G4Media.ro

Cum au sabotat PSD și UDMR alegerile din diaspora: Deși desemnaseră reprezentanți…

Sursa Foto: G4Media.ro

Cum au sabotat PSD și UDMR alegerile din diaspora: Deși desemnaseră reprezentanți în secțiile de votare din afara țării, nu i-au mai trimis la fața locului, ceea ce a îngreunat procesul de votare și a dus la formarea cozilor

PSD, partidul condus până luni de Liviu Dragnea, și UDMR au sabotat în mod premeditat procesul electoral din diaspora prin faptul că, deși au desemnat reprezentați în secții de votare din afara țării, pe foarte mulți dintre ei nu i-au mai trimis efectiv la fața locului, absența acestora îngreunând în mod semnificativ procesul electoral și generând cozile uriașe la care românii au fost nevoiți să stea, se arată într-o anchetă publicată pe platforma Dela0.ro și semnată de jurnalișii Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu.

Cele mai importante concluzii ale investigației:

 Scorul electoral obținut în străinătate la alegerile parlamentare din 2016 a convins, însă, organizatorii alegerilor (coaliția PSD-ALDE) că nu există strategie politică mai bună decât subminarea discretă a votului diasporei.

 Pentru că ne-organizarea scrutinului europarlamentar în străinătate nu era legal posibilă, formațiunea social-democrată a apelat la o strategie de sabotaj electoral, lăsând birourile electorale din zeci de secții fără reprezentanți PSD în ziua votului.

 Specificul organizării alegerilor comunitare e important de înțeles în contextul dat. Practic, secțiile de vot din străinătate funcționează cu o echipă condusă de un președinte desemnat de ambasada competentă. În structura echipei se află între 2 și 6 membri propuși de formațiunile politice. Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate validează la final structura birourilor electorale din secții.

⊗ Toți cei care intră în componența secțiilor participă efectiv la derularea procesului de vot, preluând cetățenii veniți la scrutin, explicându-le procedura, completându-le datele de identificare în listele suplimentare, furnizându-le buletinele de vot și ștampilele.

 Practic orice membru dintr-un birou electoral de secție care nu se mai prezintă în ziua votului scade capacitatea secției respective de a procesa datele alegătorilor și, în ultimă instanță, numărul total al celor care ajung efectiv să-și exprime opțiunea electorală.

⊗ Deși a anunțat inițial că va avea peste 220 de reprezentanți în echipele secțiilor din străinătate, PSD nu și-a onorat decât parțial angajamentul în ziua scrutinului. Un membru din 5 propuși de PSD să facă parte din birourile electorale ale secțiilor nu s-a mai prezentat pe 26 mai la secția în a cărei componență ar fi trebuit să se afle.

 Nici reprezentanții desemnați de UDMR nu s-au mai sinchisit de buna desfășurare a procesului electoral, aproape jumătate dintre ei absentând din secții pe 26 mai.

 Capacitatea scăzută a secțiilor din străinătate de a gestiona fluxul mare de votanți a determinat, în ultimă instanță, protejarea procentelor electorale ale PSD, care n-a obținut nici măcar 5% în diaspora. În lumina rezultatelor (aproape) finale ale alegerilor, procesarea mai rapidă a datelor alegătorilor din străinătate ar fi urcat sigur alianța USR-PLUS pe locul 2 și ar fi trimis PSD pe locul 3 în clasamentul general al scrutinului europarlamentar.

 Operațiunea Secții Fără Membri, pusă abil în scenă de PSD și aliații săi politici pentru a submina votul din diaspora, demonstrează încă o dată necesitatea absolută a introducerii votului prin corespondență și / sau electronic. Nici măcar Guvernul Dacian Cioloș n-a reușit însă să se achite de această promisiune în 2016, deși alianța USR-PLUS beneficiază în mod covârșitor de sprijinul electoral al românilor din străinătate.

 Operațiunea Secții Fără Membri oferă și o posibilă explicație pentru surpriza depășirii pragului electoral de către UDMR, pe fondul unor voturi aparent direcționate către formațiunea politică de PSD. Mai multe județe din sudul României au furnizat mii de voturi în contul UDMR, deși abia numără câteva zeci de locuitori de etnie maghiară, a dezvăluit G4 Media. Printr-o mișcare aparent similară de favorizare, reprezentanții UDMR în birourile electorale ale secțiilor din străinătate au absentat masiv în ziua votului.

