G4Media.ro

Cum justifică fundația maghiară Pro Economica acordarea de fonduri maghiarilor din Transilvania…

Cum justifică fundația maghiară Pro Economica acordarea de fonduri maghiarilor din Transilvania în absența unui acord cu partea română

Monika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica, a calificat într-o declaraţie acordată cotidianului „Kronika” drept o declaraţie nedemnă de statutul unui diplomat afirmaţiile ambasadorului României la Budapesta, care conţin neadevăruri referitor la programul de dezvoltare economică al guvernului ungar, scrie publicația Magyar Nemzet, considerată oficios guvernamental, citată de Rador.

Zilele trecute Marius Lazurcă a acuzat Budapesta de discriminare şi de încălcare a reglementărilor UE, obiectând totodată şi faţă de faptul că între cele două ţări nu există un acord în această problemă.

După cum a precizat reprezentantul fundaţiei, „Pro Economica este o organizaţie civilă înregistrată în România, care cheltuie bani sosiţi din Ungaria. Conform reglementărilor UE pentru aceasta nu este nevoie de niciun fel de acord bilateral, deoarece nu este vorba despre un program comun de lângă graniţa UE, ci de faptul că o fundaţie română oferă sprijin din banii unui alt guvern”.

Directorul executiv al organizaţiei cu sediul la Târgu Mureş a menţionat că şi guvernul SUA a mai acordat sprijin „start-up” pentru întreprinzători aflaţi la început, iar în prezent acelaşi guvern ajută la reînnoirea monumentelor din România. De asemenea proiecte din România au mai fost finanţate şi de Norvegia şi Elveţia.

De peste 20 de ani guvernul de la Berlin îi ajută prin intermediul unei fundaţii braşovene cu precădere pe saşii transilvăneni. În opinia sa ambasadorul ar fi trebuit mai degrabă să felicite Cabinetul de la Budapesta măcar pentru acele opt milioane de euro, care au intrat în bugetul de stat al României sub formă de TVA printr-unul din aceste programe ca rezultat al susţinerii investiţiilor agricole mai mici.

Zilele acestea Fundaţia Pro Economica urmează să încheie cu gospodarii din Ţinutul Secuiesc, persoane juridice, aproximativ 5.000 de contracte financiare în valoare de maxim 15.000 euro, destinate achiziţionării de animale sau pomi fructiferi, respectiv dezvoltării parcului lor de maşini.

Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Citește și

Ambasadorul la Budapesta i-a transmis vicepremierului Zsolt Semjen că România nu și-a dat acordul pentru programul maghiar de subvenționare a fermierilor din Transilvania. ”România solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităților române”

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Iredentismul maghiar la cote ridicate! Alo, MAE, ne trezim si noi?

  • Nu, prostia romanesca sunt la cote maxime. Daca nu ai observat….

  • Prostia Zolilor la cote ridicate. Nu uita ca nu ai dreptul pe acest forum sa jignesti o natiune interaga, asta arata doar nivelul de rasism de care dai dovada.

  • In birou lucrez cu un englez si cu un tip originar din Sri Lanka. Imi povestea cum a fost legitimat la Budapesta intr-un restaurant … asa ca mr Zoli, daca asta nu e rasism institutionalizat… nu stiu ce e! Tipul s-a dus socat la hotel si acolo a aflat printre altele ca maghiarii discrimineaza cel mai mult impotriva romanilor. Eram, stai asa … chiar asa ti-a zis asta?
   Inteleg ca sunteti dezamagiti, ca istoria a fost impotriva voastra … probabil dupa fapta si rasplata. Prea mult au fost romanii, si altii, sclavi sub voi. Imi pare rau pentru ideile de secol 18 in care inca va regasiti. Respect atat timp cat sunt respectat … asa ca intelegi unde sta prostia, nu-i asa?

  • In Norvegia, Elveţia sau USA care finanteaza proiecte in Romania am incredere. Nu am incredere in politicienii din Ungaria pentru ca printre altele zic ca nu au nimic de sarbatorit de 1 Decembrie. Nu ca i-a rugat cineva sa sarbatoreasca ceva dar nu-mi amintesc ca vreun politicean roman sa fi facut o declaratie similara cu ocazia uneia dintre multele sarbatori ale Ungariei.

  • @Praslea cel Voinic: poveste 100% credibila, mai ales ca vine de la un srilankanez.

   Si eu inteleg ca istoria e impotriva voasta… cumva tara asta s-a dezvoltat atat de bine in ultimi ani ca romanii nu mai stiu in ce tara sa fuga. Parca anul trecut a fost record (in raport cu polulatia existenta). Nu crezi ca e putin o prostie sa scrii un astfel de comentariu la 2000 km de tara?

   PS Stiu cum e in Ungaria. Si acolo sunt niste politisti prosti, cu nasul in sus…

  • @Zoli

   Hai ca esti amuzat, dar e trist in același timp, ca nu esti obiectiv. Iti aduci tie un deserviciu. Toata Europa de Est se confrunta cu aceeasi problema, chiar si Ungaria, spre surprinderea ta. O proiectie statistica a Onu spune ca populatia Ungariei va scadea cu 29,4%. Suntem in aceeasi ciorba…

   Cat despre situatia mea, aia nu te priveste. Stii ce e prostie? Sa traiesti cu idei din secolul XVIII si sa nu ai respect pt celălalt. Nu sunt aici sa ti fac educație, inteleg probabil e dificil sa fii tu.

