G4Media.ro

Cum răspund liderii PSD Ciolacu, Firea și Grindeanu la întrebarea: ”Căror site-uri…

Foto: Wikipedia

Cum răspund liderii PSD Ciolacu, Firea și Grindeanu la întrebarea: ”Căror site-uri a plătit partidul 60 de milioane de lei, bani publici utilizați pentru presă și propagandă” – anchetă Europa Liberă

Primii patru lideri din conducerea PSD susțin că nu știu unde au ajuns peste 60 milioane de lei, bani publici utilizați pentru presă și propagandă. Marcel Ciolacu ne trimite la „consultanți”, un termen generic, după ce în urmă cu trei luni promitea că va desecretiza toate informațiile, scrie jurnalistul Cristian Andrei pe site-ul Radio Europa Liberă.

Europa Liberă a încercat să afle de la primii patru oameni din PSD, dar și de la lideri de organizații din partid, la ce site-uri au ajuns banii publici din subvenție folosiți pentru promovare.

Demersul constant al Europei Libere este menit să facă publice contractele cu bani publici și relația partidelor politice cu presa.

Ultimele date oficiale arată că PSD și PNL au dublat sumele alocate pentru promovarea în presă și pentru propagandă, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În 2022, intervalul ianuarie – mai, peste 38 de milioane de lei (peste 7,5 milioane de euro), toți bani publici, au fost utilizați în scopul promovării politice. În întregul an 2021, partidele au plătit peste 62 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru presă și propagandă.

Din acest total, PSD a scos din vistieria de partid, între 1 ianuarie 2021 și 31 mai 2022, peste 60 de milioane de lei pentru a se promova politic. Sunt doar câteva date care arată importanța pe care PSD o acordă promovării în presă, dar cu un amendament: zero transparență.

Social-democrații nu au oferit vreo informație despre unde au ajuns banii și ce s-a prestat în schimbul lor. Septimius Pârvu, analist Expert Forum, spune că este rușinos că partidele au ajuns să fie date în judecată pentru a se afla informațiile de interes public.

Prim-vicepreședinții PSD, Sorin Grindeanu și Gabriela Firea, nu răspund sau „nu știu” cum s-au folosit banii din subvenție și unde au ajuns sumele plătite diferitelor site-uri.

Sorin Grindeanu și Gabriela Firea nu au putut preciza vreun site care are contract cu PSD.

Europa Liberă a adresat o întrebare similară și secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Reacția acestuia a fost: „sunteți agresiv”. Singura întrebare adresată a fost legată de numele site-urilor care au primit bani de la partid. Nici Stănescu nu a dat vreo informație legată de banii publici folosiți de social-democrați.

Fragment din dialogul Europa Liberă – Marcel Ciolacu (președintele PSD), 6 iulie 2022

Europa Liberă: Dumneavoastră nu știți numele site-urilor la care ajung banii PSD?
Marcel Ciolacu:
Nu. Pe mine mă interesează eficiența pe care a avut-o destinația acestor bani.

Europa Liberă: Cine controlează aceste contracte, sunt bani publici?
Marcel Ciolacu: Nu controlează nimeni nimic. Presupun că de controlul banilor publici se ocupă Curtea de Conturi de fiecare dată.

Europa Liberă: Dumneavoastră ne spuneți că partidul plătește unei agenții anumite sume de bani, agenția trimite mai departe banii către un site, iar dumneavoastră ca președinte PSD nu știți ce a prestat acel site?
Marcel Ciolacu: Îmi pare foarte rău să vă dezamăgesc, dar nu știu și nici nu e interesul meu să știu.

Citește integral pe Radio Europa Liberă

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Știm noi prea bine unde se duc banii din buzunarele noastre spre finanțarea „kartelului mafia -media” !!! Patronii penali ai acestuia sunt infractori bine cunoscuti! Mafia care zombifica naivii seară de seară cu lăturile pe care le varsă în creierii lor!

 2. Ăhă, exista Hotarari judecatoresti DEFINITIVE care OBLIGA PSD sa faca publice Cheltuielile DETALIATE cu BANII primiti ca SUBVENTIE in anii 2016-2017-2018!
  Nici azi, PSD nu s-a conformat si NU a facut publice aceste Informatii!

  DIGI 24: ”Un grup civic din Iași anunță că a câștigat procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a cheltuit banii din subvenții
  06.05.2020
  Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a câștigat definitiv procesul cu PSD, în dosarul deschis după ce partidul a refuzat să transmită ONG-ului, în baza Legii 544/2001, situația DETALIATA a cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat, relatează Mediafax.
  Conform organizației non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care i-a dat câștig de cauză.
  „PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii. Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași.”, arată sursa menționată.
  Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună cum a cheltuit banii din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.

  Nici pana azi, PSD nu s-a conformat Deciziei judecatoresti definitive si NU a facut publice Cheltuielile detaliate cu BANII din SUBVENTIE pe anii 2016, 2017 si 2018!
  Nici azi!!

 3. B1TV.ro este in prima linie!

 4. ASTIA MINT PRECUM FURA. NON-STOP !

 5. Si tot nu o sa votati USR ?

  • Toata campania anti-USR are scopul sa ii zapaceasca de cap si sa ii demobilizeze pe oameni. Aceasta e strategia PSD.

  • Nici nu imi inchipui , ca cineva ar putea sa nu voteze USR , deoarece ei impreuna cu ONG-urile prietene , au ca scop final salvarea Romaniei si a romanilor .

 6. Probabil au plătit bani site-urilor care au dat măcar o știre despre protestele fermierilor olandezi.

 7. Aceste intrebari au fost puse tuturor partidelor parlamentare sau exclusiv PSD? Altfel, investigatia nu are sens, fiind total partinitoare.

 8. Dar totul iese in evidenta, clar, fara echivoc: la site+utile media, unde ‘,moderatorii” ii sorb din priviri pe psd-isti (și pnl-isti de când cu coaliția) , lasandu-i să-și scuipe toată ‘stiinta’, iar celorlalți invitați le baga cu brutalitate pumnul in gura, nu-i lăsa să-și trmine nici macavsr propoziția, darmite oferă.

 9. Toate partidele sa transparentizeze platile facute catre media .

 10. Neconflictual.

 11. Tu,ca politician,nu ai voie,conform constitutiei Romaniei,sa interferezi cu o alta putere din stat!nici cu presa,nici cu justitia!insa politicul a cumparat,prin drepturi si salarizari excesive justitia,prin plati repetate presa!poporul tace!