G4Media.ro

Cum ne-a mutilat Cernobâlul comunist. Geana de lumină

Cum ne-a mutilat Cernobâlul comunist. Geana de lumină

După 30 de ani de la căderea comunismului, urmele răului se văd încă peste tot în Europa Centrală și de Est. Pe unde a trecut, comunismul a desfigurat societatea cam la fel, iar efectele se întind pe încă o generație. M-au surprins mereu diferențele dintre occidentali și noi, ceilalți europeni, ieșiți din comunism.

Chiar și azi, după trei decenii, est-europenii se poartă cu o anumită asprime, par mai puțin șlefuiți, mai puțini empatici, mai flexibili. Cu o capacitate mare de adaptare, se arată deseori dispuși să facă aproape orice pentru supraviețuire, reflexe moștenite de la părinții lor. Doar lipsă de educație, sărăcie?

Chiar dacă diferențele s-au estompat mult în ultimele trei decenii, până și în Germania societatea se împarte încă între Wessis și Ossis, între germanii din vest, văzuți drept capitaliști, aroganți și bogați și cei din est, percepuți drept paranoici, săraci și mai seduși de socialism.

Sunt pure stereotipii, dar ele încă funcționează în societatea germană chiar și după 30 de ani. Iar adevărul e că populismul de extremă dreaptă al AFD-ului are mai mult succes în spațiul fostei RDG.

Comunismul a distrus valori democratice elementare, pe care părinții noștri nu au avut cum să le transmită mai departe copiilor lor. Generația Revoluțiilor din 89 (de catifea cum au fost în Cehia, Polonia sau Ungaria, căderea zidului Berlinului, baia de sânge din România) a învățat din mers democrația, dar nu a internalizat-o. Nouă, est-europenilor, încă nu ne-a intrat în sânge.

Din acest motiv, generațiile încă bulversate de ieșirea din comunism au fost mereu tentate să renunțe foarte ușor la democrație, căzând ușor sub vraja mirajelor propagandistice naționaliste, eurosceptice sau antioccidentale.

Așa se explică de ce populismul, disprețul față de reguli democratice de bază și autocrații gen Viktor Orban au atât de mult succes în țări ca Ungaria, Polonia, Cehia și, până de curând, România. Și nu întâmplător toate aceste țări sunt roase de corupție.

Comunismul ne-a mai lăsat o moștenire grea: lipsa respectului față de lege și reguli, corupția ca mod de viață. Copiii au luat virusul de la părinți. Știința furtului, arta fentării sistemului, neîncrederea în instituții, stat și viitor s-au transmis de la o generație la alta.

Răul s-a perpetuat și ne întâlnim cu el zilnic, în viața de zi cu zi, la volan, în trafic, la funcționarul de la ghișeu și mai sus, la primari, miniștri etc. Comunismul ne-a obinșnuit să trăim cu o scară de valori inversată.

Neîncrederea în viitor alungă oamenii din aceste țări, amenințate cu depopularea și îmbătrânirea. Este poate cel mai mare pericol pe termen lung pentru noile democrații din Est.

Atrăgeam atenția pe Facebook, cu ocazia comemorării Revoluției în Parlament, asupra unei situații absurde, dar foarte relevante pentru a ilustra relația noastră complicată cu trecutul, o anumită continuitate supărătoare.

Teodor Meleșcanu, care în decembrie 89 se afla în misiune la Viena și le spunea jurnaliștilor că în țară e pace și liniște, a fost luni maestru de ceremonii în Parlament, unde s-au marcat cei 30 de ani de la Revoluție.

Dincolo, în Parlamentul European, s-a dezbătut luni o rezoluție despre Revoluția din România, propusă de europarlamentarul Traian Băsescu, alias Petrov, după numele de turnător dat de Securitate. Băsescu a activat până aproape de Revoluție în misiune la Anvers, ca șef al filialei Navrom.

În tot timpul ăsta, în procesul revoluției nu avem nicio sentință.

Dar aceasta este fața urâtă a unor țări care se despart greu de comunism și de toată moștenirea lui grea, care radiază încă în societate efecte nocive, chiar și după 30 de ani.

Partea luminoasă am văzut-o la protestele începute în ianuarie 2017, la votul din mai sau la cel din noiembrie. România a ieșit din plutonul țărilor-problemă.

Îmbucurător este că societatea se mișcă și în alte țări desfigurate de comunism. Zeci de mii de oameni au protestat săptămâni la rând în Cehia împotriva premierului populist acuzat de corupție. Opoziția a câștigat alegerile locale în Budapesta, spărgând astfel supremația FIDESZ.

În fine, primarii din Budapesta, Varșovia, Praga și Bratislava au încheiat luni ”Pactul orașelor libere”, un gest simbolic menit să exprime protestul față de politica guvernelor din aceste țări marcate de populism, iliberalism și euroscepticism.