   Dar hey, cine nu-l iubeste pe atotputernicul Victor Orban ? iti zic, tinerii maghiari care emigrează cel mai mult….

  • @praslea … :
   „…Stii ce e prostie? Sa traiesti cu idei din secolul XVIII si sa nu ai respect pt celălalt….”
   No, aci suntem de acord: e liber sa incepeti sa invatati si sa lasati mostenirea balcanica din sec. XVIII in urma.

  • @ Alexa lasa vrajeala. A spune ca „iredentismul maghiar e la cote maxime” ala e ce? Arata iubire fata de tara?

   E totusi interesant cum 99% cand se vorbeste despre MAE, il jugniti. Cand vine vorba de maghiari imediat sareti la ajutor.. Asta ce e? Nu cumva o forma de rasism? xenofobie?

 2. Programul SUA sau al EEA (Norvegiei si Elvetiei s.a.) sunt incluse in memorandumuri aprobate in Parlamentul Romaniei. Documentatiile prin care se acorda sprijin sau ghidurile nu au nicio legatura cu o etnie (sasi sau secui, maghiari, turci, albanezi sau bulgari. Romania nu-i sat fara caini, asta e o magarie. Daca au incercat sa treaca programul prin parlament si s-au lovit de opozitia PSD aia e altceva. Daca n-au incercat, atunci trebuie sa se apuce de treaba pe cai legale si firesti pentru doua state vecine si prietene.

  • MaI, mai că vorbești cum trebuie ! Dar …( asta e ! )la noi, la români toate se termină cu un …DAR ! Stii de ce ? Pentru că nimic nu pornește de la CLARITATE, ci de la CONFUZII ! E valabil pentru noi toți ! De la vlădică la …opincă ! Iar cineva, zău, nu știu cine , ne împinge din spate să bâjbâim prin spațiile noastre …PONTICE ! O va mai ține cât va mai ține, cât un bob zăbavă vreau să zic, dar de la anul viitor,spre sfârșitul anului , intrăm in horă definitiv . Orchestrele le avem, nu știu și dacă și …știmele .

  • Programul desfasurat de Ungaria in Romania este intr-adevar ilegal. Fondurile Norvegiene, Germane si Elvetiene pe care Doamna Kozma le citeaza nu sunt fonduri discriminatorii, adica nu sunt acordate unei singure etnii, de altfel apelurile de proiecte sunt publicate si in romana si in engleza. Pe cand fondurile Ungariei sunt date numai etnicilor maghiari si publicate doar in limba maghiara. Conform regulilor UE ajutoarele de stat si fondurile acordate nu pot sa discrimineze pe baza de etnie, rasa, religie sau orientare sexuala.

 3. Alexa: 1) Zoli zicea ca prostia romaneasca e la cote maxime, nu a zis ca poporul e prost. Doua lucruri diferite 2) Chiar de-ar fi zis ca romanii sunt prosti (nu a zis) asta cum il face rasist? Rasismul are treaba cu rasa, nu cu nația. Daca ai inteles, clipeste de 2 ori te rog, multam fain!

  • …deacord cu tine, până la faptul că Zoli nu recunoaște …că unii dintre noi mai și înțelegem!
   Poate mai citim și alte bazaconii pe acest subiect!
   El apare doar când doare!
   Scriu și pe principal.

 4. …anyu! Conform pozei…
  Sunteți în totalitate ruptă ( intenționat) de poza filmului!
  TOATĂ PRESA IN LIMBA MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA este aservită ” fund-atiei” pe care i protejați! DAAAA! Prin programele de subvenții pe care le acordați!
  Discreționar și total netransparent!
  Ați subjugat, în totală aserțiune cu UDMR, toată minoritatea maghiară, de nivel mediu!
  De nivel superior, ne conduc în parlament prin tertipuri, iar intelectualii de prestigiu va dau FLIT!
  ANYU! Până Lajos va conduce, securitatea maghiarilor din Romania va fi amenințată!
  IREDENTISTILOR! Chiar nu pricepeți?
  Banu’ cumpără totul?
  Hai siktir!

 5. Am tot cautat stiri dependente de g4 legat de declaratia ambasadorului. Nu am gasit doar referiri la articolul g4. Acest lucru poate reprezenta urmatoarele: 1, Declaratia ambasadorului este doar ptr. g4, deci nimeni nu poate confirma. 2. Declaratia, daca a existat, nu a fost unul oficial, eventual doar soptit de ambasador ptr vicepremier.
  Totusi ma intreb, de ce ambasadorul nu lucreaza ptr un asemenea program ptr confratii roamni din ungaria, ci contesta un lucru bun. Din punct de vedere juridic, romania oricum nu poate interveni. Daca face presiuni, chestiunea se va rezolva prin finantare directa din ungaria. Deci mare valva ptr, nimic. Am experienta in proiecte, iar ceea ce face statul roman, este o birocratizare excesiva, poate ar trebui sa ia exemplu de la fundatia criticata. dar practic nici acest guvern, nici precedentele nu va padurea din cauza unui copac. Halal toleranta. Si halal pragmatism guvernamental. Sincer, eu daca as fi fost lider pnl, deja ambasadorul si Catu erau pe drumuri.

  • Asa e cum zici,
   dar sti tu cum e romanul, trebe sa bata ca batu-n gardul vecinului, ca altfel nu se simte implinit daca nu-si poate etala … bunul simt stramosesc … 🙂

 6. Hat, nekem mondya, dragam voros …guzgan !