G4Media.ro

Ambasadorul la Budapesta i-a transmis vicepremierului Zsolt Semjen că România nu și-a…

Ambasadorul la Budapesta i-a transmis vicepremierului Zsolt Semjen că România nu și-a dat acordul pentru programul maghiar de subvenționare a fermierilor din Transilvania. ”România  solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităților române”

Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfășurat la Bekescsaba că Programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri.

Este pentru prima oară când un oficial român spune în public că România nu și-a dat acordul asupra acestui program izvorât din politica guvernului Viktor Orban de intervenție masivă în rândul comunităților maghiare din afara Ungariei.

”România mai crede că intervenţia celor două guverne în acest domeniu ar trebui să fie prudentă, convenită în prealabil, nediscriminatorie şi deplin aliniată regulilor UE. Pentru a nu lăsa loc de dubiu, aş dori să fie clar că mă refer la dorinţa guvernului de la Budapesta de a subvenţiona activităţi economice în România, mai ales în domeniul agricol. Profit de această ocazie – şi de prezenţa domnului Vice prim-ministru Semjen – pentru a reafirma poziţia oficială a guvernului României în legătură cu acest subiect: aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar NU a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi NU face obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural. În consecinţă, o spunem din nou, România NU şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE, precum și a strategiilor și programelor naționale care vizează dezvoltarea regională”, a spus ambasadorul Marius Lazurca într-un discurs susținut luni la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Secţiei Româno-Maghiare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei (MKIK), potrivit site-ului Ambasadei României la Budapesta.

Este vorba despre un program finanțat oficial de guvernul Viktor Orban cu zeci de milioane de euro și care se adresează fermierilor din Transilvania care depun în limba maghiară proiecte pentru subvenționare. Péter Szijjártó, ministrul maghiar de Externe, a anunțat în septembrie că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României așa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Ținutul Secuiesc.

Proiectul, derulat cu banii statului maghiar, e gestionat de o fundație din Ungaria, care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanțați de Budapesta se numără și șeful PSD Mureș, Vasile Gliga, după cum arăta G4Media.ro în august 2018.

Pe de altă parte, oficialii locali din regiunile vizate de program reclamă nepăsarea guvernului de al București față de dezvoltarea acestor zone și lipsa investițiilor care să asigure un nivel real de convergență cu celelalte regiuni din România.

Context:

 • Proiectul este gestionat în România de Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei, potrivit prezentării de pe site-ul propriu. Fundația este condusă de Monika Kozma, candidat UDMR la alegerile pentru Senat în 2016, consilier al președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Mureș.
 • De notat că intervenția tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în țara sa. Astfel, Ungaria a instituit anul trecut un control drastic al ONG-urilor cu finanțare străină (vezi aici mai multe detalii)
 • Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală (Sursa).

Foto: Marius Lazurca. Sursa: Ambasada României la Budapesta

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

 1. Este TOTAL de neconceput acest lucru ! Unde este CONSILIUL CONCURENȚEI ? Că bolșevicii cu mustață sau fără mimează ”patrotism și că sunt buni români” dar când vine vorba de UMILIREA fermierului ROMÂN .. pentru bani își vând și până și mândria !!! Șăful PSD Mureș este cu mâna ÎNTINSĂ spre Ungaria ? Nu cumva tot el organizează BALUL ÎNSURAȚILOR unde-i obligatoriu ca toată lumea să poarte costume naționale ?

 2. Daca veti continua asa, poate ma intorc acasa 😉 !

 3. Si dn. Dr. Psihiatru Dorgo Atila de la Miercurea Ciuc, a aflat cu cine putea fi skmbat Ceausescu !

 4. Asa incearca sa blocheaze guvernul roman subventionarea fermierilor din Romania dupa logica „sa moara si capra vecinului”.
  Intrucat guvernul roman este incapabil sa subventioneze agricultorii (romani si/sau maghiari), mai bine blocheaza banii din Ungaria ca nu cumva sa ajunga in cele mai sarace zone ale tarii.
  Ba, guvern PNL, fa-ti datoria, si subventioneaza TU agricultorii!
  Fa-o TU ca sa nu fie obligati sa o faca altii, din banii contribuabililor lor.
  Sa faca cea ce ar fi obligatia ta constitutionala sau treaba ta. Capisci?
  Semnal sovin al guvernului PNL catre maghiarii din zona, guvern votat si de UDMR.
  (Oare a blocat vreodata Budapesta banii din Romania sa ajunga la romanii din Ungaria?)

