G4Media.ro

Cum evităm risipa alimentară? Sfaturi de la Chef Alex Petricean: ”Din cojile…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Coji de cartofi se mancau un razboi , acum ii zice „sa nu facem risipa”, noul trend ecomarxist.

  2. Respect Alex pentru tot ce faci! De cate ori am venit la NOUA am plecat cu burta plina si zambetul pe buze 🙂

  3. Cine nu ar gusta un minunat sos din faina de oase?!

  4. despre sustenabiltatea in bucatarie nu voi discuta insa nu pot sa nu remarc aspectul dansului: parul ravasit, semi spalat si care ii atarna mereu in mancare. de asemenea igiena unghiilor este un dezastru: la fiecare prim plan i se vad unghiile foarte murdare. Este dezgustator, cum poate o astfel de persoana sa se numesca chef si cum poate sa apara la televizor? Oare reprezinta reflectia oamenilor din societate?

  5. Din resturile de mancare sa facem diverse concentrate…. nu prea e logic. Fiind resturi, substantele hranitoare si utile sunt greu de extras, si de aceea trebuie sa fierbi mult. In plus vorbim de concetrate. Nu prea cred ca gazul ars e mai economic si mai prietenos cu mediul decat daca le arunci la compostiera . In final fiind vorba de mancare se degeadeaza natural.

  6. Sincer nu ma intereseza prea mult ce face omul ala la serviciul lui daca nu are niste sfaturi pentru mine – aflat – acasa in bucatarie

    • Îți zic cum fac eu, poate câteva se potrivesc și pentru tine. Cela mai perisabile sunt fructele și legumele, și atunci le mănânc în funcție de cât timp rezistă în frigider.

      Fructele moi (căpșuni) sunt primele, în ziua în care le-am luat. Prune, piersici – 5 zile. Merele la final – și 2 săptămâni.

      Legumele care se strică primele (ardei), au prioritate la gătit (în ciorbă, sos pentru paste, fâșii în congelator). Castraveții merg în sos sau în omletă (tăiați cuburi). Ciupercile după 2-3 zile. Vinete – 5 zile. Dovleceii minim 1 săptămână, chiar 2 dacă sunt zuchini. Cartofii mai scofâlciți merg bine la musaca. Morcovii, păstârnacul, curățate la congelator (întregi sau rondele).

      Dacă am cantități mici din fiecare, le tai felii și le arunc în tigaie cu o linguriță de ulei: jumătate de ardei, dovlecei, un capăt de cârnat afumat, un colț de brocoli, o roșie mai moale, iar dacă am și 1-2 ouă rămase singure, le sparg peste legume la final, că se fac într-un minut.

      Dacă telemeaua nu mai rezistă, o bag la salată, sau la gustare cu roșii, restul în congelator. Fără iaurturi desfăcute în frigider. Iau la 1 kg și fiecare își pune în bol cât consideră.

      Ca un rezumat: le consum în ordinea în care expiră, ce rămâne merge la congelator (pentru supe, tocănițe) sau în tigaie. Nu congelez mâncare gătită pentru că ocupă mult loc și pentru că dup-aia ne obișnuim cu surplusul de mâncare. Prefer să gătesc 2 feluri, rar 3, și când se termină fac altele.

    • @Alina M

      Mi-ar placea sa iti gatesc!

  7. Ahhh…nu îl cunosc pe om, dar descrierea a fost mai mult decât convingătoare. Nu are mâinile îngrijite? Cum poate fi promovat un astfel de cetățean? Îmi e silă de presa din România.

  8. In realitate sheful asta face economie in restaurantul sau reciclind mincarea ce ramine clientilor in farfurie.

  9. E prima data cind aud de „sirop” de legume.
    Shefuletu’ asta vinde SIROAPE la restaurantul lui.