Există, deci, resurse în toate aceste țări pentru a alunga fantomele trecutului. România a reușit parțial să câștige acest război. Să nu uităm, totuși, că azi suntem cu toții parte a lumii occidentale, în NATO și UE, cu toate eforturile Rusiei de a submina proiectul occidental și de a-și recâștiga parțial sferele de influență.

Standardele de viață în UE au crescut, calitatea vieții s-a îmbunătățit, investițiile străine și fondurile europene au redus din decalaje chiar dacă diferențele față de țările din Vestul bogat rămân încă mari.

Va fi esențial cum va arăta viitorul buget multianual al UE, iar România trebuie să lupte pentru menținerea vechiului mecansim de acordare a fondurilor de coeziune.

În Estul întunecat se întrevede, la capătul celor 30 de ani, o geană de lumină. Este datoria generației care n-a trăit nicio zi sub comunism, care a primit o educație mai puțin alterată și a crescut expusă la valorile lumii occidentale să desăvârșească ruperea de trecut.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

52 comentarii

  1. Excelent articol. Multumesc !

  2. Felicitari pentru articol!
    Dumneavoastra sunteti nascut in 1975, la fel ca mine, iar fiica Dvs. are 12 ani, la fel ca a mea.
    O veti sprijini (si incuraja) sa ramana in Romania si sa lupte de aici?

    • Tre sa fii patriotard d-ala special sa-ti dresezi copilu in spiritu de turma „noi vs ei”. Domnul meu, daca vrei sa ii dai o sansa in plus copilului tau, trimite-l in lume intre strainii aia multi si rai, sa se convinga singura daca merita sa „lupte” cu cineva pentru ideile dumitale.

    • Bogdan192, Q.E.D.!

    • Sa lupte !, sa lupte!
      Ce ar fi sa traiasca aici, frumos si atit

    • Nicaieri nu e mai bine ca acasa.

  3. Frumos si corect

  4. Un articol bun si echilibrat de data asta domnule Tapalaga, cu o singura mentiune.Generatia noua trebuie sa afle adevarul istoric de la evenimentele din decembrie 89, numai atunci pot construi o societate cu adevarat democratica.

    • Fortata paralela Melescanu-Basescu. Cel ce a acupat cea mai inalta functie din stat s-a straduit macar sa adune si fapte bune (destule) la cele mai putin bune; pe cand comunistul securist ce nu se mai satura de functii a inregistrat numai rateuri fiind in continuare un pericol la adresa democratiei romanesti.

    • Categoric paralela e fortata, probabil dragostea a fost inlocuita de ura. De la Melescanu si pana la Basescu e o distanta pe care n-o poate parcurge nici macar dl Tapalaga indiferent de efortul de imaginatie.

  5. De ce Romani rămași in țara nu fac mai mult de 1.62 copii pe familie care nu ajung sa înlocuiască pe părinții lor .???tot va plingeti ca pleacă Ro in străinătate și ca populația îmbătrânește … pai aveți măcar o soluție la îndemâna …ce va oprește ..mai ales cei din Ardeal .. care faceți MAX un copil ca dl autor va e frica sa va împărțiți averea ….

    • Eu am tot un copil dar nu pentru ca mi-a fost frica sa impart ‘averea’. Mi-a fos frica sa mai trec prin calvarul din maternitate, spitalul de copii, gradinita, scoala, cu mita, spagi, cadouri, copil demoralizat de teme, bullying, naveta maxi-taxi tip sardina etc etc.

  6. Situatia din Romania a fost si este diferit de tarile fost comuniste din blocul de est sub dominatie bolsevico-sovietica.In Ro nu a existat o disidenta sau o opozitie adevarata.Sistemul comunist in Ro a fost cel mai odios si criminal aplicat in ultimele decenii ( cu exceptia stalinismului in primii ani in URSS ).Revolta populara anticomunista ( hai sa-i spunem si revolutie, ea a fost mai intai anti-ceausista) din 89, nu a avut nici o sansa.Din revolta nu a iesit o REVOLUTIE, nu avea cum sa iasa, nomenclatura a preluat imediat puterea cu o noua sigla pana in ziua de astazi.
    Esta esential pentru generatia noua, sa afle adevarul istoric, vinovatii si criminalii acelor zile sa fie trasi la raspundere pana nu este prea tarziu.Au trecut 30 de ani, ani pierduti…..

  7. Nu sunt de acord.
    Este datoria noastra a tuturor!

  8. Nu e important si cum ne-au mutilat politicienii care au taiat bugetele sanatatii si educatiei timp de 30 de ani? Un genocid tacut se desfasoara sub ochii nostri nepasatori si ignoranti. Institutii de forta imbuibate an de an, desi nimeni nu stie exact ce fac si nu dau socoteala nimanui.
    Avem cea mai mare rata de morbiditate si mortalitate din UE, iar decidentii nostri taie cu 23% !!! banii de anul trecut alocati sanatatii. Nu vad nicio diferenta intre politicienii de dupa ’89 si ceausescu. Ar merita sa stea pe aceeasi banca a acuzarii.