  • A ajutat statul roman in vreun fel cu bani romanii din ungaria? Poate ne lamuresti.
   Cum nu am incredere in autoritatile romane nu am incredere nici in cele ungare. Bunele lor intentii sunt stravezii cu atat mai mult cu cat nu au fost facute publice pana azi. Cum Dragnea este laudat de unguri . . .

 5. Domnu samir,
  Consumul excesiv de rahat dauneaza grav sanatatii.

  Mars inapoi la stana!

 6. Trebuie sa le dea la toti din toata tara, altfel e discriminare.

  • Mai mult decat fals.
   Doar Romania este obligata sa dea la toti cetatenii ei, toti contribuabili si egali in fata legii.
   Banii Ungariei sunt banii Ungariei, un romanash n-a pus un cocosel de aur acolo, asa ca: da la cine vrea. Ajuta oamenii saraci, agricultorii lasati de izbeliste in tara lor.
   De ce sa dea Ungaria la altii cand insasi decidentii cucuresteni nu sunt capabili si nici nu vor sa dea subventii acelora care muncesc onest si ale caror taxe sunt cu brio acceptate de catre stat?
   Insasi faptul ca un stat strain este nevoit sa dea ajutoare cetatenilor unui alt stat profund incapabil, denota, pe langa discriminarea si lipsa de rusine stramoseasca, mai ales cand si vociferezi ca un nazurco nesimtit.
   Vad ca tov. auresci & Co. deja si-a intrat in paine.

  • Sa dea la toti din tara, dar de ce numai la agricultori? sa dea la toti cetatenii romani, nu numai la agricultori si nu numai la agricultorii poligloti, imi pare rau, ca e discriminare daca da numai la agricultori. Mi se pare corect. Germania cum da la UE pentru toata lumea?

 7. Hai sa finantam si noi la Budapesta ghiozdane pentru elevi, cererile se depun in limba romana.
  Stai sa auzi atunci cum sar in sus cu „discriminare” si altele!

  • Oare? Sa stii ca undeva in Gyula, parinti au cerut sprijin de la statul roman pentru ceva carti….. candva… Au primit „””” instead. In final au renuntat ca s-au dat seama ca vorbesc cu niste ciurucuri.

   Lasati mai usor cu sovinizmul-balkanoid ieftin. Ungaria face ce vrea. Nimic nu-i opreste pe romanasi sa investeasca la ei. Si nici pe ungurasi nu trebuie sa opresca nimeni sa investeasca aici.

  • @zoli
   Hai sa mori tu ca ungurii fac asta din marinimie pentru bietii fermieri transilvaneni uitati de hainii politicieni romani.
   Pai cum poti sa-i faci pe unii sa ceara si mai abitir „autunomie”? Ii faci dependenti de tine lol

 8. Cucoana expediata. Pregatiti-va sa vizionati primarii traseisti. Ar trebui o lege care sa interzica traseismul( o zic a n-a oara pe G4Media). Ar face intreaga politica mai responsabila.

  • Amice, lege care impune mandat imperativ la nivel de primar și consiliu local există de ceva ani. Dar e greu să te informezi….

 9. Să dea mai prin sud că acolo au avut mai multe voturi la europarlamentare?

 10. Until now, 5.20 a.m., London.

 11. Hai ca e tare, România „solicită”? La noi in țară „solicităm”? Ungurii nu au voie să sufle în România fără voie de la statul român. Restul e gargară.