 Operațiunea Secții Fără Membri înseamnă, în ultimă instanță, că PSD – un partid disciplinat, cu o capacitate semnificativă de mobilizare și acțiune – n-a mai reușit în ziua alegerilor, pe 26 mai, să-și onoreze propunerile de prezență în cadrul echipelor constituite în secțiile de vot. Probabilitatea ca acest lucru să se fi produs întâmplător este aproape de zero.

 Funcționarea unui proces democratic nu poate depinde de interesele și strategiile electorale ale unui partid politic, mai ales în situațiile în care absenteismul, și nu participarea, servește obiectivelor de putere. Însă în diaspora românească, pe 26 mai 2019, acest fenomen a fost înlesnit chiar de legile electorale naționale și de acțiunile subterane ale formațiunii aflate la guvernare.

⊗ Operațiunea Secții Fără Membri e demonstrația definitivă a faptului că în România guvernarea este asigurată de un partid care a sabotat un drept constituțional fundamental, împiedicând – cu abilitate cinică – zeci de mii de cetățeni să voteze.

Citește articolul integral pe Dela0.ro: Operațiunea Secții Fără Membri. Zeci de reprezentanți PSD au lipsit la alegeri din birourile electorale constituite în diaspora

Foto: Coadă la vot la Munchen

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

34 comentarii

 1. si acum d-le Kovacs, cum crezi ca vei „gestiona” problema, din pozitia pe care ai dori s-o ocupi, de avocat al poporului ? – in conditiile in care uniunea din care faci parte, a fost partasa la marsavia votului din diaspora ? – poti fi echidistant ?

  • Domnul Kovacs nu este membru UDMR de foarte mulţi ani, tocmai fiindcă dezaprobă politicile UDMR.

  • Dl. Kovacs, in caz ca nu stii, nu mai face parte din UDMR.
   Asa ca, inainte de a te mai da doct punand intrebari savante poate pui mana si te mai informezi putin…

  • @Maria: Dezaprobă pe naiba, musiu Kovacs a zis că a plecat din UDMR fiindcă UDMR era în cârdășie cu PSD și PSD nu mai era OK.
   Deci, dacă PSD nu era atât de mizerabil, musiu Kovacs nu pleca din UDMR.
   Deci el nu a avut nicio problemă de fond cu UDMR care, pe fond, e un partid de penali ciorditori cu morală îndoielnică.

 2. Vrem capetele lui Carmen Dan, Belescanu si ambasadorului ro la Luxemburg si Londra

  • Stai pe apoape!

 3. Aceste partide sunt prin natura lor antiromânești, o demonstrează acțiunile și faptele lor. Pentru tot ce au făcut ar trebui scoase in afara legii.

  • Trebuie luate măsuri chiar legislative,împotriva celor care recurg la asemenea procedee nedemocratice. Aşteptăm propuneri.Eventual amenzi consistente de minim 100000 roni

  • Pt. Dumitru N
   Și banii ăștia furați de la tine și mine, bineînțeles.
   Mi se pare o pedeapsă deosebit de bună…….

 4. Sa se demonstreze juridic si partidul sa plateasca cu desfiintarea.

  • Esential: sa se demonstreze premeditarea acestei actiuni si sa fie pusi sub acuzare cei vinovati.
   Pare o conspiratie bine pusa la punct – si nu sunt adpt al teoriei conspiratiei, dar treaba chiar seamana cu una aranjata „manual”, ca si voturile pentru udmr din zone unde n-a calcat picior de ungur.

 5. La sectia din Udine (IT) ziceau chiar cei din sectie ca locatia a fost schimbata intentionat ca sa nu fie locuri de parcare si nici loc de stat la coada (trotuare). Apai sa nu le zici de toti sfintii posibili?

 6. La secția din Alessandria, Italia, lipsea o persoană , iar ceilalți, ori ieșeau sa mănânce ceva, ori la fumat, erau mereu doi, în minus

 7. Ahaaa, deci de aceea la Budapesta nu a fost coada deși votaseră 900oameni ca în alte locații care aveau cozi kilometrice.. La Budapesta a ieșit învingător UDMR ul! Era interes sa fie lăsați cetățenii acolo deci…!!!! Ca se știa!!!

 8. Dreptul de a vota este constitutional. Cei care au fost lipsiți de acest drept trebuie să își exprime opțiunea iar voturile lor trebuiesc luate în considerare. Cea ce s-a întâmplat este un abuz deosebit de grav ce trebuie pedepsit corespunzător.

 9. …asta pt ca ani de zile i-am invatat cum sa ne ia de prosti !