    Intrati pe acest site si indrazniti sa spuneti ca Romania are nevoie mai mare de achizitiile militare decat de copiii ei. Oare de ce societatea civila nu se ridica impotriva acestor aberatii?

    https://salveazaoinima.ro/

    • Subscriu la afirmația dumneavoastră: „Nu văd nicio diferență între politicienii de după ’89 şi Ceauşescu”. Şi ştiți de ce? Pentru că aveam şi atunci şi avem şi acum acelaşi fel de oameni (securişti, delatori, cameleoni politici). Noi n-am ieşit încă din comunism. Trăim în bezna lui. Atât.

  9. Poate va intrebati de ce Romania a trebuit sa treaca prin aceste etape de schimbare ,de ce a fost asa de greu de realizat drumul catre democratie , de ce nu am inteles nevoia de o societate bazata de dreptul legii . Raspunsul este unul singur si se numeste – NEPUTINTA- , neputinta celor in virsta de a intelege si accepta o noua lume , neputinta noastra a tuturor de a ne schimba obiciurile , neputinta de a trece peste hotia noastra comuna (cit rau a putut face aceasta forma de hotie instaurata peste tot in comunism ), neputinta de a elimina din modul nostru de functionare spaga , peschesul , nevoia de mituire oriunde si oricum , neputinta de a accepta drumul ales de copii nostri (o lupta surda intre generatii ),neputinta de a nu permite hotia si de a o arata ca principal factor destabilizator al natiei (pe principiul ,lasa sa fure ca merge si asa ). De ce acum , de ce acum pare ca toate acestea pot fi oprite .Cui datoram acest moment zero (poate nu va fi , poate este doar o iluzie ).Dar daca nu ACUM atunci cind ?

    • Discutiile despre momente zero sunt pierdere de vreme.
      Evolution se face prin deciziile de zi cu zi, de fiecare dintre noi.
      Este vorba de EVOLUTIE.

    • Momentul zero este doar inceputul sau momentul de la care se poate pune in practica un plan , dupa ce incepi, totul se intimpla asa cum zici , zi de zi . Inceputul a fost in acest caz motiunea de cenzura .

    • Da, motiunea de cenzura o simtim toti ca un fel de „nou inceput”. Nu stiu daca l-as numi moment 0 – poate, dar parca prea suna a „rezolutie de inceput de an” (in curand rezolutie de inceput de deceniu …) care dureaza o zi maxim doua. (Si la fel in fiecare an). Mi se pare mai realist sa folosim cuvinte mai tehnice (poate mai plicticoase) dar sa gandim clar astfel incat sa putem comunica clar ca sa putem avea intuitii comune si sa ajungem sa avem si asteptari comune (caci astea fac posibila actiune convergenta – intuitia comuna).

  10. Articolul pune evaziv punctul pe I, de ce:
    – De avem problema cu coruptia:
    – Rapuns lipsa valorilor, lipsa educatie – educatia creaza standarde morale, nu numia cunoastere
    – De ce avem dispret pentru lege, pentru respectarea legii:
    – vezi raspunsul de sus.
    Comunismul a distrus educatia morala, post-comunismul a distrus educatia in sine.
    De aia chiar si in comunism oamenii aveau cat de cat anumite standarde de valori, pentur ca se facea educatie cat de cat. Apoi au venit la conducere comunistii din esalonul 2, si au distrus invatamantul cu totul, si au coborat nivelul educatiei.

    Vrem sa rezolvam problema:
    – Indrepati scoala: educatia sa se faca pe bune, examenele sa se ia pe bune. Daca o sa se faca asta, automat o sa se creeze standarde morale si de cultura. Atunci o sa avem o societate functionala si vibranta.

    • Cred ca mai trebuie si sa incepem sa spunem „sa indreptam scoala” in loc de „indreptati scoala”. Adica pentru asta nu este responsabil numai ministrul sau un guvern / partid / group politic sau administrativ ci noi toti (indiferent unde suntem) – in sensul ca trebuie sa facem presiune pana se intampla schimbarea locului Educatiei in societate. Caci da, sunt absolut de acord ca asta este cheia: Educatia. De aici porneste totul. Si nu numai educatia tinerilor ci educatia tuturor, tot timpul – Life-Long Learning, plus trebuie sa invatam sa invatam (auto-educatie), plus sa invatam prin colaborare (se cheama Social Learning si nu se refera la socializare ci la procesul de invatare prin interactiune).