 12. Sunteți prost informați,nenea Lazurcă spus de fapt așa:
  Draghe Hungary,mulțumim vouă că în timp ce noi,guvernul României suntem ocupați cu Dăncilă,Dincă,Câțu și alte vedete ale neamului strămoșesc voi,așa gratis ,ajutați contribuabilul cetățean român,indiferent de nație,cu condiția,ca cererea de finanțare să fie scrisă în limba maghiară și achizițiile făcute din acei bani să fie făcute din producția locală .Astfel ați reușit să alungați cât de cât sărăcia din zona care pentru noi nu există,Ținutul Secuiesc,zonă care din cauză că nu există noi,statul român îl ignorăm cu desăvârșire cu toate că taxele și impozitele plătite de locuitorii acestei zone fantomă sunt reale și ajung la noi ca să avem ce sparge pe borduri și avioane americane dă fer. Investițiile voastre fac ca unicul producător de tractoare românești IRUM Reghin să prospere și să angajeze români care ca buni români ,împreună cu fabrica , ne umple deasemenea buzunarele prin taxele plătite statului român.
  România vă mulțumește iar pentru grădinițele și școlile construite de voi cetățenilor români de naționalitate maghiară,școli și grădinițe pe care trebuia să le facem noi,statul român din taxele și impozitele secuilor dar nu le-am făcut pentru că la noi școlile fără budă în curte sunt în fază de omologare neavând încă tehnologia și licențele necesare.
  Deasemenea suntem profund recunoscători pentru că ați avut curajul de a ține piept singuri unui întreg NATO care a fost nevoită să includă în rezoluția în legătură cu Ucraina respectarea drepturilor minorităților aducând prin asta o rază de speranță copiilor românilor din Ucraina care plângeau cu icoana și abecedarul în mână că își vor pierde școlile,copii de care nouă,statului român ne-a durut în..capul plecat pe care unchiul Sam nu-l taie.
  Dar totuși nu suntem de acord să investiți gratis în România fără o înțelegere bilaterală,naturală după bunul obicei fanariot pe care orice investitor în România trebuie să-l facă.E un gest elementar,natural și obișnuit în România,
  SĂ NE DEA DREPTUL.
  Érted mă,Hungary?

 13. Banii contribuabilului din Romania, tocati de catre SIE si MAE cu nemiluita in R. Moldova, ajung si la rusofonii, ucrainienii, gagauzii etc. (25%) de acolo?
  Sau e doar discriminarea obisnuita?

 14. Ambasadorul la Budapesta i-a transmis vicepremierului Zsolt Semjen că România nu și-a dat acordul pentru programul maghiar de subvenționare a fermierilor din Transilvania.
  Posted on 27 noiembrie 2019 by Finantare.ro in Stiri & Opinii with 1 Comment

  Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfășurat la Bekescsaba că Programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri.
  Este pentru prima oară când un oficial român spune în public că România nu și-a dat acordul asupra acestui program izvorât din politica guvernului Viktor Orban de intervenție masivă în rândul comunităților maghiare din afara Ungariei.
  ”România mai crede că intervenţia celor două guverne în acest domeniu ar trebui să fie prudentă, convenită în prealabil, nediscriminatorie şi deplin aliniată regulilor UE.Pentru a nu lăsa loc de dubiu, aş dori să fie clar că mă refer la dorinţa guvernului de la Budapesta de a subvenţiona activităţi economice în România, mai ales în domeniul agricol. Profit de această ocazie – şi de prezenţa domnului Vice prim-ministru Semjen – pentru a reafirma poziţia oficială a guvernului României în legătură cu acest subiect: aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar NU a fost discutat în… Mai multe detalii aici.
  1. Popescu Mihai
  27 noiembrie 2019 la 9:58
  Nu inteleg ratiunea guvernului Romaniei
  Adica sa fim toti saraci , de ce sa fie unii mai bogati ,unii care sa obtina fonduri gestionate mult mai usor de la alte unitati gestionare de fonduri, de ce sa nu ne infundam in birocratia europeana, adusa la culme de birocratia romaneasca, de ce sa vedem cum deruleaza fondurile Ungaria, cred ca ne-ar fi rusine cum accesam noi si cum acceseaza ei
  La fondurile norvegiene , se depun dosarele in limba engleza si nu este nici un impediment, nu sare in sus guvernul Romaniei, vin bani in tara, foarte bine , se creaza plus valoare, locuri de munca
  Daca vin in tara niste bani , care este problema , de unde vin , problema Guvernului Romaniei este sa ia masuri sa ajunga la nivelul de trai din Ungaria, la nivelul modului de gestionare a fondurilor europene din Ungaria si atunci romanii si maghiarii din Ardeal vor fi intrutotul de accord cu politica de pe DAMBOVITA, ba mai mai mult vor veni maghiarii din Ungaria sa lucreze la noi (cati romani lucreaza in Ungaria , cati maghiari din Ungaria lucreaza in Romania ??)
  Un caz concret
  In Ungaria din moment ce ai un proiect cu finantare guvernamentala, europeana aprobat , imediat o banca iti acorda creditele necesare implementarii proiectului , la noi se pierd sute de proiecte , pentru ca bancile nu acorda aceste credite,nu pun pret de doi bani pe aceste proiecte aprobate si in care exista contracte cu statul si atunci milioane de euro se pierd, pentru ca proiectele nu se implementeaza si deci practic nici banii europeni nu mai vin (va pot da zeci de exemple in care am facut proiete , s-au aprobat si nu s-a mai continuat, ca bancile nu au acordat credite ) Ungaria sties a negocieze cu bancile straine ,sa le impuna anumite reguli ,sa fie ferma si atunci si bancile respecta cetatenii maghiari
  Sa fie atent guvernul Romaniei, ca s-ar putea ca romanii din Ardeal la un eventual referendum sa voteze cu Ungaria, nu ca ii iubeste, dar eexista comparatie cu nivelul de trai, lipsa birocratiei, seriozitate in afaceri institutii fara coruptie ,institutii publice cu functionari competenti,cu pregatire corespunzatoare si nu ca la noi pui sofer, adjunct de ministru , pentru ca a lipit afise electorale competenti ,sau nu stiu ce tanara de 30 de ani in functii in care habar nu are , sau consul in nu stiu ce tara, ca este o obligatie de partid , singurul lucru care ii retine este faptul ca maghiarii sunt foarte nationalisti si sa nu uitam ca datorita lui Stalin ,Ardealul a revenit la patria muma (datorita faptului ca Petru Groza s-a umilit si a pupat pantofii lui Stalin) ,iar acum nu stiu cata baza avem in asa zisele tari Europene care multe dintre ele sunt de partea Ungariei si mai mult acum si Rusia este de partea Ungariei
  As dori sa se revina la aceasta decizie , deoarece la aceste fonduri pot accesa si romanii, intocmind dosarele de finantare in limba maghiara, asa cum se intocmesc dosare numai in limba engleza la programele SEE, Norvegia
  Eu sunt de loc din zona Dorohoi si imi aduc aminte ca in satul meu a venit un medic maghiar Bela prin anii 1960 si stiu ca nu stia o boaba romaneste, facuse facultatea in Regiunea Autonoma maghiara . A stat cativa ani ,oamenii l-au iubit nespus de mult si a invatat si limba romana, apoi a plecat la Sovata, oamenii totoi l-au plans , ce doctoe bun era si ce om de omenie era
  Aveam o ruda invatatoare , frumoasa ,harnica foc si Bela a vrut sa se casatoreasca cu ea, dar maica-sa taranca inapoiata-vai de mine cum sa plece in ungurime –si s-a casatorit cu un invatator betiv ordinar, puturos , a muncit de una singura de a speriat satul , in loc sa fie sotia unui medic in Sovata , a stat intr-un sat unde noroiul era pana la glezne
  Asa sa ne ajute D-zeu sa ne vina mintea la cap

