G4Media.ro

Cum se opun vaccinului unii lideri religioși din România și Balcani: Împărtășania…

Cum se opun vaccinului unii lideri religioși din România și Balcani: Împărtășania e mai bună decât vaccinul / Musulmanii vor să știe dacă în vaccin există elemente de origine porcină / Catolicii din Croația fac legături cu avortul

În afară de provocarea de a obține și administra rapid milioane de doze, mai multe guverne din Balcani trebuie să facă față neîncrederii sau opoziției deschise față de vaccinul anti-Covid din partea grupurilor și liderilor fundamentaliști religioși și ultranaționaliști de dreapta, transmite agenția EFE, citată de Rador.

În biserică și în mass-media care îl intervievează, arhiepiscopul Teodosie Petrescu al Bisericii Ortodoxe Române este una dintre vocile influente care ezită să primească vaccinul. După luni de sfidare deschisă a restricțiilor privind participarea la slujbe și la pelerinaje, Teodosie a asigurat că vaccinul are efecte secundare și că a fost autorizat fără să fi fost testat pe oameni.

Împărtășania mai bună decât vaccinul

„Sfânta Împărtășanie este mai puternică decât orice vaccin”, a declarat arhiepiscopul Tomisului, de lângă Marea Neagră, la 12 ianuarie. Mesajul lui Petrescu a regăsit pe Facebook un ecou puternic. Numeroase grupuri de ideologie naționalistă și conservatoare difuzează interviuri și știri cu declarațiile ierarhului.

Poziția lui Petrescu nu este poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Române, care nu le-a cerut credincioșilor să se vaccineze, așa cum au făcut alți arhiepiscopi în mod individual, dar a fost de acord să distribuie informații guvernamentale cu privire la procesul de imunizare împotriva Covid.

O senatoare imună

Tot în România, o altă persoană sceptică proeminentă este senatoarea și avocata Diana Șoșoacă, aceasta denunțând în instanță, în numele lui Petrescu, restricțiile impuse de guvern. Șoșoacă este membru al Alianței pentru Unirea Românilor care, la prima sa participare la alegerile parlamentare, din 6 decembrie, a obținut 9% din voturi.

În rândurile partidului există lideri care simpatizează cu Garda de Fier, mișcarea fascistă românească din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Senatoarea a refuzat să fie vaccinată pe motiv că are „un sistem imunitar foarte puternic” și că vaccinul nu a fost testat suficient.

Este vaccinul ‘halal’ (permis)?

În Bosnia, comunitatea musulmană a solicitat să se dezvăluie dacă există componente de origine porcină în vaccinuri, deoarece consumul de carne de porc este interzis de religia islamică. Publicarea acestor detalii, susțin liderii comunității, le va permite credincioșilor musulmani, majoritatari în țară, să decidă dacă vor sau nu să fie vaccinați.

Problema avortului

În Croația catolică, opoziția față de vaccin este condusă de Vigilare, un ONG conservator care consideră avortul o infracțiune și afirmă că vaccinurile sunt făcute cu celule de la fetuși avortați, lucru pe care această asociație îl denunță ca fiind un act de complicitate cu „uciderea a copiilor nenăscuți”.

Experții în vaccinuri neagă faptul că aceste medicamente ar conține țesuturi de la fetuși umani extrase de la avorturi și precizează că folosesc culturi de celule obținute în laborator, a căror origine umană se găsește la doi fetuși avortați în anii 1960, în Suedia și Regatul Unit.

Deși Vaticanul a declarat că vaccinul este „moral acceptabil”, unii preoți catolici și-au exprimat rezervele. Unul dintre aceștia este monseniorul Vladimir Dugalic, secretar general al Conferinței episcopale croate, care a declarat recent unui post de radio din țara sa că unele vaccinurile anti-Covide ar putea fi „inacceptabile din punct de vedere etic” din cauza conexiunii lor îndepărtate cu avortul.