    • @Ioan total de acord cu ce spuneti.
      Exact asta e si idea: Daca oamenii vin din scoala cu un minim standard de educatie -> rezulta ca au un minim standard de cultura -> ca au un minim standard de morala.
      De aici societatea – indivizii – incep sa construiasca si sa inceapa sa evolueze, moral si cultural.
      Adica auto-educatia si educatia prin interactie etc., exact ce mentionati dvs acolo.

    • Ce spuneti nu se va intampla prea curand, daca elevii nu incep SA CITEASCA, acesta este lucrul cel mai important in scoala, cititul. Acest lucru simplu ar fi suficient sa schimbe totul in scoala romaneasca, elevul sa citeasca exact asa cum citeam noi inainte de ’89, carte frumoasa de povesti, de schite, de nuvele, roman, teatru, carte de cultura generala. Cartea construieste caracterul, dezvolta limbajul, stimuleaza gandirea. Fara citit, elevii sunt din ce in ce mai limitati, mai plati in gandire, si reactioneaza emotional la orice, devenind la maturitate tinte previzivile ale populismului, nationalismului, rasismului, pentru ca toate aceste nenorociri vin pe canalul emotional. Daca omul e rational, nu e prada acestor periculoase hiene, nu le pica in capcana. Candva, I. H. Radulescu spunea ”Scrieti, baieti, numai scrieti!”, parafrazandu-l, astazi as spune ”Cititi, baieti, numai cititi!”.

    • @ddd, spuneti ca un standard minim de educatie, duce la un standard minim de cultura, ceea ce asigura un standard minim de moralitate. Permiteti-mi sa va contrazic, in Morometii, taranii aveau un minim de educatie si de cultura, insa erau MORALI. Si la fel, un standard maxim de educatie si cultura nu garanteaza un standard maxim de moralitate, exemplu – sadoveanu, o javra comunista cu staif de boier de pe vremuri, george calinescu, un colaborationist rosu plin de talent si inteligenta. Chiar si Arghezi, dupa sapte ani de foame si irelevanta in societatea de dupa ’45, ajunge sa legitimeze comunismul si ”omul nou”, pentru care va crea ”Cantare omului”, inaltand ode cum ar fi ”Tu, muncitorule cu sortul de piele albastra”! Am citat aici un vers care m-a lasat masca literalmente prin clasa a XII-a, cand, dupa Eminescu si Blaga, nu puteam sa inteleg ce poate fi asa inspirativ si demn de arta poetica in ”sortul de piele albastra” al muncitorului. Nu era nimic, insa eu n-aveam de unde sa stiu ca reprezenta plata mizera pentru Martisor, pe care o dadea in ode Arghezi. Si-l iubesc pe Arghezi, dar asta tot nu pot sa i-o iert!
      Ca sa revin, cum sirul logic educatie-cultura-moralitate nu da suficiente garantii pentru insanatosirea morala, inseamna ca lipseste un termen sau mai multi ai ecuatiei. Fapt ce ma duce cu gandul la ideea ca ”Greu se mai fac oamenii, oameni”.

    • @Gabriela Constantinescu
      Eu zic acolo de societate in ansamblu. Da, pot sa rezulte si lichele morale cu educatie inalta. Evolutia moralitatii/culturii in societate nu este o linie drapta, arata mai mutl ca o sinusoida.
      Este aproximativ ca evolutia incalzirii globale: Daca temperatura gobala a creszcut cu 2 grade, sa zicem, fiecare zi a anului e mai calda cu 2 grade? Evident nu. Asa si cu educatia.

  11. Sa fii open-minded inseamna sa nu jonglezi doar intre ‘alba-neagra’, ceea ce inseamna sa avem atentie la ‘valorile Occidentale’ la fel de mult ca la cele ‘Orientale’ de au tinut lumea pe loc un veac. Sa nu uitam de ce au murit sute de milioane de oameni in ultimul secol. „Individualismul” si „Consumerismul” cultiva „Miserupismul”, o boala la fel de nociva precum „Comunismul” sau „Capitalismul”.

    Oricum, ca tot vorbiti de „Evolutie”, evolutia nu se face de azi pe maine, nu intr-un sistem care are grija ca fiecare sa-si doreasca aceleasi mizerii, masini, telefoane, zdrente s.a.m.d.

    Drumul este lung si nu va fi parcurs in viata noastra. Generatia Z, „Viitorul”, nu da doi bani decat pe sursele infinite de excitatie / distractie si generatiile precedente sunt complet depasite pt. a-i ‘astampara’.

    Vorbesc si eu, doar s-a platit cu sange pt. asta … M-am nascut prea devreme si mi-e sila de lumea in care traiesc, vest – est, nord – sud. Pana atunci, e de indurat. Sunt valorile ‘vestice’ ce hranesc ‘demonii’ ce nu vor aduce pace. Toate placerile umane, excitate si crescute exponential in ultima suta de ani … Lumea asta pare sa devina o mare meta-masturbare. Succes.