 10. Absența delegațiilor PSD si UDMR in secțiile de vot este un factor dar care nu are o pondere atât de mare în comparație cu lipsa unui număr suficient de secții de votare. Chiar și într-o secție cu toți membrii comisiei prezenți și activi este fizic imposibil să procesezi mai mult de 2000 de oameni. Faceți un calcul și vedeți care este diferența. Da, unul dintre motive poate fi acesta dar nu ar fi schimbat prea mult situația.

  • Numarul sectiilor nu e nici el neaparat problema critica. Din punctul meu de vedere, problema mare a fost ca in fiecare sectie, totul era gatuit de un singur om. Nu existau mai multe persoane care sa verifice electronic actele de identitate, nu erau mai multe pesoane care sa inregistreze votantii.
   Evident ca un numar mai mare de sectii ar fi rezolvat si problema asta, dar suplimentarea celor care gatuiau procesul ar fi fost o solutie mai la indemana.

  • Fiecare detaliu lipsa conteaza; si lipsa stampilelor face sa scada ritmul votarii, produce aglomerare, nervozitate, oboseala membrilor comisiei, nevoia fiecaruia de a face pauze mai des… picatura chinezeasca

 11. Jos cu cele doua partide. Propunem desfiintarea lor!
  Si nu cred ca in Ungaria exista vreun partid format din romani, asa ca…

 12. Jos guvernul !
  Alegeri anticipate .

 13. Parchetul General, Dna si tot neamul lor de strucuri ce fac? Aici e rost de o ancheta grasa si material de studiu la factultatile de drept…
  Sa fie pedepsiti inclusiv interzicetea drepturilor de a alege si de a fi alesi…. Asemenea fapte ar trebui sa nu aiba termen de prescriptie in CP. Dar la ce legi avem noi….

  • Rog ,ca de azi înainte PNL și USR să nu mai coopteze la guvernare UDMRul. Abia atunci se vor schimba multe în bine.

 14. Rog PNL și USR ca de azi înainte să nu mai coopteze la guvernare UDMRul. Atunci se vor schimba multe în bine .

 15. Carmen dan știe cine ia dat ordin sa gazeze oamenii în zece august trebuie stransa cu usa

 16. Carmen dan știe cine ia dat ordin sa gazeze oamenii în zece august trebuie numai sa o stranga cineva cu usa

 17. o situatie similara a fost cu 2 ani in urma cind in cele mai mari centre zeci de mii nu au putut vota, si acuma iarasi in masa erau probleme mari, intr-un stat normal democratic aceste probleme erau catalogate a fi mult mai grave si in afara de demisii trebuiau pornite probabil investigatii cum de s-a facut ca aceleasi probleme s-au repetat in foarte multe locuri.
  de fiecare data psd inventeaza orice si isi perfectioneaza metodele kgbiste ca sa saboteze diaspora

 18. Se mai indoieste vreun om serios ca aceasta inginerie destinata sa ii impiedice pe romanii aflati in strainatate sa voteze nu a fost pusa la cale de Liviu Dragnea impreuna cu toti locotenentii sai si cu ministrii internelor si externelor? Pai omul de la Gratia care acum este dupa gratii, aceasta scula ticaloasa a Mafiei comuniste din Romania, tocmai pentru inginerii de fraudare a alegerilor era atat de apreciat de ciracii Ciumei Rosii. Prima lui condamnare pentru furt de voturi i-a fost aplicata, el scuzandu-se ca a „mobilizat” oamenii la vot (inclusiv pe raposati). mafiei Comuniste din Romania trebuie sa i se rupa tentaculele de caractatita cat mai rapid, altfel bine de romani nu are cum sa fie, iar ei vor gasi ca alibi faptul ca „asa e romanul, un hot”. Adica naravul lor infractional mostenit de la Marele Furt care a fost nationalizarea din 1948 este aruncat pe capul intregii populatii, spre beneficiul lor si ca sa le permita in continuare sa fure in mod grosolan bogatiile tarii. Nu turcii si nici grecii fanarioti i-au supt pe romani intr-un hal fara de hal, ci exact acest segment declasat al natiei – care exista si la celelalte natii, dar acolo este tinut sub control, in timp ce aici ei tin fraiele puterii in maini, desi au pierdut orice urma de legitimitate politica (fiindca de legitimitate morala nici nu poate fi vorba). O tara intreaga le striga de trei ani: AJUNGE! Si ei continua sa calareasca tara si s-o exploateze ca niste tataro-mongoli din fundurile Asiei.

 19. Soluțiile sunt de la desființarea secțiilor de votare din afara Țării și până la înființarea secțiilor de vot ad-hoc oriunde se adună un număr prestabilit (sau nu) de Români!

 20. Rusine sa-i fie.