 15. Ambasadorul este de o nesimțire criminală.Citez dintr-un interviu Agroinfo .ro :
  Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Fondurile provin de la Guvernul Ungariei. Cum să zic? Sunt fonduri date prin Guvernul Ungariei, dar e un ajutor de stat european. De asta trebuie să respectăm toate regulile și condițiile care privesc agricultura. Deci, programele astea întotdeauna sunt condiționate de directivele europene și legislația română. Și de ce provin banii din Ungaria? E un răspuns foarte ușor de dat. Pentru că noi, niște oameni din județul Mureș, și nu numai, ne-am propus să facem o strategie și să căutăm bani, am încercat să atragem niște fonduri și până la urmă Guvernul din Ungaria ne-a zis: ok, hai să facem chestia asta. Nu vă spun o mare minune. În momentul actual, chiar de câțiva ani, Ungaria are o dezvoltare economică destul de bună și are și forța de a ajuta țările partenere. Și dacă vorbim despre economie, ei tot asta zic că zona centrală a Europei ar trebui să fie într-o colaborare mai strânsă în ceea ce privește economia, cu Slovacia, Polonia, la fel și cu Serbia, care nu e încă în UE. Deci, unde au ei (Ungaria n.r.) parteneriate, sunt deschiși pentru astfel de programe. Noi am avut o strategie depusă. Nimeni din România nu a băgat-o în seamă. De acolo (din Ungaria n.r.) am primit bani și se vede.
  Fiindcă am găsit noi, cei care am făcut această strategie, o metodă absolut legală de a finanța fermierii noștri din țară. Îmi pare rău că porțile nu au fost deschise și la București. Dar întotdeauna spun că dacă cineva m-ar invita la București să stăm de vorbă și să găsim o soluție să mai atragem niște fonduri pentru fermierii români, cu mare deschidere și drag aș merge.
  Doar formularul în care se descrie activitatea din fermă se completează în limba maghiară, descrierea activității curente. Textul trebuie să fie înțeles de evaluatorul din Ungaria. Ofertele de preț, documentația, actele sunt în limba română. Pentru ușurință și rapiditate în evaluare, am optat ca formularul cu descrierea activității să fie în limba maghiară. Altfel, trebuia să cer traducere oficială, să o plătim și nu e ieftină. Suntem verificați de Curtea de Conturi a Ungariei pentru că banii sunt dați de Guvernul Ungariei și apoi, la decontarea banilor, de Curtea de Conturi Europeană. Acest ajutor de stat european este decontat de Uniunea Europeană. Noi facem managementul fondurilor europene. Noi știm că în România, sunt fermieri cu sute și mii de hectare în exploatare, dar există o comunitate destul de mare a fermierilor, cei care au de la 3 hectare la 10 hectare și au chiar și un loc de muncă pe lângă care activează și în domeniul agricol. Noi ne-am propus să-i ajutăm pe acești fermieri, indiferent de etnie. Și în programele derulate se vede clar. Dacă-i întrebați pe fermierii care au câștigat, o să vă confirme că nu am făcut nicio diferență. Am și plătit, au și cumpărat deja utilajele, și români, și maghiari. De fapt, noi ne propunem o dezvoltare economică a regiunii și asta nu depinde de etnie, ci de forța de muncă. Dacă cineva dorește, mergem să ajutăm.
  De la București ce se vede? Că ungurii fură Ardealul…

 16. va rog sa imi dati si mie site-ul unde gasesc ghidul si formularele anexe Sunt consultant de 20 de ani si am avut foarte multi beneficiari maghiari. Chiar imi aduc aminte de un domn primar din Galesti de Mures d-l Karaksony unde prin anul 2000 i-am realizat un drum balastat de 75.000 dolari si o mica industrie rurala fabrica de nutreturi concentrate de 20.000 dolari
  Mentionez ca am trimis protestul meu ca roman originar din zona Dorohoi sa se anuleze aceasta aberatie cretina a unui guvern incompetent . Protestul a fost trimis la la Guvernul Romaniei, ministerul Afacerilor Externe, presedinte si alte organisme responsabile interne si internationale
  adresa de email macroconsult_office@yahoo.com

 17. Un alt aspect.
  Dl. ambasador, ca oaspete, a fost salutat si primit cu prietenie la acea intalnire economica de la Bekescsaba.
  In aceste conditii cum putem cataloga atitudinea, reprosurile etc. adresate gazdelor de catre acest distins oaspete?
  Ce comportament trebuie sa aiba un oaspete, un invitat, atunci cand este primit asa cum trebuie?
  Poate stie raspunsul dl. ministru de la MAE…