    • * si sa nu uitam de mileniile in care ‘Vestul’ a tinut oamenii ‘incuitati’ Religia Crestina, nociva ca orice alta doctrina. Religia in general … Doar ca budismul este mai atenta, respecta viata din jur fara un egocentrism evident : „Omul in centrul Universului”, totul la batjocora lui …

      Ca ex:Lumea ar reduce emisiile de CO2 drastic doar daca n-am mai manca carne … Dar cum sa nu mananci carne cand suntem asa de fiare nepasatoare, inconstiente de suferinta milioanelor de animale sacrificate zilnic ?

      Sunt atatea probleme inradacinate in noi, de la faptul ca suntem niste animale ce nu vor sa accepte acest fapt, pana la faptul ca ne ghidam orbeste cu cat responsabilitatea este mai mica de caciula, exact ca niste haite orbaznice.

      „Responsabilitatea este invers proportionala cu nr. celor ce actioneaza.” D’asta si atatea mizerii indurate. Omul e las prin natura sa, restu-s ‘nebuni’ …

    • Este adevarat ,nu suntem pregatiti pentru a trai in aceasta lume si poate putem intelege alte natii ce deja sunt chiar si in urma noastra cu sute de ani .

    • Si unul si altul scrieti adanc, n-am inteles nimic.

  12. Nu mai fiti fraieri. Romania nu are viitor. E destul sa vezi ce gunoaie conduc toate institutiile si companiile de stat si cum se inchina toti la ei, militieni, securisti, rude, amante si nepoti.

    O sa vina Kovesi sa ne salveze, cu ai ei 4 procurori? Hahahahahaha! Muriti, prostilor! Hahahaha

    Oamenii destepti renunta sa mai sufere ca sa traiasca in lux mafia numita statul roman. Se poate trai mai bine in strainatate, unde esti tratat ca un om.

    • Asa e, aveti dreptate!
      Sunteti cea mai vie dovada a faptului ca sunteti roman pana in maduva oaselor.

    • Trebuie sa vezi dincolo de virful nasului . O sa vedem cu totii ,poate chiar in aceasta luna mari surprize in Europa fosta comunista .

    • Mai ”aveti..”, am stiut de la primul tau mesaj pe G4 Media ca esti un postac scarbos.

    • Duduia Gabriela, dati’va la o parte din fata oglinzii!
      Dupa, cititi istorie si faceti un efort sa intelegeti ce ati citit.

  13. D-le Tapalagă, felicitări pentru articol, acelaşi sentiment l-am incercat şi eu calatorind prin Bulgaria şi Serbia, ţări care de asemenea s-au aflat în sfera de influenţă a Rusiei ca şi România.
    În ceea ce priveşte mentalitatea şi corupţia ca mod de viaţă, dorinţa de a fenta sistemul, din păcate o întîlnim astăyi inclusiv la aşa zisele elite din România, la magistraţi.
    Priviţi cve mentalitate de infractori au aceşti oameni, care gândesc la modul „să avem numai noi, să ne dăm numai nouă, numai noi putem să cumulăm pensii salarii, diurne, etc”.
    Acestor indivizi care ar trebui să fie exemplu de modestie, de cumpătare pentru societate, nu le mai ajunge nimic, şi-au pierdut orice simţ al normalului, al realităţii, lăcomia lor întrece orice limite.
    Să nu uităm că şi în perioada comunistă tot răul s-a făcut cu directa participare a acestor indivizi din poziţia de călăi, judecători sau procurori. Ei au fost cei care i-au anchetat, trimis în judecvată. judecat şi condamnat pe dizidenţi şi luptătorii anticomunişti.
    Tot aceşti indivizi au acceptat să fie parte din regia şi scenariul comunismului, iar în prezent dovedesc că au aceeaşi gândire. Vor ca doar ei să primească de la ţară bani, privilegii, pensii speciale imense, salarii nesimţite, doar pt. că au reuţit să tocească şi să ajungă „magistraţi”
    Oamenii care aduc cu adevărat valoare societăţii, nu au drepturi, doar aceşti păduchi lacomi trebuie să sugă în continuare sângele ţării. Comportamentul lor le trădează dispreţul pentru valori, gîndirea acestora este ca cea a infractorilor „să luăm cât putem, pt. că putem”.

    • Este corect ceea ce ziceti ,ba chiar mai mult , dar totul are un sfirsit si el (dupa parerea mea )a inceput acum. Osa fim surprinsi de cele ce se vor intimpla in curind .