Libertatea individuală

Un alt argument obișnuit în rândul celor care resping vaccinul este cel al libertății individuale în raport cu impunerea de către stat în numele sănătății publice. De exemplu, Asociația croată a părinților activiști avertizează asupra posibilității ca guvernul să le impună restricții de circulație celor nevaccinați, forțând astfel de facto imunizarea.

Împotriva „farmacomafiei”

În Serbia, purtătorul de stindard anti-vaccinuri este psihiatrul Jovana Stojkovic, care conduce mișcarea „Trăiesc pentru Serbia”. Stojkovic s-a opus utilizării măștilor și a denunțat existența unei mafii farmaceutice, „farmacomafia”, care profită de virus pentru a face afaceri, în detrimentul oamenilor obișnuiți.

Acest psihiatru a obținut 1% din voturi la alegerile parlamentare din iunie anul trecut, cu o candidatură în alianță cu un grup de mediu de extremă dreapta.

Opoziția față de vaccin în Ungaria este condusă de dr. György Gödény, care, pe lângă faptul că este împotriva vaccinării, neagă gravitatea bolii Covid.

Gödény, care nu are sprijinul vreunui partid politic sau al bisericii, a fost audiat în decembrie anul trecut de poliție pentru că a spus că vaccinurile anti-Covid sunt mortale. Potrivit sondajelor, procentul populației care refuză vaccinarea variază între 30-35% în Ungaria, Croația și România și 44% în Croația, cu un număr mare de indeciși în toate cazurile. Tendințele arată că respingerea vaccinului este în scădere, în timp ce sprijinul pentru vaccinare este în creștere.

Sursa: EFE/  Autor: Marcel Gascón/ Sursa Foto: Basilica

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Redacția: În titlu aveți o greșeală gravă. Corect: „vaccinul”, nu „vinul”.

 2. Ura! Nu suntem singuri. Mentalitatile de Ev. Mediu dau culoare „pasnicei” regiuni Balcanice

 3. Inca o dovada a faptului ca bisericile crestine sau musulmane, inlemnite in vehicularea unor povesti ce pot fi crezute doar de indivizi cu mentalitate de secol 12-14, reprezinta o piedica in calea civilizarii si dezvoltarii, reprezinta un pericol pentru bunul mers al lucrurilor in societate.

  • Nu e o concepție general valabilă. De fapt, nici măcar Teodosie nu crede ce spune, altfel ar refuza personal orice tratament medical, vindecându-se doar cu cele sfinte. Există și minți luminate în Biserică, ce prețuiesc știința și intră în dialog cu ea. Dar unii uită că rațiunea este un mare dar de la Dumnezeu.
   Vindecări minunate se întâmplă, însă ele nu sunt regula, ci excepția.

 4. Si iată de ce specia umană, așa cum e acum, nu merită să supraviețuiască și nici nu are șanse.

  • Ăia care vor supraviețui, dacă, o vor face in afara pământului, pe altă planetă. E doar o cursă, să aflăm dacă e posibil. Pământul e deja condamnat de lăcomia și prostia umană, fără cale de întoarcere. Cum viața va deveni imposibilă curând în unele locuri, oamenii forțați să migreze, războaiele vor fi inevitabile.

 5. Demos, tu esti cu comuistii aia din CJ? Corect forinel, poti sa te sinucizi ca sa oricum nu merita, nu?

 6. Disonanta cognitiva sau o simplă eroare de redactare?
  În aceiași fraza experții neaga ca celulele ar fi de la fetusi însă tot experții recunosc ca celulele provin de la 2 fetusi avortati.

 7. Una la mina, Teodosie nu e biserica, managerul Daniel a zis ca vaccinu-i cuser.
  Doi la mina, chiar si Teodosie, copil diliu si rebel, a acceptat ca o fi si-o pati si nu-i vreo catastrofa daca te vaccinezi.
  Trei la mina, articolul e o piesa de propaganda, chiar daca e posibil (nu stiu si nici nu prea ma intereseaza) ca celelalte biserici dimprejur sa fie impotriva vaccinului.

 8. Asadar prostia omeneasca este uniform raspindita cu mici clustere in anumite zone

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.