiar anul acesta.

Biontech este în prima linie a luptei contra epidemiei, dar nu este singura companie germană implicată. La găsirea unui vaccin lucrează și cercetătorii de la firma Curevac din Tübingen – sprijiniți financiar de investitorul Dietmar Hopp, fondatorul SAP, și de guvernul german. Curevac mai are ceva până la depunerea cererii de omologare. Totuși, deja se preocupă intens de producția în masă a viitorului vaccin, la fel cum fac și concurenții săi.

Producția a fost deja demarată

Este nevoie în acest sens de miliarde de flacoane din sticlă specială. Concernul Gerresheimer din Düsseldorf este unul din liderii de piață la nivel mondial în acest sector. La fel sunt experții în sticlă specială de la firma Schott din Mainz. Trei sferturi din producătorii de vaccinuri care se află în fazele unu sau doi de testare ar fi comandat deja fiolele speciale de la Schott, potrivit acestei companii. Iar pentru că producătorii de vaccinuri au comandat din timp, nu vor exista nici dificultăți de realizare a tuturor comenzilor. Sporirea producției va aduce și profituri pe măsură – firma din Mainz se așteaptă la un volum de vânzări suplimentar de peste zece milioane de euro.

Și pentru că producția funcționează deja la cote ridicate, Biontech și Pfizer susțin că, odată cu omologarea vaccinului lor în SUA, ar putea începe deja în doar câteva ore livrările. Cele două firme se află în contact și cu autoritățile responsabile din Europa, Canada, Australia, Japonia și Marea Britanie, fiind demarate de asemenea și acolo procedurile de omologare a vaccinului.

La fel ca în Europa, și în celelalte regiuni autoritățile pot verifica rezultatele testelor clinice încă din timpul desfășurării studiilor, deoarece firmele producătoare comunică permanent rezultatele intermediare ale cercetării lor. În mod normal, companiile farmaceutice strâng aceste date timp de luni și ani și le predau pe toate deodată autorităților sanitare la încheierea testelor.

Momentul specialiștilor în logistică

După ce vaccinurile sunt omologate, este treaba distribuitorilor să se ocupe de „cea mai mare și mai complexă operațiune logistică globală” și să livreze miliardele de doze rapid și sigur oamenilor din întreaga lume. De aceea, și divizia cargo a Lufthansa se pregătește cu intensitate la Frankfurt pentru distribuirea în masă a vaccinurilor. Potrivit Lufthansa Cargo, se fac pregătiri atât pentru exporturi, cât și pentru importuri, pentru că nu se știe deocamdată de unde vor veni primele vaccinuri.

Într-o poziție de frunte se vede și Deutsche Post/DHL. Concernul din Bonn discută în prezent cu guverne și autorități și se pregătește de sarcina-mamut care urmează. Un studiu efectuat la comanda Deutsche Post a arătat că aprovizionarea globală cu miliarde de doze de vaccin se poate compara cu o sarcină herculeană. Pentru livrarea celor 10 miliarde de doze estimate ca necesare pe termen mai lung ar fi nevoie de aproximativ 200.000 de palete de transport și de 15.000 de zboruri. „Acest demers nu va eșua cu siguranță din cauza logisticii”, s-a arătat încrezător în urmă cu câteva zile șeful Deutsche Post, Frank Appel. Și asta pentru că firmele de transport și distribuție au deja o experiență de 20 de ani de colaborare cu companiile farmaceutice și de livrare a sensibilelor produse ale acestora – infrastructura necesară ar exista deci deja.

Problema păstrării la rece

Unul din aspectele problematice ale întregului proces: vaccinul anti-coronavirus produs de Biontech și Pfizer trebuie păstrat mereu la temperaturi cuprinse între minus 70 și minus 80 de grade Celsius. Soluția este oferită și aici de anumite firme, precum va-Q-tec din Würzburg, specializată în congelatoare capabile să asigure temperaturi foarte scăzute. Compania a anunțat în urmă cu câteva zile un acord cu o companie farmaceutică, urmând a livra acesteia începând cu primul trimestru al anului viitor 1000 de containere de transport ultraperformante. Și alți producători de astfel de echipamente de răcire se află în negocieri avansate cu firmele farmaceutice. „Înțelegerea încheiată acum este cea mai amplă din întreaga istorie de 20 de ani a companiei noastre și una din cele mai mari din întreaga branșă”, a declarat șeful și fondatorul va-Q-tec, Joachim Kuhn. În orașul Tuttlingen, firma Binder produce congelatoarele speciale necesare, folosite de regulă de laboratoarele de cercetare medicală. În ultimele săptămâni, firma din Tuttlingen, lider de piață la nivel mondial, și-a triplat producția.

Nu în cele din urmă, va fi nevoie și de ustensile medicale pentru vaccinarea oamenilor. B. Braun din Hessa joacă aici un rol decisiv. „Numeroși producători de vaccinuri și multe guverne cer acum seringi și canule, precum și alte produse folosite pentru vaccinare și se asigură astfel că vor beneficia de stocurile necesare”, a declarat pentru DW Frank Kirchner. El este șeful companiei B. Braun Deutschland.

Pe lângă seringi de unică folosință și canule, firma amintită fabrică și produse folosite în general în combaterea pandemiei, precum dezinfectanți, mănuși medicale, alte dotări de protecție destinate personalului medical și sanitar. În prezent, B. Braun utilizează planuri de lucru conform cărora vaccinarea de masă împotriva coronavirusului ar urma să înceapă din 15 decembrie. (Foto: Pexels – Gustavo Fring)


 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Covid nu exista. nemtii e prosti. teodosie stie.

  2. Asta inseamna o tara puternica! Bravo lor!