  14. Si eu îmi doresc din tot sufletul ca societatea românească să se trezească şi să începem lupta pentru normalizarea acesteia.
    Nu mai sunt tănăr, am participat la revolutie, atunci aveam 25 de ani. Poate am fost naiv dar am crezut întotdeauna că avem dreptul să trăim întro societate curată, fără corupţie, în care să fie promovate valorile si să fie răsplătiţi de societate cei care îi aduc cu adevărat plusvaloare.
    Părinţii noştrii au muncit din greu pentru deyvoltarea ţării au suferit ca şi noi pentru plata datoriei externe, nu au cerut niciodată nimic de la ţară, nici pensii speciale, nici indemniyaţii, doar să poată să muncească să îşi întreţină familia.
    Din păcate azi, toţi cred că li se cuvine orice, trebuie să primească indemnizaţii încă de la naştere iar aceşti indivizi care se numesc magistraţi au întrecut orice limită.
    Nu doresc să fiu înţeles greşit, să se creadă că sunt împotriva justiţiei dar în opinia mea cred că doar cei care merită care cu adevărat au făcut fapte de excepţie în cariera profesională care sunt cu adevărat în slujba şi interesul cetăţenilor şi şării merită recompense.
    Omenii modeşti şi normali la cap nu sunt lacomi însă această categorie profesională întrece în lăcomie orice limită. Uită că au datoria faţă de societate să facă cu adevărat justiţie, situaţia actuală din societate se datorează în mare măsură comportamentului lor care este cumva cam pasiv faţă de ce s-a ântâmplat în ultimii 30 de ani la noi în ţară.
    Să nu uităm că această perioadă 30 de ani este cea în care au intrat în magistratură şi până la pensia supra specială a acestora.

    • N-au cerut ei aceste privilegii, li s-au dat ca o plata camuflata pentru inchiderea ochilor, iar dosarul Revolutiei sta marturie exact a acestui fapt. Iata explicatia pentru care au ajuns sa aiba salarii foarte mari si pensii la fel de mari. Nu trebuie insa sa-i uitam nici pe cei care-si trag foloase necuvenite complet din acelasi buget secatuit de coruptie si complicitati : politie, jandarmerie, securitate, armata. Aici sunt niste complicitati vechi ce se intind pe mult mai mult de 30 de ani. Odata si odata tot trebuie sa se sparga buboiul asta imputit, si discutia despre aceste pensii speciale, de serviciu, sau cum le-o mai zice, trebuie purtata clar, la lumina zilei.

  15. De ce crezi ca ar trebui sa avem granite ,ferestre sau usi ? De ce crezi ca a avea toate acestea inseamna a fi nationalist ?Crezi ca ar trebui sa traim cu totii intr-o mare inchisoare ? Nu este suficient ca intreaga planeta reprezinta in ultima instanta o si mai mare inchisoare ?Nu vrei in singura viata pe care o ai sa poti merge unde doresti , sa poti sa iubesti acolo unde gasesti dragostea , sa poti sa iti cresti copii acolo unde simti ca poti face asta.Crezi cumva ca exista o alta viata pe care o poti trai fiind cel ceea ce astazi reprezinti si esti ?Ce inseamna in mintea ta globalizarea , nu crezi ca este o forma de progres ? Crezi ca in istoria omenirii progresul a putut fi oprit ? Crezi ca poate fi oprit progresul prin decizia unui singur om sau prin vreo forma de nationalism sau populism . ?Crezi ca progresul ce evident aduce bunastare este de preferat confruntarilor razboinice ?Crezi ca are cineva sau altcineva o vina in existenta a ceea ce tu ai indentificat ca rau ,decit noi cei ce vremelnic locuim aici ? Consideri ca generatiile ce vin pot fi prostite si manipulate la modul in care din nefericire inca unii mai pot fi mintiti ?Poate cine stie dupa ce ne raspundem acestor intrebari sa fim mai intelegatori cu ceea ce se intimpla . Practic , niciodata in istoria lumii nu a existat o forma de organizare , asa cum este UE acum, care sa produca mai mult bine si mai multa bunastare .

  16. Uite ce frumos ştie poezia, mîncal-ar unchiu’ Kostea de dăjtept: ţacpac neomarxism (brrrrrr) ca la desfrînaţii ăia din vest, IQ-ul negrilor, citează şi din „Nitzche”… Bine, el are impresia că ăsta era fundaş dreapta la FC Bonţida în anii ’90 şi a fundat PUNR alături de Funar, dar ia să nu mai aud cleveteli şi critici, m-am săturat. Că nu pot să stau eu toată ziua să repar ce-au stricat Androneasca &co timp de 30 de ani.

    Să ziceţi spasiba că le dau să manînce o pîine din postăcit, să n-ajungă să dea în cap la lume pe stradă, sau prin Parlament.

  17. @postachel, frumoasa tirada anti-UE, dar fii dragut si mai uite-te un strop si pe gramatica limbii romane, ca parca a scris dancila&co ce ne spusesi!
    @Konstantin, total de acord, cu un singur amendament : fund-at PUNR!

