G4Media.ro

Cum explică INSP de ce a dezvăluit abia la zece zile de…

Cum explică INSP de ce a dezvăluit abia la zece zile de la confirmarea rezultatelor că 10 dintre infectările COVID depistate în România la cetățeni indieni sunt cu o tulpină asociată situației epidemiologice grave din India

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat, vineri, un comunicat în care explică de ce a dezvăluit abia la zece zile de la confirmarea rezultatelor că zece dintre infectările COVID depistate în România la cetățeni indieni sunt cu o tulpină asociată situației epidemiologice grave din India și de ce acestea nu au fost comunicate nici către Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

10 dintre infectările COVID confirmate în România la cetățeni indieni sunt cu una dintre variantele care au generat situația actuală din India, respectiv B.1.617.2, care a fost catalogată de Marea Britanie în categoria variantelor care determină îngrijorare (VOC). Informația a fost confirmată joi, 13 mai, de Institutul Național de Sănătate Publică, într-un răspuns pentru G4Media.ro, în care se precizează că rezultatele probelor care certifică prezența acestei tulpini au fost primite până în data de 3 mai.

INSP susține că până în data de 11 mai nu a avut informații în legătură cu asocierea variantei B.1.617.2 cu situația din India. Instituția nu precizează însă de ce din 11 și până în 13 mai nu a anunțat public confirmarea respectivelor cazuri cu această tulpină. De menționat că în după-amiaza zilei de 12 mai G4Media.ro a transmis INSP o solicitare cu întrebări legate de tulpina indiană care a fost detectată în România și care sunt argumentele pentru care INSP consideră că varianta B.1.617.2 nu a provocat situația epidemiologică actuală din India (mențiune făcută de Ministerul Sănătății în 29 aprilie).

În plus, încă din data de 7 mai, Public Health England (PHE) a desemnat varianta B.1.617.2 drept variantă care determină îngrijorare.

În ceea ce privește lipsa raportării către ECDC, Institutul Național de Sănătate Publică susține că responsabil este laboratorul care a realizat secvențierea probelor.

Comunicatul INSP:

Având în vedere informațiile ce au circulat în spațiul public ieri, 13 mai 2021, INSP face următoarele precizări.

Încă din data de 5 mai 2021 INSP a publicat un comunicat de presă cu detalii despre apariția unui focar în rândul unor muncitori de la două firme din Popești-Leordeni, județul Ilfov. Din informațiile disponibile la acel moment se cunoștea faptul că varianta identificată prin secvențiere avea doar una dintre cele două mutații prezente la B.1.617.1, ceea ce o face parțial asemănătoare cu cea care cauzase o creștere a numărului de cazuri în India.

Pe 11 mai 2021 Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat un document în care menționează că Marea Britanie a înregistrat o creștere rapidă a numărului de detecții de B.1.617.1 și, într-o măsură mai mare, a B.1.617.2, asociată cu călătoriile în India și transmiterea comunitară ulterioară. ECDC a precizat, însă, că își menține evaluarea pentru B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3 ca fiind variante de interes (VOI) și nu de îngrijorare (VOC), dar că va continua să monitorizeze în mod activ situația.

În urma noilor informații apărute în documentul ECDC, INSP a publicat ieri, 13 mai 2021, pe site-ul propriu, un extras din acest document, precum și o sinteză a situației din România în care se precizează că până la data de 9 mai 2021 au fost identificate 10 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, din care 3 provin din focarul din Colonia Bod, jud.Brașov, iar 7 din focarul de la Popești-Leordeni, jud.Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetățeni indieni.

Cu referire la diferența dintre cele 10 cazuri de COVID-19 confirmate cu linia genetică B.1.617.2 menționate astăzi pe site-ul INSP și un singur caz care apare în documentul ECDC, menționăm că analiza de situație a ECDC din data de 11 mai 2021 se bazează pe informațiile legate de tulpinile secvențiate existente într-o platformă mondială (GISAID). Încărcarea datelor în această platformă revine laboratoarelor care realizează secvențieri și nu INSP. Diferența de 9 cazuri se explică prin faptul că laboratorul respectiv nu încărcase încă secvențele în platforma GISAID.

Indiferent de varianta circulantă în România, măsurile de prevenire și control sunt aceleași, necesitând, însă, o atenție deosebită în corecta lor implementare.

Totodată facem precizarea că Ministerul Sănătății a fost informat permanent asupra tuturor cazurilor identificate.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. au fost „urmariti cu ingrijorare”…..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.