  18. Nu era nevoie, se văzuse deja că e același trol analfabet”gudurat ” pe lângă mafia PRO-PSD-ALDE. Aceleași „idei argumentate” despre „naționalismul” de grotă care n-are nicio legătură cu patriotismul, despre anarhia care n-are treabă cu libertatea de expresie, despre teoria specifica trolilor „toți o apă si-un pământ, n-ai ce face”, îndreptată de-a valma împotriva tuturor instituțiilor și legilor care n-ar trebui respectate spre folosul găștilor de infractori pe care îi servesc postacii, despre sectarismul de ev mediu, „identitatea” promovată de site-urile de propagandă extremistă, „cultura” de peșteră, nevoia de a viețui ascunși într-o gaură, protejați de ziduri și apărați de garduri de sârmă ghimpată, despre „civilizația” bâtei în capul celui care are o altă părere, în lipsa puștii. Toate, asezonate cu aberații de o „diversitate” debordantă, gen „globalismul”, ” neomarxismul”, „scăderea IQ-ului”, ” otomanii „, ” referendumul electronic ” si alte tâmpenii de ” bărbat alb sănătos la cap” care știe el mai bine ce trebuie să facă femeia când e vorba de corpul ei. Atâta polologhie din partea unui sfertodoct prăfuit, anchilozat în clișee mentale și prizonier al propriei ignoranțe, care promovează conflictul și împărțirea oamenilor in tabere și militează „creștinește” pentru excluderea „democratică” a „aproapelui”.

  19. Desi sunt de acord cu majoritatea argumentelor din articol sunt in total dezacord cu concluzia dumneavoastra. Spre deosebire de perioada ante-comunista in care societatea romaneasca s-a cristalizat in jurul unui set de valori occidentale de mare succes la acea vreme, acum se doreste alinierea la o Europa de Vest total decazuta, dezorganizata, din care n-a mai ramas decat o umbra birocratofeudala, aristocratica, îngâmfata si depravata. Lumea asta civilizata la care noi ar trebui sa ne uitam ca la Soare asteapta la randul ei ca America sa aiba grija permanent de ei si sa le rezolve toate problemele, incepand cu cele din Ucraina, Kosovo si terminand cu cele din Siria si Libia. Dupa care atunci cand americanii se ofuscheaza ca bine mah, da’ macar mai scoateti si voi un ban ceva, ca superrachetele si supersoldatii aia nu nu sunt pe gratis. Atunci ingamfatii se supara ca nu e frumos ca asta e santaj, cand de fapt tocmai ei sunt santajistii in schema asta.
    In concluzie nu vad mai nimic in vestul Europei, cu exceptia Angliei, nici un set de valori la care sa se merite sa ma aliniez. Sunt curios ce se intampla daca Dragnea avea spatele mai solid, stil Erdogan, si nu ceda la presiunea birocratiei europene. Probabil birocratii europeni in frunte cu Johannis al nostru ar fi cerut ajutorul tot lui Trump sa-i ajute sa-l dea jos pe „dictator”. Expresia neputintei europene mi s-a parut discursul cetățenei „prințesă” Margareta, care s-a apucat sa verbalizeze la o intalnire cu diplomatii vestici diverse strategii globale extrem de avansate pentru un monarh fara tron, fara armata, fara guvern, fara birocrati, de fapt fara nici o putere reala. Iar raspunsul persiflant al ambasadei Rusiei nu a facut decat sa evidentieze stupiditatea si neputinta individei si a situatiei per ansamblu.
    Dupa articolul asta incep sa cred tot mai mult ca virusul comunismului a adus totusi unele avantaje legate de dezvoltarea anticorpilor necesari pentru a ne face mai rezistenti pentru viitorului incert. Sicer cred ca estul este mai pregatit decat vestul pentru a supravietui si a se apara de diversi inamici viitori sau prezenti. Vestul este adormit, in timp ce estul inca traieste cu frica in san. Colectivismul comunist translatat in colectivism nationalist nu mi se pare atat de toxic in clipa in care loialitatea aliantelor si aliatilor este pusa in discutie. OK, pentru noi ca romani colectivismul asta s-a translatat tot in stangism si se cheama PSD si evident ca asta nu-i convine nici unui intelectual (care-se crede) de dreapta (intr-o tara in care de fapt dreapta nu mai exista). Pentru tari normale cum sunt Ungaria sau Polonia, sau Cehia, colectivismul este de dreapta si se va traduce in loialitate, ordine, corectitudine si aliante cu tarile care respecta acelasi set de valori. Cu ce tari se va alia Romania? Cu nimeni pe care sa te poti baza. Cate fabrici auto au hulitele Ungaria si Polonia si cate Romania? Unde s-a dus WV sa-si faca noua fabrica? Cati soldati americani are Polonia si cati Romania? Cate aliante are Polonia si Ungaria si cate are Romania? Poate ar trebui sa traiti un pic in”Vest” cum face Traian Ungureanu, pentru ca de aici propaganda sorosista pare sa va intetoseze nitel viziunea privind realitatea din teren.

    • Yoko. Ai aratat exact privelistea lipita de restul lumii si nu de Uniunea Europeana , Chiar iti este greu sa intelegi ca fara apartenta la UE Romania a doua zi nu mai exista ca stat .Chiar nu poti realiza imensul deserviciu pe care ti-l faci si ni-l faci noua tuturor prin neadevarul spuselor tale . Nici macar nu doresc sa iti arat propria minciuna (mi-as raci gura degeaba ,tot nu ai intelege ) ,poate o stii deja , iar daca nu o stii poate o poti descoperi . Cit despre entitatea la care tu vrei sa te aliniezi ,ti-a trebuit o pagina scrisa doar pentru a spune asta ,dar nu vezi cum proprii lor compatrioti vor sa plece , asta nu iti spune nimic , cum nimic nu iti spune (ca roman ,daca esti )procentul urias de peste 70% cu care tara sa pronuntat deja . Reclami cu minie , cum America a ajutat Europa si asa si este ,am fost si suntem inca prieteni dincolo de unele trecatoare exprimari politicianiste . America este jumate de Europa (ca origini ale cetatenilor ei ) si doar nu crezi vreodata ca asta se poate uita . Poti oare intelege dincolo de declaratiile politice ,ce inseamna NATO si forta pe care o reprezinta sau crezi ca este asa o gluma . Fara aceasta Europa unita noi toti ca natie disparem , poate atunci cind intelegi asta sa iti modifici intelegerea .

    • Yoko si posta cel chel Ati aratat exact privelistea lipita de restul lumii si nu de Uniunea Europeana , Chiarva este greu sa intelegeti ca fara apartenta la UE Romania a doua zi nu mai exista ca stat .Chiar nu puteti realiza imensul deserviciu pe care vi-l faceti si ni-l faceti noua tuturor prin neadevarul spuselor voastre . Nici macar nu doresc sa va arat propria minciuna (mi-as raci gura degeaba ,tot nu ai intelege ) ,poate o stiti deja , iar daca nu o stiti poate o puteti descoperi . Cit despre entitatea la care tu vrei sa te aliniezi- YOKO – ,ti-a trebuit o pagina scrisa doar pentru a spune asta ,dar nu vezi cum proprii lor compatrioti vor sa plece , asta nu iti spune nimic , cum nimic nu iti spune (ca roman ,daca esti )procentul urias de peste 70% cu care tara sa pronuntat deja . Reclami cu minie , cum America a ajutat Europa si asa si este ,am fost si suntem inca prieteni dincolo de unele trecatoare exprimari politicianiste . America este jumate de Europa (ca origini ale cetatenilor ei ) si doar nu crezi vreodata ca asta se poate uita . Poti oare intelege dincolo de declaratiile politice ,ce inseamna NATO si forta pe care o reprezinta sau crezi ca este asa o gluma . Fara aceasta Europa unita noi toti ca natie disparem , poate atunci cind intelegi si intelegeti amindoi (sau doar unul singur ) asta sa va modificati propria intelegere.

    • Nu prea intelegi ce se intimpla pe planeta ? Este ca nu pricepi mare lucru ? Vad ca doar iti pui intrebari la care nu poti raspunde si foarte bine faci . Fericiti cei …….

  20. Gudurau ,partea cu intelegerea te depaseste

  21. Si partea cu intelepciunea la fel , iti ramane doar aia cu trezitul ,dar nu din somn , ca ala se intimpla oricum

  22. Poate sa isi modifice incuietorile de la usa sau de la poarta ,cit despre modificarea intelegerii este olecuta mai greu . Auzi idee trasnita, sa formam cu Ungaria si Polonia o mini Europa – dixit -Orban de Budapesta . Presedintele i-a retezat elanul din fasa . Imposibil asa ceva ,doar nu vrem sa disparem ca STAT. Bai , voi nu sunteti Romani ? sau se apropie sorcova vesela si v-ati apucat de repetitii si ati golit damigeana .Sau alta baliverna , cica sa ne ducem spre M.B. ca acolo este lapte si miere si de aia pleaca scotienii si irlandezii .

  23. Chiar asa yoko si gudurau o luara olecuta rasna .

  24. Era de așteptat ca să nu ne lepădăm așa ușor de lepra comunismului după doar 30 de ani când el a durat peste 40 de ani, unde mai pui că, la o natalitate catastrofică nu apar generații noi suficient de mari pt. a asigura o însănătoșire mentală majoră a populației